MISSA INTE: Tokyo Vice säsong 2 – nu på HBO Max

Recension: Tokyo Vice (säsong 2) – Brottsdramat fortsätter starkt

  • 8 x 50 min
  • Drama
  • HBO
Filmtopp
Uppdaterad 25 mars 2024 kl. 14:03 | Publicerad 09 februari 2024 kl. 14:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En ny säsong är här

Då var det dags för säsong två av "Tokyo Vice". Det blir ytterligare en djupdykning i Tokyos klubbscen, såväl som kriminalitet och relationer när HBO Max dramat fortsätter.

  • Skapare:
    J.T. Rogers
  • I rollerna:
    Ansel Elgort, Koshi Uehara, Ken Watanabe, Rachel Keller, Shô Kasamatu m.fl.

Hyllade serien Tokyo Vice har återvänt med en andra säsong, som tar vid efter cliffhangern där den första slutade. I huvudrollen ser vi Baby Driver-stjärnan Ansel Elgort som Jake Adelstein, en kämpande reporter som försöker att bena ut den japanska motsvarigheten till den italienska maffian, Yakuzan.

Det är intressant att se Tokyo Vice utifrån ett perspektiv av en utbildad journalist och även om det inte går att svara för alla yrkeskategorier ger den även ett väldigt trovärdigt intryck vad gäller polisarbete och Yakuzan i stort. Det märks att Jake Adelsteins källmaterial har etablerat en tydlig översikt över ritualer, traditioner och seder, inte bara inom Yakuzan utan även det japanska samhället i stort.

I många andra serier glorifieras livet som kriminell, men här skildras både positiva och negativa aspekter av den sidan av livet. Något som är intressant är hur de har valt att fokusera på en av de mindre Yakuza-grupperna, eller gumis/kais, vilket adderar en form av karaktärsutveckling. Shô Kasamatus Sato är spännande samtidigt som han, på ett annat sätt, är likvärdigt patetisk i sitt sätt att hantera sin oyabun, ledare, och livet som yakuza-medlem. Det är givande att se ett program som utforskar gråzoner, som vad kriminalitet egentligen är.

Annorlunda och verklighetstrogna relationer

Tokyo Vice använder sig av relativt okända skådespelare med strålande insatser. Serien har ett långsamt världsbygge med flera parallellhistorier, som var och en får likvärdig uppmärksamhet. Vad som även speglar det reella värdet i serien är faktumet att de använt sig av nästan lika mycket engelska som japanska för att återge en kulturkrock.

Serien bjuder på verklighetstrogna relationer som är flytande i det att de kommer och går, Rachel Kellers Samantha och Ansel Elgorts Jake hamnar ofta i onåd med varandra men finner samtidigt samhörighet i nästa scen. Detta gäller även Jake och Sato, som kom bort ifrån varandra i säsong ett. Det återstår fortfarande att se om de kommer att hitta tillbaka till vad de hade en gång hade. 

De två första avsnitten av Tokyo Vice finns nu att streama på HBO Max. Till skillnad från den första säsongen, som bestod av åtta avsnitt, består säsong två av tio. 

Jakob Adolfsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL