Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Göteborgs Film Festival 2021

Filmtopp på Göteborg Film Festival 2021

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 januari 2021

En annorlunda festival för annorlunda tider.

Från den 29 januari till den 8 februari pågår årets upplaga av Göteborg Film Festival. Filmtopps recensenter har bänkat sig i vardagsrumssofforna för denna gången är det streaming som gäller.

Filmfestivalen i Göteborg är en folkfest av sällan skådat slag, särskilt inte i de norra delarna av Europa. 30 000 pers kommer till vår stad i väst för att njuta av handplockade filmer från världens alla hörn. Tillsammans brukar dessa köpa runt 160 000 biljetter, alltså 5,33 biljetter per person.

I år ser det av förklarliga anledningar inte ut som det brukar. Under coronapandemin har man istället valt att köra festivalen digitalt. Alla gäster får till det förmånliga priset på 295 kr se samtliga filmer via streamingtjänsten Draken film.

Utbudet är kanske inte riktigt lika vasst som det brukar, men här finns ändå en hel del riktigt bra filmer. Bland de större korten har vi exempelvis The Father som frontas av Sir Anthony Hopkins och Oliva Coleman, sedan har vi den franska festivalfavoriten Gagarine och en hel del lovande svensk film. Inte minst Ninja Thybergs Cannes-favorit Pleasure, om 20-åriga Jessica som drar till L.A. för att bli porrstjärna, och Ronnie Sandahls Tigrar, om unge Martin som drömmer om att bli fotbollsstjärna men slängs in i en modern fotbollsindustri långt ifrån vad han föreställt sig. Vi ska inte heller glömma Magnus von Horns Sweat, om en hurtig influencer på jakt efter äkta närhet.

Därtill ser vi fram emot spelfilmen om den älskade författaren Tove Jansson och dokumentären om det ikoniska proggbandet Nationalteatern, vars musik har haft ett enormt inflytande på många svenskars liv. Sedan har vi så klart Tomas Vinterbergs dundersuccé En runda till där Mads Mikkelsen spelar en av flera lärare på jakt efter att ständigt vara lagom berusade. Detta efter att ha hört teorin om att man presterar lite bättre, och njuter lite mer av livet, om man har en viss promillehalt i blodet. Det låter härligt upproriskt danskt och, ja, vad kan egentligen gå fel?

Filmtopp kommer att leverera ett 20-tal recensioner under festivalens gång, som du alla hittar genvägar till i den här artikeln. Sätt ett bokmärke och håll dig uppdaterad!

Filmtopp på Göteborg Film Festival 2021:

Tills dess, spana in vår intervju med Mads Mikkelsen där han pratar om karriären i stort.

 

NÄSTA ARTIKEL