Mads Mikkelsen, Magnus Millang, Lars Ianthe och Thomas Bo Larsen i "En runda till".

Recension: En runda till (2020)

 • 1 tim 57 min
 • Drama, Komedi
Edward Langert Wikström
Uppdaterad 10 april 2021 kl. 00:14 | Publicerad 05 februari 2021 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett rent nöje, en hyllning till livet.

I regi av Thomas Vinterberg blir ”En runda till” ett porträtt av fyra lärarkollegor vars tillvaro förändras under ett experiment med alkohol. Utan att vackla blir filmen en oemotståndlig och livfull dramakomedi med Mads Mikkelsen i spetsen.

 • Regi:
  Thomas Vinterberg
 • Manus:
  Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
 • I rollerna:
  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie m.fl.

Som skapare av internationella framgångar som Festen, Jakten och Kollektivet är danska stjärnregissören Thomas Vinterberg ingen främling till gestaltning av obekväma situationer eller svåra sanningar. 

Hans senaste drama En runda till eller Druk tar danska och internationella biopubliken med storm och kan mycket väl vara Vinterbergs starkaste film hittills.

”Alla människor är födda med en halv promille alkohol för lite”

Den avdankade gymnasieläraren Martin (Mads Mikkelsen) firar sin 40-års dag tillsammans med kollegorna Tommy, Nikolaj och Lars när han först får höra om en teori som kommer att bli startskottet för ett dramatiskt händelseförlopp.

Det är den norska psykiatriprofessorn Finn Skårderud som menar att att människor är födda med en halv promille alkohol för lite i kroppen, därav är alltså en ständig konsumtion av alkohol en förnuftigt manöver för starkare professionell- och social prestation 

För att testa denna teori – i ett försök att återvitalisera sina stagnerad liv –  påbörjar Martin och vännerna ett experiment utifrån teorin, vilket just kräver att de är berusade till 0,5 promille under vardagar. I fotspåren av framgångsrika fylleskallar som Winston Churchill och Ernest Hemingway får vännerna märka av hur tillvaron i båda hemmet och klassrummet förändras när de dagligen dricker sig till den perfekta berusningen.

Med hjälp av alkoholmätare, vattenflaskor fyllda med vodka och starka cocktails startar livet på nytt för kvartetten, men allt går givetvis inte helt som planerat. 

En internationell succé.

Thomas Vinterbergs redan mytomspunna dramakomedi om alkohol är en solklar favorit på Göteborg Film Festival. Filmen har tilldelats ett flertal priser av Europeiska filmakademin, tävlar om Guldpalmen vid Filmfestivalen i Cannes och är Danmarks mycket lovande bidrag till Oscarsgalan 2021. 

En runda till är inspelad i Västra Götaland och samproducerad med Film i Väst och Zentropa. Sedan premiären i Danmark har filmen lockat över 800 000 danskar till biosalongerna. I filmen ser vi flera av de skådespelare som medverkat i Thomas Vinterbergs tidigare internationella succéer: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe och han har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.

En runda till
Foto: Nordisk Film.

Fruktansvärd tragedi under inspelning. 

Trots framgångarna med En runda till har en tragedi legat över produktionen. Det var i maj 2019, bara fyra dagar in i inspelning som Vinterbergs dotter Ida omkom i en bilolycka. Hon skulle själv ha spelat rollen som Martins dotter. 

I en intervju med Dagens Nyheter sa Vinterberg att ”Min dotters död förändrade allt. Det som skulle bli en provokativ hyllningsfilm till alkohol blev en livsbejakande film i hennes minne”.

Ida Vinterberg var 19 år gammal. 

En hyllning till livet i sig.

Filmen är spritt språngande galen, välarbetad, fantastiskt rolig (aldrig flamsig) och snäppet till förbjuden i sin gestaltning av hur konstant berusning av fyra vuxna män gör dem mer öppensinniga och livliga. Men även den potentiella risken med alkoholism. Experimentet med dess följder är verkets bultande hjärta, som karaktärerna på ett vackert sätt får dansa kring. Samspelet som finns mellan skådespelarna gör att dramat fungerar oförskämt väl, med dialoger som aldrig känns onödiga utan som istället flyter på naturligt och lekfullt överraskar.

Enkelheten i konceptet men komplexiteten i deras livsöden skapar en träffsäker porträttering av äktenskap, berusning, broderskap och lek med lärare som älskar att lära. Det är spännande, kanske rent ut sagt uppfriskande, med en film där alkohol faktiskt inte enbart porträtteras som djävulens gift och roten till alla ondska. För så blir det lätt i Sverige, med alla våra stränga reklamfilmer från Systembolaget.

Nej, det vore onödigt att axla rollen som kränkt i jakt efter problematik i En runda till, som nyanserat skålar oss genom båda sidorna av spriten - problemen men också vinets underbara lyckorus. Knappast blir jag slagen av någon enformig eller oproblematisk hyllning till vin och sprit, utan istället är detta Vinterbergs egen hyllning till livet med tillåten friktion.

Mads Mikkelsen är mer strålande än någonsin. Att följa hans karriär är ingenting annat än ett nöje. Från Balettakademin i Göteborg till gangsterfilmerna från 90-talet av Nicolas Winding Refn. Från genombrottet i USA med King Arthur till rollen som Le Chifre i Bondfilmen Casino Royale, Hannibal, Rouge One: A Star Wars Story och snart som Grindelwald i Fantastic Beasts.

Trots enorma framgångar i Hollywood återgår Mikkelsen gång på gång till enklare produktioner där han vågar utmana sig själv som skådespelare. Tillykke Thomas Vinterberg! Detta är en film som hade kunnat bli hur fel som helst men som istället mycket väl kan ge Danmark Oscarn för bästa regi och utländska film.

Mads Mikkelsen tillsammans med svenska Maria Bonnevie som makarna Martin och Anika i "En runda till". Foto: Nordisk Film

 

MER LÄSNING: De bästa filmerna 2021!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL