Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Emma Örtlund och de andra i Catwalk. Foto: Charlie Bennet/Viaplay

Catwalk (säsong 1)

  • 6 x 22 min
  • Dokumentär
  • Viaplay
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
13 september 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
13 september 2020

Varmt och gripande när catwalken förbereds.

Det kan kännas märkligt att göra en serie på något som precis släppts som film, men efter att ha sett den första säsongen av "Catwalk" känns det självklart.

  • Skapare:
    Johan Skog
  • I rollerna:
    Emma Örtlund, Ida Johansson, Kitty Jonsson, Alexander Rådlund, Nicklas Hillberg m.fl

I januari visades filmen "Catwalk" och nu har Viaplay kommit med en serie om samma personer från Hudiksvall. Serien kan ses som en sorts förlängning av filmen där Emma Örtlund kontaktar grundaren av Glada Hudik-teatern, Per Johansson. I ett brev till honom ber Emma om hjälp att uppfylla hennes största dröm – att få vara modell på en catwalk.

I serien får vi följa med när Per och hans team sätter ihop en storslagen catwalk som ska gå i New York. Men det är inte bara Emma som ska få vara modell; vid sin sida har hon även KittyIdaAlexander och Nicklas som också får skina. Men det ska visa sig vara en lång och hård väg att ta sig från en industrilokal i Hudiksvall till den stora modeveckan i New York. Något som både Per och hans modeller får känna på under dokumentärseriens gång.

"Känslosamt att följa personernas kamp."

Catwalk – serien
Foto: Viaplay.

Serien med samma titel som den mycket populära filmen har med en hel del scener från filmen och det känns till en början lite märkligt att man faktiskt valt att göra en serie om precis samma grej. Men efter ett tag förstår man att gänget från filmen behöver det längre formatet för att få skina fullt ut. Det är fint och känslosamt när vi på djupet får lära känna dem i deras strävan efter att nå det stora målet. Det är särskilt svårt att inte bli berörd när man ser hur mycket de gått igenom i sina liv. Det är svårt att inte beröras och tillika svårt att inte imponeras över deras glöd och kärlek. 

Vilket år Emma Örtlund haft. Hon har gått från att vara en okänd tjej från Småland, till att vara filmstjärna, hyllad sommarpratare i P1 och nu stjärna i en TV-serie. Däremot är jag inte överraskad. Särskilt inte när jag ser på serien. Emma är den självklara stjärnan och smittar verkligen av sig med sin värme och kärlek. Precis som alla andra i catwalken.

Serien i sig är välkomponerad och rör sig alltid framåt. Vi kastas mellan att få följa Pers strid för att få ihop catwalken, modellernas väg mot New York genom hård träning och förberedelser. Huvudpersonerna har varsitt avsnitt där de har extra stort fokus. Ett bra koncept för att ge alla tid i rampljuset.

Den välkomponerade dokumentärserien "Catwalk" framkallar både skratt och våta ögon. Har du ännu inte följt med på Glada Hudik-gängets resa, gör det.

 

NÄSTA ARTIKEL