The Miramar Murders. Foto: HBO Nordic

Miramar Murders: The State vs. Pablo Ibar (säsong 1)

  • 6 x 55 min
  • Dokumentär
  • HBO
Sebastian Ahokas
08 december 2020 kl. 18:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

True crime med fängslande bildmaterial.

Om det är något som går hem i Sverige år 2020 så är det true crime. Ungefär en ny podd och serie i veckan dyker upp på streamingtjänster. Nu har HBO kommit med ännu en, med imponerande mängd bildmaterial.

  • Skapare:
    Olmo Figueredo
  • I rollerna:
    Pablo Ibar, Tanya Ibar, Cándido Ibar, Seth Penalver m.fl

1994 greps Pablo Ibar misstänkt för ett brutalt trippelmord i södra Florida som skakade om hela staten. En bar välkänd barägare och två kvinnor sköts skoningslöst i ett hus under ett inbrott.

Fallet blev känt som The Miramar Murders och ledde till en juridisk strid som höll på i 25 år. För första gången i amerikansk historia spelades hela den juridiska vägen till domen in med övervakningskameror. Materialet på övervakningskamerorna bjuder på en hel del fascinerande bildmaterial och tar med tittaren hela vägen från mordkvällen till domen.

Massivt bildmaterial men segt berättande.

Den enorma true crime-boomen har bjudit på en hel del högkvalitativa och mycket intressanta mordfall i alla dess former. En personlig favorit som verkligen fängslade mig var Making a Murderer. Anledningen till att den lyckades gripa tag i mig så var att serien hade rikt bildmaterial med gripande klipp. Det är också därför som Miramar till stor del lyckas hålla uppe mitt intresse.

Redan från första avsnittet får vi ta del av bildmaterial som slår flera andra true crime-serier i hästväg. Det är bilder från mordkvällen, rättegången och från förhören. Allt får man se. Vissa bilder kan vara lite grova, men griper verkligen tag om hela ens fokus. Men efter ett tag går nästan det enorma bildmaterialet lite över styr och det känns som att regissören har gjort allt för att få med varenda bild som man kommit över. Det blir lite väl mycket och hastigt ibland.

Det blir även för mycket när det kommer till detaljerna och den juridiska striden. Avsnitten är indelade i fallets olika steg, från mord till dom. Då den juridiska delen i fallet håller på i 25 år kan ni själva räkna ut att det blir en hel del innehåll som handlar om rättegångar, överklaganden och liknande. Till en början är detta väldigt intressant, men efter ett par avsnitt i rättegångssalen känns det rätt långsamt och tradigt. Med andra ord segt berättande med en hel del tid i amerikanska rättegångar.

På det stora hela är HBO:s serie om Miramar-morden en intressant serie som till stor del bygger på ett imponerande bildmaterial. Dock tappar jag både fokus och intresse på grund av oändligt långa och sega sekvenser från rättegångssalar, som mer eller mindre handlar om samma sak gång på gång. Men sevärt är det.

MER LÄSNING: Filmtopp listar årets bästa serier!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL