Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Maid

Lucka 24: Filmtopps julkalender 2021

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
24 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
24 december 2021

Filmtopp blickar tillbaka på årets populäraste recensioner

Året går mot sitt slut och Filmtopp blickar tillbaka på de recensioner som väckt störst nyfikenhet hos våra läsare under 2021. Varje dag fram till och med julafton presenterar vi en ny läsarfavorit, tills vi på dopparedagen avslöjar årets allra populäraste recension.

Lucka 24: Alla utom vi (discovery+)

Alla utom vi
Foto: discovery+

Och så var det dags för sista luckan där vi finner inget annat än den svenska serien, Alla utom vi!

Det unga paret Hilma och Ola Wengelin vill inget hellre än att bli föräldrar. När alla i deras omgivning blir gravida och föder barn på mer eller mindre löpande band kämpar de dag och natt för att bli gravida. Men oavsett hur mycket de än försöker, så verkar drömmen om ett barn aldrig någonsin att slå in.

Sebastian Ahokas säger följande om serien:

– Denna dramakomedi är långt ifrån en besvikelse. Discovery bjuder på vad som kan vara en av årets bästa svenska serier.

Lucka 23: Maid (Netflix)

Maid
Foto: Netflix.

Det är "dan före dopparedan" och bakom den näst sista luckan döljer sig en miniserie som grep tag om många under hösten. Den recension som lästs näst mest under året tillhör Netflix Maid och det går inte säga mycket annat än att det är välförtjänt. Bland en stor mängd imponerande miniserier från 2021 är Maid utan tvekan en av de allra bästa och Margaret Qualley står för en golvande bra prestation i huvudrollen.

Jonatan Blomberg imponerades av serien. Han skriver bland annat:

– ”Maid” slår effektivt och gripande hål på myten om hur det ska gå att kunna arbeta sig ut ur fattigdom om man bara arbetar hårt nog. Särskilt om du försöker ta dig ut ur ett våldsamt förhållande tillsammans med din 2-åriga dotter.

Lucka 22: Pleasure (Bio)

Pleasure
Foto: SF Studios.

Bakom lucka #22 hittar vi årets tredje mest lästa recension – det laddade dramat Pleasure om en ung, svensk tjej som åker till L.A. för att bli porrstjärna.

Pleausre har mötts av strålande kritik världen över och beskrivits som en sann konversationsstartare, men också som ett slags tidsdokument över hur det faktiskt ser ut i dagens, amerikanska porrindustri.

Filmtopps Eric Diedrichs säger följande om filmen:

Sofia Kappel är helt fenomenal i rollen som Jessica. Inte bara för att hon får några av spelfilmhistoriens kanske mest explicita scener att verka helt självklara, hon förkroppsligar också Jessicas hunger och ambition. Men även hennes vrede. Att detta är Kappels skådespelardebut är för mig obegripligt.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: PLEASURE (2021)

Lucka 21: After We Fell (SF Anytime)

After We Fell
Foto: Nordisk Film.

Det dags att öppna lucka #21 för att avslöja årets fjärde mest lästa recension – och det är den för det romantiska dramat After We Fell.

Det finns utan tvekan många där ute som ser ner på den här typen av film, men det går inte att blunda för hur framgångsrika After We Fell och filmens två föregångare har varit. Att det ens blev tre filmer säger egentligen allt som behövs, men addera till det att det här är en årets mest lästa recensioner och att filmen varit på topplistor över sådant som de mest hyrda filmerna, så finns det inte mycket att orda om.

Filmtopps Edward Langert Wikström tar filmen för vad den är. Trots alla klyschor så fyller den en funktion:

– Varför inte bara låta detta ungdomsdrama finnas till för ungdomar som bara vill ha ett ungdomsdrama – proppfyllt av sex, kärlek, livsval, avundsjuka och romantik. Vill jag ha action kollar jag på The Expendables eftersom det inte är något annat än action. Sylvester Stallone är lojal till sin genre utan att axla på sig teman som han inte klarar av, och på samma sätt är After We Fell obevekligt lojal till sin genre, för att inte nämna lojal till sin tänkta publik.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: After We Fell (2021)

Lucka 20: Yellowstone (Paramount+)

Yellowstone
Foto: Paramount+

När vi öppnar lucka #20 innebär det att vi också är inne på årets fem mest lästa recensioner. Den fjärde säsongen av Yellowstone har inte varit ute många veckor, men placerar sig trots det så här högt upp på listan. Tittarfavoriten har skaffat sig en växande följarskara för varje säsong som passerat och fler än någonsin har varit nyfikna på vart serien skulle ta vägen i säsong fyra. 

Filmtopps Eric Diedrichs skriver att han inte kan slita sig från serien, men samtidigt vill han se mer av sin favoritkaraktär:

– Vad som däremot oroar mig är avsaknaden av Jamie – karaktären hälften av fansen hatar, hälften älskar. Jag tillhör den senare gruppen som tycker att han här seriens verkliga stjärna. Jag äcklas av honom samtidigt som jag sympatiserar med honom. I ena stunden vill jag ge honom en rejäl björnlabb till örfil, i andra vill jag se honom döda allt och alla med ett hagelgevär.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Yellowstone (säsong 4)

Lucka 19: En runda till (Bio)

En runda till
Foto: Nordisk Film.

Thomas Vinterbergs Oscarsvinnande En runda till hade svensk premiär på Göteborg Film Festival i februari. Vid det laget var filmen redan rejält uppsnackad och efter det höll hypen fortsatt i sig i flera månader. Det är med andra ord allt annat än överraskande att filmen tar sig in på en av julkalenderns topplaceringar.

I sin recension delade Filmtopps Edward Langert Wikström ut högsta betyg till En runda till:

– Filmen är spritt språngande galen, välarbetad, fantastiskt rolig (aldrig flamsig) och snäppet till förbjuden i sin gestaltning av hur konstant berusning gör fyra män mer öppensinnade och livliga.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: En runda till

Lucka 18: Vigil (SVT Play)

Vigil
Foto: SVT Play.

Att vi svenskar uppskattar brittiska kriminaldraman är knappast någon hemlighet. Under hösten bjöd SVT oss på en riktigt bra serie i genren, när de släppte ubåtsthrillern Vigil.

Filmtopps läsare har minst sagt varit nyfikna på recensionen och recensent Axel Diedrichs hade mycket gott att säga om Vigil i sitt omdöme:

– Väger vi in alla parametrar når inte Vigil upp till giganten Broadchurch som rullade klart 2017, men det är den mest underhållande brittiska kriminalare jag sett sedan dess.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Vigil (säsong 1)

Lucka 17: Exit (SVT Play)

Lucka 17: Exit säsong 2
Foto: SVT Play.

Andra säsongen av den gränslösa norska serien Exit hade premiär under våren – och den var lika fartfylld som föregående säsong. 

Någon som uppskattade de första avsnitten av den  andra säsongen var Filmtopps Jonatan Blomberg. I sin recension skriver han:

– Den som inte känner sig sugen på en serie där fylla, drogmissbruk och nakna kvinnor är lika vanligt förekommande som snygga bilar och snack om att tjäna mer pengar gillade nog inte den första säsongen. Men om du redan anser dig vara ett fan av Exit, finns det inget i inledningen [av säsong 2] som tyder på att den andra säsongen kommer att ha några problem med att leva upp till de högt ställda förhoppningarna.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Exit (säsong 2)

Lucka 16: Knutby (C More)

Lucka 16: Knutby
Foto: C More.

Trots att Knutby hade premiär så sent som 1 november, så har recensionen för serien hunnit bli en av de mest lästa under hela året. Serien baserad på Knutbydramat från 2004 och Jonas Bonniers bok har helt klart fångat svenskarnas intresse.

