Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Knutby. Foto: TV4/Cmore

Knutby (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Drama
  • C More
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
31 oktober 2021
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
31 oktober 2021

Välspelad serie som vägrar släppa taget

Det måste vara få händelser som fascinerar svensken lika mycket som Knutbydramat. Efter det som inträffade 2004 har man gjort otaliga program och dokumentärer. Men i C Mores dramatisering får vi se hur det gick till på ett nytt sätt.

  • Skapare:
    Fredrik Agetoft
  • I rollerna:
    Alba August, Aliette Opheim, Einar Bredefeldt, Amy Deasismont m.fl

Vid det här laget vet ni nog redan vad Knutby och dramat i det lilla samhället Gränsta handlar om. Serien Knutby är baserad på Jonas Bonniers bok och berättar om Filadelfiaförsamlingen i Knutby som skakades av mord 2004. Under sex mycket gripande avsnitt får vi se hur barnflickan kom in i församlingen och Kristi bruds förvandling, samtidigt som vardagslivet också visas upp. 

Likaså visar Knutby vad som hände i församlingen innan morden och mordförsöken och vad som pågick dagarna innan. Pastorn Helge Fossmo, som i serien fått namnet Sindre Forsman, leder församlingen och är i centrum i både den och det drama som fick stora rubriker i hela landet.

Efter att det har gjorts flertalet dokumentärer, TV-program och andra produktioner om Knutbydramat borde det väl ändå vara gjort vid det här laget, tänkte jag. HBO:s serie Knutby: I blind tro som nyligen kom ut möttes av både ros och kritik. Men C Mores dramatisering av händelserna är inte som någon av sina föregångare. 

Obehaget vilar som en filt över serien

"Knutby" är välspelad av samtliga skådespelare och släpper inte taget om dig innan den är över. Alba August som barnflickan och Aliette Opheim som Kristi brud imponerar allra mest och bjuder på ett par riktigt obehagliga scener och insatser som får det att krypa i kroppen. Även Einar Bredefeldt, som församlingens pastor, och Amy Deasismont gör riktigt starka insatser.

Det är också den överhängande känslan av obehag som gör Knutby så svår att sluta titta på. Eftersom vi innan serien vet hur den kommer att sluta gör att varje liten replik och ansiktsuttryck får en djupare och mer obehaglig mening. Allt verkar frid och fröjd i den lilla församlingen som omringas av vacker natur, som nästan hade kunnat varit från en reklamfilm om Sverige. Men under ytan vilar ett mörker och en ondska som församlingens medlemmar rättfärdigar genom sin tro. 

Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan en dramatisering av Knutbydramat skulle komma. Och när det nu väl har gjorts är det en oerhört välspelad och gripande serie som vi bjuds på. Trots att den ibland blir lite väl långsam är "Knutby" en serie som håller hårt i en och bjuder på en skakande resa genom nästan överdrivet vackra landskap.

NÄSTA ARTIKEL