Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Pelé. Foto: Netflix

Pelé (2021)

  • 1 tim 48 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
26 februari 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
26 februari 2021

Fotbollens första megastjärna i ny dokumentär.

Sedan fotbollens start för ett par hundra år sedan har sporten haft många stora namn. Men mannen som räknas som en av sportens första megastjärnor är Pelé. Nu går Netflix på djupet i hans liv i en ny dokumentär.

  • Regi:
    Ben Nicholas, David Tryhorn
  • I rollerna:
    Pelé, Zagallo, Amarildo, Jairzinho m.fl

Oavsett hur stort eller litet ditt fotbollsintresse är så har du med största sannolikhet hört namnet Pelé. Kanske har du till och med sett något av alla hans klassiska mål till och med. Men för många är det bara så långt som kunskapen om denne bolltrollande man från Brasilien går. I Netflix nya dokumentär får vi ta del av fotbollsstjärnans väg till legendstatus.

Vi får dessutom ta del av den nu 80-årige Pelés egna tankar och berättelser från livet i Brasilien och om hur det var att redan som tonåring få hela världens blickar på sig och bära en hel nation på sina axlar. Intervjuer från olika välkända ansikten varvas med spektakulära arkivbilder i dokumentären som vill visa mer än bara snygga mål och dribblingar. 

Pelé hamnar lite i skymundan i sin dokumentär.

Hur många dokumentärer om kända idrottsutövare behöver vi egentligen? Det var första frågan som jag ställde mig själv när jag såg att Netflix skulle släppa dokumentären om Pelé. Med dokumentärer som Tiger och The Last Dance fräscha i minnet kändes det nästan lite mycket med ännu en om en sportstjärna. Sen kände jag att jag faktiskt inte visste särskilt mycket om Pelés liv utanför planen och vad han egentligen tyckte om regimen i sitt hemland.

Efter att ha sett den drygt 90 minuter, plus stopptid, långa dokumentären kände jag att jag hade en något bättre bild av vem bolltrollaren var. Men det var dock ett par frågetecken som hängde kvar i nätet, obesvarade. För även om vi i dokumentären bjuds på en hel del fascinerande arkivbilder från hans liv, bland annat från Sverige när han slog igenom under VM -58, så hamnar fokus ofta på annat än hans liv och lämnar Pelé i skymundan. Vi får en tydlig bild av hur fotbollen, televisionen och Brasilien som land utvecklades under hans karriär. Tyvärr leder detta till att vi ibland får reda på mer om vad som hände i landet än i Pelés liv. 

För den fotbollsintresserade gör detta kanske inte så mycket, då dokumentären bjuder på en hel del av anfallarens många smaskiga mål och härliga dribblingar. Att dessutom både få se och höra Pelé själv sitta och prata är bara det något som åtminstone fick mig att stundtals trollbindas framför skärmen. Sen att få se Pelé i rullstol rulla fram till gamla lagkamrater och skämta lite är ännu en ljusglimt som gör dokumentären rätt sevärd. Annars är det inte mycket som sticker ut från andra sportdokumentärer. Dessutom dribblar han på nytt förbi frågor om regimen.

Trots att Pelé är en av tidernas största fotbollsspelare, om inte även idrottare, så har han levt ett liv som inte fått lika mycket uppmärksamhet i pressen som exempelvis Maradonas. Därför är det inte mer än rätt att brassen nu får en dokumentär på Netflix. Dock hade man i efterhand kunnat önska mer Pelé i en dokumentär om just Pelé.

MER LÄSNING: Bästa filmerna på Netflix 2021!

NÄSTA ARTIKEL