Filmtopp Sebastian Ahokas delade ut ett högt betyg till serien med motiveringen:

– Knutby är välspelad av samtliga skådespelare och släpper inte taget om dig innan den är över. Alba August som barnflickan och Aliette Opheim som Kristi brud imponerar allra mest och bjuder på ett par riktigt obehagliga scener och insatser som får det att krypa i kroppen. Även Einar Bredefeldt, som församlingens pastor, och Amy Deasismont gör riktigt starka insatser.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Knutby (säsong 1)

Lucka 15: Clickbait (Netflix)

Lucka 15: Clickbait
Foto: Netflix.

Bakom lucka 15 hittar vi Clickbait, bokstavligt talat. Netflix thrillerserie med den sluga titeln hade premiär under sensommaren och blev snabbt en riktig snackis.

Filmtopps Axel Diedrichs golvades inte av serien, men hittar ett och annat att uppskatta:

– Berättandet varvar ett karaktärsbygge som får ta tid på sig med snabba vändningar i ploten. Det hela backas upp av stadiga prestationer. Get Out-skådisen Betty Gabriel som Nicks hustru Sophie är vass och lillsyrran Pia ges mycket liv av en awkward och underbar Zoe Kazan.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Clickbait (säsong 1)

Lucka 14: The Serpent (Netflix)

LUcka 14: The Serpent
Foto: Netflix.

Bakom lucka 14 hittar vi någonting för alla thrillerälskare där ute – Netflixserien The Serpent. Miniserien handlar om Charles Sobhraj, en av 70-talets mest ökända mördare. 

Filmtopps Sebastian Hansson såg gott om potential i seriens premiäravsnitt:

– Förhoppningsvis lyckas serien behålla den puttrande spänning som ofta vilar i bakgrunden. Det första avsnittet fokuserar inte på våld utan snarare på den psykiska delen av Sobhrajs terror, vilket bara är till dess fördel. Med andra ord, det ska bli spännande att se vart The Serpent tar vägen.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: The Serpent (säsong 1)

Lucka 13: Snöänglar (SVT Play) 

Foto: SVT.
Foto: SVT.

När vi öppnar lucka 13 så här på Lucia, så hittar vi Snöänglar – en dramathriller om föräldraskap som, passande nog, utspelar sig i juletid. 

Jonatan Blomberg delade ut ett högt betyg till serien i våras med motiveringen: 

– Manusförfattaren Mette Heeno (Splitting Up Together) har fått till en spännande dramathriller som låter oss utforska våra förutfattade meningar och samtidigt blottar flera verkliga problem kring hur vi som samhälle kan säkerställa att varje barn får en säker uppväxt.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Snöänglar (säsong 1)

Lucka 12: Kastanjemannen (Netflix)

Kastanjemannen. Foto: Netflix.
Foto: Netflix.

Varje år släpps det otaliga kriminalserier och 2021 har inte varit ett undantag. Däremot har få av dem varit lika bra som Kastanjemannen. Netflix sylvassa seriemördardrama stack ut i mängden även bland Filmtopps läsare, som hade ett stort för produktionen. 

Filmtopps recensent Sebastian Ahokas var mer än nöjd med seriens första säsong som han svepte på ett bräde:

Kastanjemannen är verkligen en oerhört spännande och stundtals kuslig kriminalserie. Den kommer inte med mycket nytt, men har allt en kriminalserie ska ha och utför det hela på ett nästan perfekt vis. Detta är en serie som man verkligen inte bör missa att titta på i höstmörkret. Bra jobbat, Dammark!

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Kastanjemannen (säsong 1)

Lucka 11: Mare of Easttown (HBO Max)

Lucka 11: Mare of Easttown
Foto: HBO Max.

Under året har vi fått se många imponerande miniserier. En som sticker ut lite extra hittar vi bakom lucka nr. 11 i form av Mare of Easttown, med Kate Winslet i huvudrollen.

Serien satte minst sagt klorna i recensent Jonatan Blomberg, som skriver: 

– Efter att ha fått ta del av fem av de totalt sju avsnitten inför den här recensionen, så är det med stor frustration som jag nu börjar räkna ned dagarna till när jag får ta del av den spännande upplösningen tillsammans med alla andra.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Mare of Easttown (säsong 1)

Lucka 10: Vinterviken (Netflix)

Vinterviken
Foto: Netflix.

Bakom den tionde luckan hittar vi remaken vi inte visste att vi behövde. 25 år efter att Vinterviken kom ut var det dags för Netflix att placera berättelsen i nutid – och resultatet blev faktiskt riktigt bra. 

En som uppskattade uppdateringen av kultfilmen var Filmtopps Gustav Larsed:

– När jag såg om Vinterviken från 1996 som research inför denna recension upptäckte jag att den håller förvånansvärt bra. Allt i filmen har dock inte åldrats väl vilket fick mig att fundera på om handlingen verkligen kunde placeras i en mer modern kontext utan att det känns förlegat, men det tycker jag att man har lyckats bra med. Små justeringar och ändringar här och där i storyn gör att nytolkningen känns både modern och mer seriös än sin föregångare.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Vinterviken (2021)

Lucka 9: Sex/Life (Netflix)

Lucka 8: Sex/Life
Foto: Netflix.

Det är dags för kalenderns kanske klaraste guilty pleasure-serie. Lucka 9 bjuder oss på Netflix heta sexdrama Sex/Life som hade premiär i somras. 

Filmtopps Mimi Dahlén var inte imponerad av serien, men lär passa den som är ute efter lite “steamy action”:

– Som en streamingjätte måste Netflix producera serier och filmer för varje palett [...] det ska finnas något för alla. Det finns långkörande humorserier för den lättsamma, intensiva brottsdraman för den actionälskande nörden och en hel barnsida för de yngsta. Nu tillfredsställer de ännu en målgrupp: de sextokiga. Det finns inget annat sätt att säga det på. För det är just vad Sex/Life är: sex, sex och sex. Inte mycket annat.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Sex/Life (säsong 1)

Lucka 8: The Father (Bio)

Lucka 8: The Father
Foto: Nonstop Entertainment.

Äntligen är det dags för en fullpottare i kalendern! Bakom lucka 8 gömmer sig nämligen fantastiska The Father som hittade till svenska biografer under 2021. Både filmens manus och Anthony Hopkins vann Oscars för denna makalösa film.

Filmens berättarteknik väcker beundran hos Filmtopps Rasmus Torstensson

– I det ena ögonblicket är Anthony på plats iklädd kavaj i köket, för att i nästa ögonblick komma på sig själv vara ståendes i pyjamas i vardagsrummet, pratandes med människor han upplever att han aldrig sett tidigare. Det är rysligt effektivt berättat – men framförallt gränslöst sorgligt.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: The Father (2020)

Lucka 7: Furia (Viaplay)

Lucka 7: Furia
Foto: Viaplay.

Viaplays norska pulshöjare Furia gömmer sig bakom kalenderns sjunde lucka! Furia är en av många imponerande norska serier från de senaste åren – kanske till och med en av de allra bästa.

Att Furia imponerar kan Filmtopps Sebastian Ahokas skriva under på:

– Norrmännen kanske inte är så bra på allt, men när det kommer till att skapa serier är det få som slår dem just nu. Furia visar att våra grannar vet hur man gör serier som både är spännande och välskrivna.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Furia (säsong 1)

Lucka 6: Suedi (Viaplay)

Suedi
Foto: Viaplay.

Bakom lucka nummer sex hittar vi den svenska komedin Suedi som snabbt blev en publikdragare på Viaplay. I samma anda som Deg i lucka nummer fem ställs frågan om vad man skulle göra om man hittade en väska 90 miljoner kronor i kontanter. För huvudrollen är det självklart – det är dags att bli en äkta svenne! Eller en suedi som de säger i orten han kommer från.

Filmtopps recensent Gustav Larsed var inte alls imponerad av vad han såg:

– Jag kan avslöja direkt att det är väldigt lite som fungerar för mig i den här filmen. Manuset är förutsägbart och klyschigt, lite oengagerat skrivet helt enkelt i mina ögon. Konceptet att börja i slutet av filmen med en kommentar i stil med ”Nu undrar ni säkert hur jag hamnade här. Vi hoppar tillbaka några veckor så ska ni få se” är så uttjatat att det är svårt att göra något nytt av.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: SUEDI

Lucka 5: Deg (SVT Play)

Streama Deg
Foto: SVT.

Bakom den femte luckan hittar vi SVT:s gangsterkomedi Deg som ställer oss frågan vad vi skulle göra om vi hittade en väska med 47 miljoner kronor i kontanter.

Filmtopps Jonatan Blomberg gillade det han såg av nya SVT:s storsatsning, inte minst skådespeleriet:

– Både Bianca Kronlöf och Helena Af Sandeberg bjuder på just den typen av skådespel som ursäktar det ibland mindre logiska tänkandet, eftersom det leder oss till flera stunder av ren och skär underhållning. 

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Deg (säsong 1)

Lucka 4: Lupin – säsong 1A (Netflix)

Lucka 4: Lupin (säsong 1A)
Foto: Netflix.

Omar Sy fick sitt stora internationella genombrott med En oväntad vänskap (2011). Tio år senare är han åter ett namn på allas läppar – denna gången som gentlemannatjuv i Netflix Lupin.

Filmtopps Ebba Petterson delade ut ett högt betyg till seriens inledning i början av året:

– Diop agerar nästan som en omvänd Sherlock när han planterar bevis istället för att hitta dem, och Lupin blir på så sätt också en omvänd pusseldeckare. Det handlar snarare om att försöka se när pusselbitarna läggs ut än att själv bygga pusslet.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Lupin (säsong 1)

Lucka 3: Zebrarummet (Viaplay)

Zebrarummet
Foto: Viaplay.

Vi öppnar kalenderns lucka tre och hittar Viaplays Zebrarummet. Serien, som skapats av bl.a. Henrik Schyffert, är ett spänningsdrama om maktspel som utspelar sig på en internatskola. I en av huvudrollerna ser vi Valter Skarsgård.

I sin recension skriver Sebastian Ahokas:

– Överraskande bra genom hela serien är dess unga skådespelare. Vi bjuds på flera imponerande insatser...

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Zebrarummet (säsong 1)

Lucka 2: The Handmaid's Tale – säsong 4 (HBO Max)

The Handmaid's Tale säsong 4
Foto: HBO/Hulu.

Bakom den andra luckan döljer sig recensionen för den fjärde säsongen av The Handmaid's Tale, som vi numera hittar på HBO Max i Sverige. Det gick nästan två hela år mellan säsong 3 och 4 av den dystopiska serien, men med tanke på hur många som klickat sig in på recensionen under året så verkar intresset för serien knappast ha dalat under uppehållet.

Recensent Sebastian Hansson har det här att säga om den senaste säsongen:

– Avsnitten bjuder på många toppar men samtidigt har en känsla av repetition smugit sig in...

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: The Handmaid's Tale (säsong 4)

Lucka 1: Udda veckor (Discovery+)

Udda veckor
Foto: Discovery+

Discovery+ dramakomedi Udda veckor, med Christine Meltzer i huvudrollen, är först ut i Filmtopps recensionsjulkalender.

Filmtopps Natalie Leth skriver såhär om serien:

– Vad kan en person som jag, barnlös i ett lyckligt förhållande, hitta för något att relatera till i en serie som handlar om det rakt motsatta, där både föräldraskap och skilsmässa har tagit en stor tugga av vardagen? Svaret är: Mycket mer än jag pessimistiskt hade föreställt mig.

LÄS HELA RECENSIONEN HÄR: Udda veckor (säsong 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL