Recension: The Beekeeper (2023) – Jason Statham som biodlaren från helvetet

Recension: The Beekeeper (2023) – Jason Statham som biodlaren från helvetet

 • 1 tim 45 min
 • Action
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 16:02 | Publicerad 20 februari 2024 kl. 14:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"The Beekeeper" är ett underhållande actionkalas

På onsdag är det premiär för "The Beekeeper" med Jason Statham i huvudrollen. Filmtopps Eric Diedrichs gillar David Ayers nya actionsmocka och ser gärna en uppföljare.

 • Regi:
  David Ayer
 • Manus:
  Kurt Wimmer
 • I rollerna:
  Jason Statham, Emmy Raver-Lampman, Bobby Naderi, Jeremy Irons m.fl.

Det tog sin tid, men efter ett decennium av fiaskon är David Ayer tillbaka med en film som faktiskt visar sig vara en riktigt underhållande actionsmocka. Men ett släpigt mittparti och några lite väl enkla manusgenvägar hindrar filmen från att nå de riktigt höga betygen.

The Beekeeper ser vi actionveteranen Jason Statham som biodlaren från helvetet, åtminstone om du sysslar med att blåsa ensamma gamlingar på pengar med ett avancerat, digitalt bedrägerisystem. När hans granne, tillika närmsta vän, tar livet av sig efter att ha fått alla sina tillgångar länsade, bestämmer sig "Adam Clay", som Stathams karaktär kallar sig, för att skipa rättvisa. Med polisen hack i häl ämnar han rensa världen från en lägsta formens patrask, men vad skönjas när pengar följas? Konspirationer av episka mått, så klart!

The Beekeeper
Jason Statham som Adam Clay i "The Beekeeper". Foto: Scanbox Entertainment.

Lika underhållande som dumt

Det är ungefär lika dumt som det låter med en rejält tillskruvad moralkompass från Adam Clays sida. Denna biodlare drar sig inte från att mörda poliser eller annat aber i sin väg – en sorts medeltida rättvisa måste skipas. Nej, ingen går säker när den sorgsne oneliner-maskinen dundrar fram. "Allt för bikupan", som det heter.

Dumt, ja, visst. Jättedumt, till och med. Men också väldigt underhållande och faktiskt oväntat engagerande. Hur ofta läser vi inte om bedragare som specialiserar sig på att lura äldre på sina sparpengar? Att se Jason Statham – som för första gången på 20 år faktiskt känns relevant igen – gå bärsärkagång på dessa uslingar är primitivt tillfredsställande. Det känns lite som hans stund i John Wick-eran, men med lite mer hjärta.

Hoppas på en uppföljare

Snutarna som jagar Adam Clay, Verona Parker (Emmy Raver-Lampman) och Matt Wiley (Bobby Naderi) vet inte riktigt hur de ska förhålla sig till den ursinnige biodlaren. Att ta lagen i egna händer, och dessutom vara våldsam mot poliser, går ju inte an – men samtidigt lyckas ju inte de själva få bukt på bedragarna. Kanske är det bara bättre om Clay får rensa upp lite? Vi i publiken tycker nog så i alla fall.

Mot slutet bjuds vi på en riktigt "boss fight" – och då är musiken tyst. Det enda vi hör är vinande nävar, ruffel och bråk. En kniv kommer fram med. The Beekeeper hymlar inte med vad den är – en klassisk, dumkul actiondänga. Riktigt, riktigt, fint. Hoppas på en uppföljare.

"The Beekeeper" har premiär i morgon, 21 februari, på landets biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL