Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Udda veckor (avsnitt 1-3)

Udda veckor (avsnitt 1-3)

  • Drama | Discovery+
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Recension
31 mars 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Recension
31 mars 2021

"Udda veckor överraskade mig väldigt positivt."

Udda veckor är en komediserie om livet efter en separation. I denna feel good-serie får vi följa tafatta Frida som tar sina första osäkra steg in i ett nytt kapitel av sitt liv.

  • Skapare:
    Mia Hundvin, Kari-Anne Henriksen
  • I rollerna:
    Christine Meltzer, Linus Wahlgren, Gustaf Hammarsten, Charlie Gustafsson, Vanna Rosenberg, Jill Johnson m.fl.

MER LÄSNING:

Nya svenska filmer och serier 2021

Paret Frida och Jonas har separerat och det ökända livspusslet blir plötsligt mer komplicerat än förut med deras tre barn i två olika hushåll.

För huvudkaraktären Frida, spelad av Christine Meltzer, blir det dessutom extra trassligt när båda parter går vidare med sina liv på varsitt håll. Som tur är har denna trebarnsmamman sin bästa väninna och kollega Lotta – det moraliska stödet och kompassen som agerar både ängel och djävul på hennes väg in i dejtingdimman. 

MER LÄSNING: Bästa svenska serierna 2021

Frida står och blir stylad.
Huvudkaraktären Frida, spelad av Christine Meltzer. Foto: Discovery+

Vad kan en person som jag, barnlös i ett lyckligt förhållande, hitta för något att relatera till i en serie som handlar om det rakt motsatta, där både föräldraskap och skilsmässa har tagit en stor tugga av vardagen? Svaret är: Mycket mer än jag pessimistiskt hade föreställt mig.

Jag har precis som många andra känt mig osäker och varit rädd att ta första steget, precis som Frida. Jag har även gnabbat en del med min sambo så som seriens frånskilda par gör. Oavsett var du som tittare står i livet är jag övertygad om att du kommer att finna din plats även i den här serien. Och det är en del av tjusningen med Udda veckor.

Inledningsvis tyckte jag att den osäkra Frida var en sorglig syn, inte bara ur empatisk synvinkel utan mest för att hennes karaktär kändes så trist och ordinär i all sin tafatthet. Varför kunde vi inte få följa hennes coola vän Lotta, som är så världsvan och orädd, för omväxlings skull?

Men ju mer jag fick följa Frida, desto tydligare slog det mig hur jäkla ball hon egentligen är. Mycket ballare än vad hon själv tror. Förutom att hon är grymt vacker så är hon även en karriärkvinna och en våghals som, för det mesta, inte säger nej till livet.

Men framförallt är hon den absolut bästa och mest rara mamma jag har sett på länge. Gör hon misstag? Självfallet. Men hon ger 100 % varje gång.

Seriens enda brist är dess enformiga galleri av manliga karaktärer. Dessa karlar är antingen fåntrattar eller Satan själv. Det finns inget mellanting. Den enda gråskalan i detta svartvita alster av antagonister är karaktären som Frida och Lotta kallar “Barista-Bob”. Denna kaffedoftande prins verkar otroligt rar och jag suckar trånande när han halvnaken bjuder på kaffe på morgonkvisten. Han är det där lilla extra som gör livet magiskt i all sin enkelhet.

Huruvida Barista-Bob eller exmaken Stjärt-Jonas (som hittills bara jag kallar honom) får mer tid att utveckla något som kallas “personlighet" återstår dock att se.

"Udda veckor" överraskade mig i sin helhet väldigt positivt. Den är oerhört beroendeframkallande och jag känner mig personligen kränkt som inte får klämma en hel säsong nu på en gång. Ge mig mer omedelbart!

MER LÄSNING: Alla utom vi säsong 2 bekräftad av Discovery+

"Udda veckor" har premiär på Discovery+ den 2 april.

För fler recensioner --> fortsätt scrolla!

NÄSTA ARTIKEL