Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Spionen Vladimir Putin. Foto: Rogan Productions

Spionen Vladimir Putin (säsong 1)

  • 3 x 47 min
  • Dokumentär
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
29 augusti 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
29 augusti 2020

Djupgående dokumentär lämnar frågor obesvarade.

Det finns mycket som man sedan tidigare vet om Putin, men det finns också en del som man inte vet. Efter att ha sett dokumentärserien på SVT Play om Putin är det fortfarande en hel del som jag inte vet.

  • Skapare:
    Nick Green
  • I rollerna:
    Vladimir Putin, Arkady Ostrovsky, Jack Gosnell m.fl

Dokumentärserien i tre delar visar djupgående och detaljerat hur Vladimir Putin tog sig från att vara en gangster och bråkstake, till att bli en av världens mest mäktiga män. Här får vi se hur han tog sig upp i trappan och vilka motstånd som han stötte på på vägen, och som han krossade.

I serien får vi höra från folk som varit nära Putin i olika former. Antingen politiskt, vänskapligt eller som meningsmotståndare. De flesta man kan tänka sig är med. Serien varvas av intervjuer och spännande arkivbilder som grävts fram i vad jag misstänker är något gammalt KBG-arkiv i Moskva. Det visar hur Putin tagit till alla medel för att komma dit han vill och för att få sin vilja igenom.

Ger en stor bild av hans påverkan

Att Vladimir Putin har haft en stor påverkan i Ryssland och världen är det nog ingen som kan motsäga. Men precis hur stor påverkan han faktiskt haft och vad som hänt med Ryssland när han varit president är det nog färre som kan säga. Därför är det extra intressant att se en dokumentär som verkligen visar en stor bild och som inte låser sig fixerad vid en person. I serien får vi kopplingar till vad som hände i Ryssland och världen under Putins väg till makten. Mycket intressant att se.

Något som jag också gillar med miniserien är det enorma materialet som man lyckats sammanväva. Det är flera olika sorters arkivbilder från förr som i en fin balans med intervjuer leder oss framåt i seriens handling och visar med intressanta bilder hur Putin har utvecklats - inte bara hans frisyr - utan även som person och makthavare.

Det som gör mig mest besviken är dock att jag efter dokumentären har en hel del frågor obesvarade. Inte nog med att man har hoppat över flera stora och viktiga saker som hände under hans tid vid makten, man släpper även en hel del frågor obesvarade som man är på väg att besvara. Det kan handla om olika maktspel, konspirationer eller anklagelser som man liksom bara släpper. Lite märkligt av en dokumentärserie vars jobb och mål till stor del är att informera och undervisa. Om detta beror på att Putins kollegor och nära har haft saker att säga till om vid skapandet av dokumentären låter jag vara osagt. Men det är en hel del som jag tycker lämnas utanför.

För mer läsning, scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL