Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tiny Creatures. Foto: Netflix

Tiny Creatures (säsong 1)

  • 8 x 25 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 augusti 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
09 augusti 2020

Dramatiskt när smådjuren får serie.

Få serier är lika populära och älskade som djurserier. Se bara på mottagandet BBC:s serier "Planet Earth" och "Blue Planet" får. Nu kommer Netflix med en ny variant av djurserier. En variant där djuren dokumenteras, men också placeras i regisserade situationer.

  • Skapare:
    Jonathan Jones

I "Tiny Creatures" får vi under åtta avsnitt följa ett gäng mindre djur och deras kamp om överlevnad på olika platser i USA. Vi får bland annat följa en kängurumus som blivit av med sin mamma i Arizona, en hamsters hektiska liv i New York och en ekorre i Louisiana som även den får fly från alla sorters faror.

Samtliga avsnitt visar djurens naturliga motståndare och faror på respektive plats. Serien ger oss också en inblick i hur djurens liv kan se ut. Det är både en kamp om överlevnad och ett liv med många sociala aspekter som djuren har i deras bakhuvuden.

Naturfilmernas utveckling har gått i rasande takt det senaste årtiondet. Från att vara trötta serier som haft deras grunder i skolsystemet med någon berättare som mest rabblar fakta, har det nu blivit mycket påkostade produktioner där majoriteten bildrutor är mästerliga – ofta uppbackade av pampig filmmusik. Precis dessa ingredienser har Tiny Creatures under samtliga åtta avsnitt. 

Välregisserat och mycket dramatiskt

"Tiny Creatures".
Foto: Netflix.

Här har skaparna valt att zooma in på flera väldigt små djur och det är sällsynt häftigt att vi kommer så nära dem. Med extrema närbilder får vi se chockerade ögon när rovdjuret attackerar, sanden under klorna på giftiga skorpioner och hur musklerna jobbar för att ta djuren fram mot bytet. Allt täcks och kommer med. Inte en enda bildruta är trist eller ful, utan vi bara fortsätter att matas med fantastiska bilder efter varandra.

Än så länge kanske det inte låter som någon större skillnad från en serie som "Planet Earth". Men tro mig – det är det. I Tiny Creatures har nämligen skaparen och regissören Jonathan Jones (Planet Earth) valt att regissera djuren och filma varje avsnitt som en Hollywood-film. Resutlatet är makalöst. Det är dramatik i varje avsnitt när vi får se hur djurens olika kamper. Flera gånger kommer jag på mig själv med att sitta helspänd på soffkanten, också jublar jag när de klarar något sorts hinder eller farligt motstånd.

Det är reptiler som attackerar söta små djur, andra söta djur som flyr för sina liv och andra som blickstilla gömmer sig. Även om varje avsnitt bjuder på dramatik av högsta grad, kan det ibland känns lite för regisserat och tillgjort. Som när en gubbe helt plötsligt ska öva prickskytte, i öknen, på en rostig tomburk där en mus gömmer sig.

Men trots att regin i vissa händelseförlopp i "Tiny Creatures" går till överdrift, är det en helt fantastisk och unik serie som inte liknar något annat jag sett i genren. Jag hoppas verkligen att vi får se fler avsnitt av serien.

NÄSTA ARTIKEL