Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Pleasure

Pleasure (2021)

 • 1 tim 49 min
 • Drama
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
07 februari 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
07 februari 2021

Ett naket porträtt av porrindustrin.

Ninja Thybergs långfilmsdebut är ett vågat drama där vi följer 19-åriga Linnéa som drar till L.A. för att bli porrstjärna och gör film med välhängda män.

 • Regi:
  Ninja Thyberg
 • Manus:
  Ninja Thyberg
 • I rollerna:
  Sofia Kappel, Evelyn Claire, Chris Cock m.fl.

MER LÄSNING:

Svenska filmer och serier 2021

Man brukar säga att ungefär 30 procent av allt innehåll på nätet är porr. Hur exakt den siffran är spelar mindre roll, intresset för att se folk pippa är stort och globalt. 19-åriga Linnéa (Sofia Kappel) är till och med så pass intresserad att hon bestämmer sig för att bli porrstjärna. Hon reser till soliga Los Angeles, en av industrins huvudstäder, under namnet "Bella Cherry".

Där bor hon tillsammans med några andra tjejer som hankar sig fram i stadens vuxenfilmer. Biljetten till framgång stavas Spiegler och hon är fast besluten att jobba med den berömda agenten, men för att övertyga honom måste hon först bevisa att hon har något alldeles extra, vilket blir startskottet på en resa in i hårdporrens värld.

Sofia Kappel är enastående.

Pleasure film 2021. Foto: SF Studios.
Foto: SF Studios.

Det märks att regissör och manusförfattare Ninja Thyberg har gjort sin research. Tillsammans med människor från branschen (utöver Kappel består nästan hela filmen av folk från p-världen) har hon lyckats skapa en film som snarare känns som ett tidsdokument än ett klassiskt drama. Som en sorts hang out-movie med namn som Chris Cock, John Strong och Dana DeArmond.

Även i filmens mörkare scener undviker Thyberg att vara moraliserande. Jag är uppriktigt imponerad över att hon vågar vara så pass nyanserad om något så pass tabubelagt. Här är det inget snack om trafficking eller missbruk. Här bottnas inte Linnéas p-drömmar i en övergreppshistoria. Faktum är att man till och med skämtar bort den klassiska "daddy issue"-biten ganska tidigt in i filmen. Samtidigt genomsyras berättandet av ett underliggande feministiskt perspektiv med tungvikt på den sexuella maktbalansen könen emellan.

Sofia Kappel är helt fenomenal i rollen som Jessica. Inte bara för att hon får några av spelfilmhistoriens kanske mest explicita scener att verka helt självklara, hon förkroppsligar också Jessicas hunger och ambition. Men även hennes vrede. Att detta är Kappels skådespelardebut är för mig obegripligt.

Det tog sex år för Thyberg att få klart Pleasure, jag hoppas verkligen inte att jag behöver vänta så länge till nästa film.

MER LÄSNING: Nya och bra filmer 2021!

NÄSTA ARTIKEL