Hero gradient image

Allt om dokumentärer: Streaming, nyheter & tips!

ANNONS
ANNONS

Mest läst senaste veckan

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS

Länge leve dokumentärfilmen!

På många vis är dokumentärfilmen en av de mest spännande genrerna vi har i filmvärlden. Och definitivt den viktigaste. Genom att söka efter svar på konkreta frågor utmanar dokumentärskapare världen över vår bild av både inzoomade frågor och samhället i stort.

Vi på Filmtopp erbjuder även möjligheten att streama mycket annat gratis så som barnfilmer och filmklassiker.

Se dokumentärer hos Filmtopp

Dokumentärer är något vi på Filmtopp håller extra varmt om hjärtat och därför är vi otroligt glada över att kunna erbjuda våra läsare möjligheten att kunna streama några av våra favoriter gratis.

Många av dem handlar om film, serier och filmskapare, men inte alla. Vi erbjuder även naturdokumentärer och dokumentärer om E-sport.

För att se filmerna vi har valt att lyfta fram så är det bara att navigera bland filmaffischerna högst upp på sajten. Klicka på den du är sugen på för att spela upp dokumentären.

Streaming och dokumentärfilm

Möjligheten att streama innehåll har förändrat hur vi ser på film- och serier. I dag är det möjligt för gemene man att välja mellan tusentals olika titlar att köra upp på TV:n med hjälp av bara några få knapptryck.

Om det är en genre som verkligen har tjänat på detta så är det dokumentärfilmen. Folk ser på mer dokumentärer än någonsin och på tjänster som Netflix, HBO Nordic och SVT Play finns det gott om högkvalitativa dokumentärfilmer och dokumentärserier att slänga sig över.

Med kameran som verktyg

Filmkameran är ett fantastiskt verktyg för att belysa något som många inte riktigt har en koll på. Det behöver inte handla om problem eller olika faror, utan kan också vara ett sätt för att lyfta fram otroliga historier.

Ett bra exempel på detta är Malik Bendjellouls Oscarbelönade film Searching for Sugarman, som berättade den otroliga historien om artisten Sixto Rodriguez, som var verksam under 60-talet. Han försvann sedan helt i glömska (förutom i Sydafrika där han var många husgud) och myterna om hans död blev många, men till vår allas förvåning visade sig att Rodriguez faktiskt är vid liv.

Malik letade upp honom och tog tillbaka honom till scenljuset, nu större än vad han någonsin har varit.

Barnfilmer och klassiker

Utöver bra dokumentärer går det även att streama barnfilmer och streama filmklassiker hos oss. Bland barnfilmerna finns nostalgiska pärlor som Mr. Bean och Smurfarna och nya favoriter som Brandman Sam.

Bland klassikerna har vi ett handplockat utbud av filmer som har varit extra betydelsefulla i historien, och som bland annat förekommer på IMDb:s topp 250-lista, Sight and Sounds lista över de stora mästerverken och i filmbibeln 1001 filmer du måste se innan du dör.

Tekniska krav för att streama gratis

För att kunna se dessa filmer räcker det att du har en webbläsare (Chrome, Firefox, Safari). Om det skulle vara några problem med att se filmerna så kan du testa följande:

  • Starta om enheten.
  • Uppdatera din webbläsare till en senare version.

I för Apple-miljö rekommenderas följande webbläsare:

Mobil:

  • Chrome >= 73
  • Safari >= 9
  • Firefox >= 19

Desktop:

  • Safari >= 9
  • Firefox >= 83
  • Chrome >= 80

För att använda Chromecast

Samtliga barnfilmer och dokumentärer använder YouTube som spelare, vilket innebär att du kan chromecasta direkt från datorn eller telefonen.

Våra klassiker använder Vimeo som spelare. För att kunna chromecasta dem, behöver du antingen använda casting-möjligheten i din telefon, Google Chromes webbläsare eller använda Vimeos mobilapp (Android, Apple). I appen söker du sedan på "Filmtopp" för att hitta alla våra filmer.

Om filmernas undertextning.

För att få igång textning till vara filmklassiker trycker du på "CC-"symbolen i videospelaren. Alla filmklassiker har tyvärr inte fått svensk text eller restaurerats till de fantastiska format vi har idag. Likväl är dessa utgivningar viktiga för filmhistorien och ligger till grund för mycket av dagens filmskapande.

Tack och lov är nästan alla filmer textade. Givetvis visar vi inte heller några otextade filmer på något annat språk än engelska.