Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Gritt (2021)

Gritt (2021)

 • 1 tim 59 min
 • Drama
Ebba Pettersson | Recension
04 februari 2021
Ebba Pettersson | Recension
04 februari 2021

Ett ifrågasättande av den kulturella elitismen.

Norska "Gritt" försöker krossa systemet och samtidigt göra ett svårt konstprojekt av det.

 • Regi:
  Itonje Søimer Guttormsen
 • Manus:
  Itonje Søimer Guttormsen
 • I rollerna:
  Birgitte Larsen, Marte Wexelsen Goksøyr, Lars Øyno m.fl.

Den vilsna konstnären Gritt hankar sig fram i Oslos kulturella toppskikt i sökandet efter finansiärer till sitt nästa stora konstprojekt, "The White Inflammation", men alla runtomkring henne har fullt upp med sina egna konstnärliga ambitioner, och det blir svårt för Gritt att ta sig någonstans.

Itonje Søimer Guttormsens långfilmsdebut Gritt är en dramatisk och närmast komisk skildring av den sökande människans fritt fall ner i desperationens avgrund - ett ställe som nog många av oss känner igen, men kanske främst konstnärer. För vad är det egentligen man söker? Är det framgång och erkändhet, eller att skapa konst som ifrågasätter och säger någonting?

"Speglar på ett träffsäkert sätt den vilsna identitetssökaren"

Karaktären Gritt speglar på ett träffsäkert sätt den vilsna identitetssökaren när hon pitchar idéer till sitt nästa storslagna konstprojekt till alla hon möter, trots att hon egentligen inte har någon aning om varför hon ska göra projektet. Den kulturella elitismen gör det även svårt för Gritt att ta sig någonstans. För hur ska hon bli accepterad och insläppt i det "fina rummet" om hon inte följer normerna som trots allt har skapats inom den kulturella världen?

Vid sidan av kulturvärlden passar hon inte heller in och möter ständigt motstånd från familj och vänner som undrar varför hon hela tiden måste göra livet så svårt med sina projekt, och inte bara kan nöja sig med tillvaron som alla andra.

Gritt
"Gritt". Foto: Göteborg Film Festival.

Filmen innehåller ett antal konstutställningar och performances, där det ena känns mer meningslöst än det andra, vilket får en att ytterligare ifrågasätta varför konsten görs om den ändå inte vill säga någonting - och när Gritt själv försöker skapa ett projekt tillsammans med några flyktingbarn om deras liv i ett nytt och främmande land, är det istället ingen som vill vara med och finansiera det.

"Gritt" handlar till stor del om hur exkluderande teater- och konstnärsvärlden kan vara. Filmen hymlar inte alls med vad den vill säga och är på många sätt - ironiskt nog - ett enda stort konstprojekt. Ibland vill den dock förmedla så pass mycket på en och samma gång, att det snarare skapas huvudvärk än någonting annat.

MER LÄSNING: Bästa filmerna på Göteborg Film Festival 2021!

NÄSTA ARTIKEL