Recension: Feud: Capote vs. The Swans (2024) – Tom Hollander i sitt livs roll

Recension: Feud: Capote vs. The Swans (2024) – Tom Hollander i sitt livs roll

 • 8 x 60 min
 • Drama
 • HBO
Johan Samuelsson Krantz
06 februari 2024 kl. 18:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Tom Hollander i sin sannolikt starkaste rolltolkning hittills

I denna serie framträder en ny konflikt mellan den smått excentriske författaren Truman Capote och New Yorks socitets-elit, av Capote kallad "Svanarna".

 • Skapare:
  Jaffe Cohen, Ryan Murphy, Michael Zam, Jon Robin Baitz
 • Regi:
  Gus Van Sant
 • I rollerna:
  Tom Hollander, Naomi Watts, Demi Moore, Diane Lane, Chloë Sevigny, Calista Flockhart, Molly Ringwald m.fl.

Genom åren har den excentriske Truman Capotes liv framkallat många skådespelares intresse för att gestalta honom. En av de mest hyllade tolkningarna är Philip Seymour Hoffmans ikoniska roll i filmen Capote (2005), vilken belönades med en Oscar för bästa manliga skådespelare. Fram till nyligen ansågs Hoffmans prestation oöverträffad, men nu öppnas dörrar för nya tolkningar.

I rollen som Truman Capote ser vi engelsmannen Tom Hollander (Valkyria, The White Lotus), ej att förväxla med landsmannen, Spider-Man-skådisen Tom Holland. I den nya säsongen av serien Feud, som går under namnet Capote vs. The Swans, får vi träffa Truman Capote och den polemiska situationen som uppstår mellan honom och hans före detta vänner i New York-sociteten. Händelserna utspelas i New York under en tidsperiod som sträcker sig från 60- fram till 80-talet. Capote umgås i de förnämsta kretsarna i stadens umgängesliv och knyter särskilt nära och förtroliga vänskapsband med de fyra kvinnorna Babe (Naomi Watts), Slim (Diane Lane), C-Z (Chloë Sevigny) och Lee (Calista Flockhart).

Recension: Feud: Capote vs. The Swans (2024) – Tom Hollander i sitt livs roll
Foto: HBO Max.

Capote blir vittne och får nära insyn i alla de händelser som sker bakom kulisserna i den väl tillslutna vänskapskretsen. Dessa kvinnor, som Capote tar sig friheten att kalla "Svanarna", känner sig svårt förödmjukade när de får reda på att deras liv och vänskap varit stoff till en roman som publiceras utan deras medgivande. Kvinnorna bestämmer sig helt sonika för att vedergällning är det som krävs till svar.

Skuggor av en förlorad vänskap 

Konflikten mellan Capote och svanarna är motorn i serien. Det är inte en helt svart och vit konflikt, utan den präglas av samvetskval från båda sidor. Både Capote och svanarna känner hur deras förhållningssätt i konflikten tär på dem. Varken Capotes beslut att publicera berättelsen om kvinnorna, eller kvinnornas beslut att hämnas detta känns helt överlagt.

Känslorna böljar fram och tillbaka allt eftersom både Capotes och svanarnas liv fortsätter i efterdyningarna av sveket. Man känner att serien jobbar mycket med perspektiv där publiken inte helt ska vara övertygade om vem/vilka karaktärer som "har rätt". 

Man känner även en oundviklig sympati för den strävan efter förlåtelse som Capote ivrar efter. Hans sporadiska försök att styra upp sitt alkoholberoende i kombination med en cancerdiagnos och ett plågat samvete gör att man som publik har svårt för att fördöma honom. Hans delikata och sköra konstnärssjäl förstärker medkänslan för honom. 

Svanmetaforen – svårigheten att befinna sig vid ytskiktet

Anspelningen och liknelsen kring svanarna är en vacker metafor för hur Capote betraktat sina forna vänner. I en bilscen där Capote förklarar för sin fundersamma älskare varför han valt att kalla dem för svanar så är svaret briljant. Svaret kanske ger en liten förklaring på varför kvinnorna blev så besvikna och omfattningen av det.

Capote säger att kvinnorna är som svanar som simmar på samhällets flod, värdiga och vackra. Svanarna olikt ankorna måste dock simma dubbelt så fort för att hålla sig flytande. Detta ger en sinnebild av kvinnornas skörhet och ansträngning för att klara av att befinna sig i det absoluta sociala ytskiktet och hur sårbara dessa kvinnor är. 

Serien "Feud: Capote vs. The Swans" tar dig med på en resa genom brustet förtroende och vänskap, och hur hämndbegär sprider sig på samma sätt som den cancerdiagnos Truman Capote diagnosticerades med. Serien innehåller många vackra scener där Capote konfronteras med sina hjärnspöken och sitt dåliga samvete.

Så, en stor eloge till Tom Hollander som sannerligen gjorde en av sitt livs största rolltolkningar med denna serie. Han, eller någon av de andra skådespelarna, kommer sannolikt inte lämna dig oberörd heller.

"Feud: Capote vs. The Swans" har premiär 7 februari på HBO Max.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL