Shaft
Shaft

Shaft

1 tim 51 min | Action, Krim | 14 juni 2019

IMDB

1 tim 51 min | Action, Krim | 14 juni 2019

ANNONS

Originalspråk
Engelska
Land
USA

Budget
$30,000,000
Intäkter
$21,360,215

Regi
Tim Story

Streama Shaft här

Hyr/köp Shaft här

När den stenhårde privatdeckaren John Shaft blir kontaktad av sin okände son visar det sig att John Jr behöver hjälp – och att han inte alls liknar farsgubben.

Streama Shaft här

Hyr/köp Shaft här

När den stenhårde privatdeckaren John Shaft blir kontaktad av sin okände son visar det sig att John Jr behöver hjälp – och att han inte alls liknar farsgubben.

ANNONS
ANNONS

Rollista

Inget att se ikväll?

Jag vill se en i genren som streamas på
ANNONS
ANNONS


Recension

Gå till recensionen

Oscar Vilhelmsson

Oscar Vilhelmsson

28 juni 2019

Shaft (2019)

I Netflixs nya "Shaft"-film står tre generationer av familjen Shaft sida vid sida. Unge JJ Shaft får nämligen hjälp av både sin fader, John Shaft, och sin farfar, John Shaft Sr., i en mystisk mordgåta. Tyvärr resulterar det hela mest i avslagen action med låg substans.

Jessie T. Usher, Samuel L. Jackson och Richard Roundtree i Shaft. Foto: Netflix.

JJ Shaft (Jessie T. Usher) jobbar som dataanalytiker på FBI. Hans fader, privatdetektiven John Shaft (Samuel L. Jackson), har varit frånvarande under hela hans uppväxt. Men när JJs bästa vän hittas död av en orimligt hög överdos, finner han ingen annan lösning än att söka upp sin fader och be om hans professionella hjälp.

Snart visar det sig att vännens död är kopplad till en liga hans far har jagat i över 25 år. Tillsammans gräver de i mordgåtan som leder dem in på något betydligt djupare och mer komplicerat än de först räknat med.

Trots att "original-Shaft" är ombord uteblir nostalgin.

Alexandra Shipp, Jessie T. Usher, Samuel L. Jackson och Richard Roundtree i Shaft. Foto: Netflix.

JJ bryter minst sagt Shaft-traditionen med den iskalla och råa machotypen. Han är en uppklädd mjukis som hellre använder huvudet än nävarna. En stor del av handlingen driver med kontrasterna mellan faderns hänsynslösa pang på-stil, och sonens försiktiga, halvrädda inställning till hans arbetsmetoder, som sakta ändras och blir mer tillmötesgående.

Filmen nosar på några viktiga samhällsfrågor när man diskuterar islamofobi inom federala myndigheter och hur allt fler folkgrupper etableras i det amerikanska samhället. Även frågor om sexuell identitet och synen på kvinnor kommer på tal, men blott i några få sekunder och främst som komik när den yngre generationen ska läxa upp den äldre. Någon större substans i debatten uteblir och filmen fylls istället med platt action, ointressanta karaktärer och en handlingen som knappast engagerar sin publik.

Det gå också att konstatera att 70-talets "original-Shaft" (då gestaltad av Richard Roundtree) är som bortblåst. Redan när Jackson debuterade i rebooten från 2000 var det en helt ny typ av Shaft publiken möttes av, betydligt hetsigare och gapigare än sin föregångare (helt i linje med de flesta av Jacksons actionkaraktärer).

Trots att Roundtree är med på ett hörn är det Jacksons Shaft som står i fokus och tar över. De som hoppas att Roundtrees medverkan kommer att vara nostalgisk lär bli besvikna. Även om tanken på tre generationers Shaft sida vid sida i samma fight är lockande, bidrar inte hans karaktär till något mer än publikdragning.

I soundtracket frågas det om vem som är en komplicerade sexmaskin som skulle riskera sitt liv för sina bröder? Ja, ingen här iallafall. 

För bättre filmtips, se vår lista över de bästa filmerna 2019.

ANNONS
ANNONS

Filmer som liknar Shaft

Relaterade artiklar

{{article.type}}

{{article.title}}

{{article.subHeader}}

ANNONS
ANNONS

Från Filmtopps YouTube-kanal

Visa mer
ANNONS

Mest läst senaste veckan

ANNONS
ANNONS

Nya filmer och serier

Filmtopps iPhone-app

All streaming på ett ställe.

Filmtopps Android-app

All streaming på ett ställe.

Vi samlar all streaming.

Testa vårt supersök!