Filmcirkeln Logga 2

Mest läst senaste veckan

Senaste avsnitten

Filmcirkelns artiklar

Visa alla

Om Filmcirkeln

Välkommen till Filmcirkeln, podcasten där Vidar, Marcus och David varje vecka diskuterar en film som de har sett. Är du sugen på att djupdyka i filmens värld – häng med oss i Filmcirkeln.

Om det finns bokcirklar bör det finnas filmcirklar. Så resonerade filmnördarna David, Vidar och Marcus när de startade podcasten Filmcirkeln. Varje vecka samlas de för att diskutera en film som de nyss har sett.

Filmcirkeln är ett enda långt filmmaraton som tar dig från klassiska mästerverk till moderna kalkoner och nischade indiefilmer. Varje veckar turas de om att välja en film med kravet att den måste ha en koppling till den förra.

En filmvänskap föds

Vidar, David och Marcus träffades för sex år sedan när de studerade tillsammans i Kalmar. Förutom broderlig vänskap fann även dessa kumpaner att de delade ett ohälsosamt stort intresse för film. Numera är de tre vännerna spridda över rikets stora städer – Marcus i Stockholm, Vidar i Göteborg och David i Malmö. Vad är då bättre, tänkte trion, än att starta en filmcirkel och få utlopp för alla filmdiskussioner och bubblande analyser.

Vidar Justegård

Filmcirkelns Lore Master Vidar Justegård är Tranås-sonen som trots sin småländska uppväxt oftast är generös i sin bedömning ­– förutom om något är baserat på en bok. Vidar drar sig inte för att hålla låda om vad Harry Potter-filmerna gjorde fel och varför Game of Thrones kommer att sluta bättre när George R. R. Martin har skrivit klart böckerna.

Några av Vidars favorit-filmteman är religion, politik och historia, vilket innebär att han gärna sätter på politiska thrillers eller en historisk epos om något forntida grekisk slag.

David Lindahl

Skribent på Filmtopp sedan flera år tillbaka och Filmcirkelns Filmprofessor. Med det självgivna uppdraget att "se alla världens filmer" och med åsikten att filmhistoria borde undervisas i grundskolan har David många filmskåror på sitt bälte.

Även om David ofta hörs muttra att "film var bättre förr" erkänner han alltid en bra film, oavsett var den kommer ifrån. Men allra helst sjunker han ned i soffan med sin bromance, skådespelaren James Stewart.

Marcus Ljung

Kameranisse och Batmanfan ut i fingerspetsarna – Marcus Ljung vandrar gärna Stockholm runt och fångar stadspulsen genom kameralinsen. Till vardags jobbar han med filmproduktion, vilket innebär att han gärna diskuterar vad som försiggår bakom filmkameran.

IMDb:s trivialista ligger Marcus varmt om hjärtat och på väggen hänger filmaffischerna Taxi Driver och Min granne Totoro. Marcus älskar också björnen Paddington och nåde den som tycker annat.

Följ oss på Facebook & Instagram. Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.