Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Clickbait (säsong 1)

Clickbait (säsong 1)

  • Drama, Thriller
  • Netflix
Filmtopp
Axel Diedrichs | Recension
26 augusti 2021
Filmtopp
Axel Diedrichs | Recension
26 augusti 2021

Låt dig inte luras av titeln.

Idag är det premiär för Netflix nya thrillerserie "Clickbait" med Adrian Grenier. Filmtopps Axel Diedrichs finner sig tagen på sängen av handlingen som visar sig vara något annat än den utgör sig för att vara.

  • Skapare:
    Tony Ayres, Christian White
  • I rollerna:
    Phoenix Raei, Zoe Kazan, Betty Gabriel, Adrian Grenier m.fl.

MER LÄSNING:

Familjemannen Nick Brewer (spelad av Adrian Grenier) försvinner och dyker plötsligt upp i en våldsam video. Avsändarens budskap är att han dör så fort den når fem miljoner visningar. Härmed inleds ett desperat sökande där både familjemedlemmar och FBI gör sitt yttersta för att hitta Nick innan klippet blir viralt och når dödstalet. 

Trots en fånig premiss är "Clickbait" inte så klickbetonad som titeln låter oss tro. För kampen om att rädda Nicks liv varar bara så länge. Därefter utvecklas det i grunden tunna konceptet till en pusseldeckare, där den dramatiska frågan är hur det kommer sig att en till synes hederlig person med fläckfritt register hamnat i en så ohederlig situation. Vad är det utredarna missar om honom? 

"Återupplivar förhoppningsvis Grenier."

Zoe Kazan och Betty Gabriel i "Clickbait". Foto: Netflix.
Zoe Kazan och Betty Gabriel i "Clickbait". Foto: Netflix.

Jag är svag för de mysteriedrivna miniserier Netflix hostat upp på senare tid; brittiska "The Stranger" tog plats på vår lista över årets bästa serier 2020. Vad gäller Clickbait så kommer den inte upp i samma nivå – men bingevärdet förblir intakt. Vi blir blåsta på den lättsamma underhållningen som titeln lovar och det med rätta.

Berättandet varvar ett karaktärsbygge som får ta tid på sig med snabba vändningar i ploten. Det hela backas upp av stadiga prestationer. Get Out-skådisen Betty Gabriel som Nicks hustru Sophie är vass och lillsyrran Pia ges mycket liv av en awkward och underbar Zoe Kazan

Adrian Grenier har inte varit välkommen till Drömfabriken sedan debaclet med Entourage-filmen. Men det beror förmodligen på hans valpaktiga ansikte snarare än hans begåvning som skådespelare. Han har dykt upp och gjort det bra i flera indierullar sedan dess – se rysaren Trash Fire. Därför är det skönt att se honom, nu 45 år gammal, plockas upp av en välgjord Netflix-produktion. Förhoppningsvis leder detta till fler roller i rampljuset för honom framöver. 

Utöver att vara en fullt godkänd whydunnit finns det här även ett par kommentarer om vår uppkopplade samtid och hur vi använder tekniken som landat i våra knän. "Clickbait" finns att streama i sin helhet på Netflix.

NÄSTA ARTIKEL