Kastanjemannen. Foto: Netflix

Kastanjemannen (säsong 1)

  • 6 x 50 min
  • Krim, Thriller
  • Netflix
Sebastian Ahokas
29 september 2021 kl. 18:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Ruggig kriminalserie i högsta klass.

I Netflix nya kriminalserie "Kastanjemannen" bjuder danskarna oss på en serie som har allt en riktigt bra Nordic Noir ska ha. Det är gastkramande, spännande och intressant när Søren Sveistrups roman blir serie.

  • Skapare:
    Søren Sveistrup, Dorte W Høgh, Mikkel Serup och David Sandreuter
  • I rollerna:
    Danica Curcic, David Dencik, Mikkel Boe Følsgaard, Esben Dalgaard Andersen, Iben Dorner m.fl

På en lekplats i Köpenhamn hittas en kvinna död. Hon har blivit lemlästad. På brottsplatsen hittar polisen en liten kastanjegubbe som även påträffats vid ett annat mord som inträffade ett par decennier tidigare. Snart dyker det upp fler kastanjegubbar vid ytterligare mord.

Tillsammans med labbteknikern Simon (David Dencik) och utredaren Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard) tar sig kriminalinspektör Naia Thulin (Danica Curcic) an mordfallen med kastanjegubbarna. Under utredningen upptäcker de en oväntad koppling till mordet på socialministerns dotter som inträffade ett år tidigare.

Frågorna blir bara fler och fler under utredningen samtidigt som kastanjegubbarna dyker upp en efter en.

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna på Netflix

Danskarna bjuder på en nästintill perfekt kriminalserie.

Det är egentligen upplagt för en bra serie när det är mannen bakom Brottet ligger bakom allt. Søren Sveistrups roman gör sig verkligen perfekt som kriminalserie och när han själv får vara med och göra adaptationen kommer den verkligen ut till sin fulla rätt.

Serien har verkligen allt en riktigt bra nordisk kriminalserie ska ha. Det är faktiskt så pass bra att den är nästintill perfekt.

Visserligen kommer serien inte med något nytt eller nyskapande, utan med bekanta ingredienser och en stabil grund. Allt som en krimserie ska ha finns där och utförs på ypperligt vis.

Det är mörkt och ruggigt, ovissheten lever kvar länge och handlingen blir aldrig långtråkig utan tar oss hela tiden vidare. Även om händelseförloppet i sig kanske känns lite bekant så är den ändå intelligent och lyckas då och då överraska med oväntade vändningar.

Inte nog med det så är seriens skådespelare dessutom riktigt bra och höjer seriens spänning och genomgående ruggiga känsla. Det trots att karaktärerna i sig inte bjuder på några större överraskningar, utan för det mesta följer mallen för krimseriernas karaktärer.

Seriens foto är också genomgående riktigt bra och framhäver den mörka och rysliga känslan än mer, och bjuder även på ett par riktigt makabra mordbilder.

"Kastanjemannen" är verkligen en oerhört spännande och stundtals kuslig kriminalserie. Den kommer inte med mycket nytt, men har allt en kriminalserie ska ha och utför det hela på ett nästan perfekt vis. Detta är en serie som man verkligen inte bör missa att titta på i höstmörkret. Bra jobbat, Dammark!

LÄS OCKSÅ: Bästa serierna 2021 – här är tipsen

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL