Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Mare of Easttown

Recension: Mare of Easttown (säsong 1, avsnitt 1-5)

  • 7 x 55 min
  • Drama, Thriller
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
18 april 2021
Jonatan Blomberg | Recension
18 april 2021

Slowburn med Kate Winslet i “Mare of Easttown”

HBO har i vanlig ordning full kontroll över hur man bäst skapar spännande miniserier, som utan tvekan dessutom kommer att sopa hem mängder av priser på de olika TV-galorna.

  • Skapare:
    Brad Ingelsby, Craig Zobel
  • I rollerna:
    Kate Winslet, Jean Smart, Guy Pearce, Evan Peters m.fl.

Ibland behövs det inte mycket mer än namnet på en skådespelare, distributören och genren, för att veta att produktionen med största sannolikhet kommer att (åtminstone) bli sevärd. Förra året var nyckelorden ”Mark Ruffalo, HBO och drama-miniserie” inför I Know This Much is True och nu har det alltså blivit dags för ”Kate Winslet, HBO och drama/kriminal-miniserie”. För många räcker det nog med den informationen för att känna att Mare of Easttown är värd att ges en chans.

Här hittar du #filmhjälpen där du kan streama gratis film!

Den nya miniserien följer kriminalpolisen Mare Sheehan (Kate Winslet) och hennes utredning av försvinnandet av en ung kvinna och mordet på en annan ung kvinna. Inget nytt här med andra ord, det här är en genre som ständigt tycks fyllas med allt fler nya tagningar på i princip samma grundstory. Det som gör att HBO:s produktioner av det här slaget ändå fortsätter att driva in tittare och vinna priser är helt enkelt på grund av att man alltid lyckas leverera insatser av högsta möjliga kvalitet.

Det kommer säkert inte som någon större förvåning att Oscarsvinnaren Winslet har förmågan att bjuda på riktigt fantastiskt skådespel. Men med handen på hjärtat, så måste det väl ändå erkännas att det var ett tag sen vi fick se henne i en roll som verkligen drog nytta av hennes förmågor.

Sparar på krutet.

I rollen som Mare, en trött farmor, mamma och frustrerad polis, i staden Easttown – ett samhälle där alla känner alla, så får vi äntligen ut det bästa av hennes skådespel. Med Evan Peters i rollen som en yngre, påtvingad partner i utredningen, Jean Smart som Mares frispråkiga men smarta mamma samt Guy Pearce som en mystisk författare och möjligt kärleksintresse... så kryllar det av gediget skådespel.

Handlingen kommer däremot sannolikt få viss kritik för att den rör sig framåt i en lite väl långsam takt, fast som med varje välplanerad slowburn-berättelse så innebär det bara att man sparar på krutet tills när det verkligen är dags att låta berättelsen explodera på alla fronter, vilket är exakt vad Mare of Easttown gör.

Efter att ha fått ta del av fem av de totalt sju avsnitten inför den här recensionen, så är det med stor frustration som jag nu börjar räkna ned dagarna till när jag får ta del av den spännande upplösningen tillsammans med alla andra.

VIDARE LÄSNING:
Polisfilmer - våra 12 bästa tips

NÄSTA ARTIKEL