Youth in Revolt

Youth in Revolt (2009)

 • 1 tim 30 min
 • Komedi
Eric Diedrichs
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 15:12 | Publicerad 07 juni 2010 kl. 11:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Youth in Revolt" - en komedi om hopplöst förvirrad förstakärlek.

 • Regi:
  Miguel Arteta
 • Manus:
  Gustin Nash (manus), C.D. Payne (förlaga)
 • I rollerna:
  Michael Cera, Ray Liotta, Steve Buscemmi, Portia Doubleday, Zach Galifianakis m.fl.
Foto: The Weinstein Company
Foto: The Weinstein Company
Youth in Revolt beskrivs ofta som ännu en komedi i måste-förlora-oskulden-innan-bla-bla-bla-andan, vilket jag ser som missvisande även om filmens huvudroll Nick (Michael Cera) är sexfixerad tonåring med en stark längtan efter att göra debut. Detta är för mig en äkta kärlekskomedi och allt vad det innebär. Filmen handlar inte om att scora första bästa brud, utan den handlar om ung och hopplöst förvirrad förstakärlek, om drivkraften att göra precis allt för att få vara med den man älskar. Visst det är ju självklart lite extra tillvridet och skruvat, men det är ju även en komedi, det ska vara roligt i all hopplöshet.
 
Youth in Revolt besätter en sällsam berättarglädje som skiner genom från första scenen till sista, tydligast syns detta i de snygga animerade scenerna som dyker upp med jämna mellanrum; sen att Michael Cera visar upp en ytterligare dimension i sitt charmanta skådespel och att han tillsammans med mycket talangfulla långfilmsdebuterande Portia Doubleday glänser i deras romans förhöjer självklart filmupplevelsen ett flertal nivåer; det var ett tag sedan jag brydde mig om ett filmpar.
 
Tyvärr så dalar "Youth in Revolt" i kvalitet ibland och den når inte riktigt upp hela vägen till en 4:a men det är inte långt ifrån. Kort sagt, se Youth in Revolt, men förvänta dig ingen skrattfest utan mer en härlig romantisk dramakomedi kantad med smart popmusik och intelligent humor.
 

 Vad tyckte du om "Youth in Revolt"?

NÄSTA ARTIKEL