10 sevärda filmer om OS

10 sevärda filmer om OS

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 02 februari 2022 kl. 18:02 | Publicerad 01 augusti 2021 kl. 19:08

Filmerna att se under OS

De olympiska spelen närmar sig och vi bjuds dagligen på riktiga nagelbitare till tävlingar. Det är dock inte enbart på de stora idrottsarenorna som OS-underhållning kan uppstå, utan även på film.

Eftersom OS går av stapeln i Peking är det många av tävlingarna som genomförs på natten, svensk tid. Det innebär att OS-dagarna kickar igång runt midnatt här i Sverige och sedan pågår de fram till 16-tiden på dagarna – med andra ord finns det ingen OS att avnjuta under prime time.

Hade du planerat att bänka dig framför OS under kvällarna har du alltså varit tvungen att tänka om, det vill säga om du inte har tittat på repriser från morgonen och natten.

Det finns dock en annan lösning om du verkligen vill stilla suget under kvällarna, och det är att titta på OS-filmer! Många är filmerna som handlar om de olympiska spelen på ett eller annat sätt – och flera av dem är faktiskt riktigt sevärda.

Just den här listan har ett huvudsakligt fokus på filmer om sommar-OS, men du kan också kolla in vår lista över filmer om vinter-OS.

Här är 10 sevärda filmer om OS:

Triumfens ögonblick (1981)

"Triumfens ögonblick" eller "Chariots of Fire" som är originaltiteln, är ofta den första filmen som folk kommer att tänka på när det är OS-filmer som efterfrågas. Handlingen fokuserar nämligen tydligt på just OS och två brittiska löpares resa mot de olympiska spelen i Paris 1924.

Likt många av de andra titlarna på den här listan är Triumfens ögonblick baserad på verkliga händelser, men det är inte enbart den gripande historien om de två målmedvetna löparna som har satt filmen på kartan. Även om du inte har sett Triumfens ögonblick så är chansen stor att du ändå känner igen filmen genom dess soundtrack.

För visst har du hört musikslingan som spelas i trailern både lite här och var tidigare?

Race (2016)

Race – OS-film om Jesse Owens
Foto: Svensk Filmindustri

År 1936 gick de olympiska spelen av stapeln i Berlin och Adolf Hitler såg det som en möjlighet att visa upp Tysklands och den ariska rasens överlägsenhet. Allt gick dock inte helt enligt Hitlers plan, då de olympiska spelens främsta gigant skulle visa sig bli afroamerikanen Jesse Owens med sina fyra guldmedaljer.

Race är filmen om Owens triumf i Berlin 1936 – mitt framför ögonen på Hitler. Rollen som Owens spelas av Stephan James, och andra kända namn från filmen inkluderar Jason Sudeikis och Jeremy Irons. Vi får dessutom se Carice van Houten (Game of Thrones) i rollen som filmskaparen Leni Riefenstahl.

Foxcatcher (2014)

Steve Carell i Foxcatcher
Steve Carell i Foxcatcher. Foto: United International Pictures.

I "Foxcatcher" får vi se Channing Tatum och Mark Ruffalo gestalta de olympiska brottarbröderna Mark och David Schultz, som ansluter sig till ett lag som leds av multimiljonären John du Pont (Steve Carell). 

Filmen är löst baserad på verkliga händelser och kretsar till stora delar kring bröderna Schultz satsning mot OS 1988. Foxcatcher är en riktigt vass film, som belönades med fem Oscarsnomineringar. Flera av skådespelarna glänser i sina roller, men allra mest imponerande är Carell i rollen som den excentriske du Pont.

Swimming Upstream (2003)

Swimming Upstream – sevärd OS-film
Foto: MGM

"Swimming Upstream" är en australiensisk film som handlar om simmaren Tony Fingleton. I filmen får vi ta del av Fingletons livshistoria, från hans tuffa uppväxt till de olympiska spelen 1964 – ett OS som, likt årets, gick av stapeln i Tokyo.

Swimming Upstream är baserad på Tony Fingletons egen självbiografi, och det är faktiskt den före detta simmaren som har skrivit manuset även till filmen.

MER LÄSNING: Filmer om konstiga sporter

Prefontaine (1997)

Film om OS-löparen Prefontaine
Foto: Buena Vista

Filmen “Prefontaine” från 1997 handlar om Steve Prefontaine – en ung långdistanslöpare från Oregon som drömmer om att stå överst på pallen i OS, och han tar sikte mot sommar-OS i München 1972. Den som kan sin idrottshistoria vet att Prefontaine gick ett tragiskt öde till mötes, vilket också skildras i filmen.

I Prefontaine får vi se Jared Leto spela rollen som det talangfulle långdistanslöparen. Inom kategorin för OS-filmer lyckas Prefontaine fånga idrottshändelserna på ett väldigt effektfullt sätt. Är du ute efter ökad puls på samma sätt som under OS-tävlingarna är det här med andra ord ett fullgott alternativ.

Without Limits (1998)

OS-filmen Without Limits
Foto: Warner Bros.

Filmen “Without Limits” från 1998 handlar om Steve Prefontaine – en ung långdistanslöpare från Oregon som drömmer om att stå överst på pallen i OS. Vänta, det här låter bekant, va? Vi har faktiskt inte råkat upprepa samma text två gånger om av misstag. Precis som Prefontaine handlar Without Limits nämligen om exakt samma person. Vad som är ännu mer anmärkningsvärt är att Without Limits kom ut så nära inpå Prefontaine.

Så vad är skillnaderna mellan de två rullarna? Tja, de behandlar i stort sett samma händelser, om än på lite olika sätt. Däremot skiljer sig givetvis skådespelarna och hjärnorna bakom kameran åt mellan de båda filmerna.

Without Limits är den mer kritikerrosade av de båda filmerna, och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är legendaren Robert Towne som ligger bakom både manuset och regin. Rollen som Prefontaine spelas av Billy Cudrup.

Tokyo-olympiaden (1965)

Tokyo-olympiaden

Den här dokumentären från 1965 är någonting för de riktigt hängivna OS-nördarna. Årets sommar-OS är som tidigare nämnt inte det första som har genomförts i Tokyo. Redan 1964 tog staden emot världens främsta atleter och det hela fångades på film av Kon Ichikawa.

Tokyo-olympiaden ger oss en fascinerande nära inblick i händelserna under olympiaden, men den är också enastående rent filmiskt. På sin tid var Tokyo-olympiaden revolutionerande inom dokumentärfilm med sitt unika kameraarbete, sina slow-motion-sekvenser, stillbilder och fängslande närbilder. Även ljudarbetet var något utöver det vanliga med isolerade ljud som fångade allt från fallande häckar till diskusar i full spinn. 

Ichikawa visade med Tokyo-olympiaden att även dokumentärer kan vara konstnärliga verk i allra högsta grad.

MER LÄSNING: Ressugen? Upplev Tokyo från tv-soffan

Richard Jewell (2019)

Richard Jewell – film om Atlanta-OS
Foto: SF Studios

“Richard Jewell” är en OS-film som har betydligt mindre fokus på själva idrottandet än de flesta andra filmerna på den här listan. Filmen kretsar nämligen inte kring atleterna, utan kring Richard Jewell, säkerhetsvakten som hittade en bomb under Atlanta-OS 1996 och såg till att få området evakuerat. 

I filmen får vi följa Jewell när han lyfts till skyarna som en nationalhjälte, till att plötsligt stå som misstänkt för att ha placerat ut bomben. 

Det pratas för lite om Richard Jewell. Filmen har sina brister, men den är också suverän på många plan – från det spännande innehållet till Clint Eastwoods regi, och vidare till skådespelet av stjärnor som Kathy Bates, Jon Hamm, Olivia Wilde, Sam Rockwell och huvudrollsinnehavaren Paul Walter Hauser.

Ikaros (2017)

Oscarsvinnande OS-dokumentären Ikaros
Foto: Netflix

“Ikaros” är den Oscarsvinnande dokumentären om tidernas största dopingskandal – Rysslands statligt finansierade dopingprogram för OS. 

Dokumentärens skapare, Bryan Fogel, började med att utforska doping inom idrott, men plötsligt hade han ett större avslöjande framför sig än han någonsin hade kunnat föreställa sig. Bevisen för den ryska dopingskandalen är egentligen spännande nog för att bära upp en dokumentär, men thrilleraspekten som kommer med hotet mot dem som kan avslöja det ryska fusket tar Ikaros till nya nivåer. 

Det ska erkännas att ett stort fokus i dokumentären ligger på vinter-OS, men långt ifrån helt och hållet, så vi tyckte ändå att denna lysande dokumentär förtjänade en plats på listan.

Cool Runnings (1993)

Cool Runnings – OS-film
Foto: Buena Vista International

Okej, okej, vi vet att vi började tumma på kriteriet om att listan enbart skulle innehålla filmer om sommar-OS redan med Ikaros, och nu går vi emot det helt och hållet med en film om bob, men det är väl ändå okej att göra ett undantag för Cool Runnings

Det är åtminstone en av de somrigaste filmerna om vinter-OS som finns där ute, och det känns dessutom som en sån där härlig och lättsam film som gör sig allra bäst på sommaren. Vi väljer med andra ord att se mellan fingrarna när det kommer till Cool Runnings

Den charmiga komedifilmen handlar om en jamaicansk sprinter som misslyckas med att kvalificera sig till sommar-OS i Seoul 1988 och sluter upp med en vanärad före detta bobåkare som vill starta Jamaicas första lag inom bob. 

Cool Runnings är löst baserad på den sanna historien om det jamaicanska boblag som deltog i vinter-OS i Calgary 1988.

Visst, att sätta på en OS-film mitt under pågående OS är kanske det sista man vill – risken finns att man blir lite mätt på all idrott, men flera av filmerna på listan kan fungera utmärkt som uppladdning inför din favoritgren. 

Vi får inte glömma att OS dessutom tar slut en dag – då kan det vara bra att ha några filmer i bakfickan som kan stilla abstinensen. 

QUIZ: Vad kan du om sportfilmerna?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL