Bästa filmerna på Göteborgs Filmfestival 2021

Bästa filmerna på Göteborgs Filmfestival 2021

Filmtopp
Uppdaterad 06 februari 2021 kl. 12:02 | Publicerad 01 februari 2021 kl. 13:02

Ruskigt starkt program när festivalen firar 44 år.

För första gången i Göteborgs Filmfestivals historia blir vi utan starka upplevelser, mingel och frågestunder på stadens biografer. Men till stor tröst kan årets program vara festivalens bästa hittills. Nedan följer Filmtopps favoriter från Göteborgs Filmfestival 2021!

Filmtopps lista med de bästa filmerna på Göteborgs Filmfestival 2021 uppdateras löpande. 

En runda till – Mads Mikkelsen är mer strålande än någonsin

Den avdankade gymnasieläraren Martin (Mads Mikkelsen) firar sin 40-års dag tillsammans med kollegorna Tommy, Nikolaj och Lars när han först får höra om en teori som kommer att bli startskottet för ett dramatiskt händelseförlopp. Det är den norska psykiatriprofessorn Finn Skårderud som menar att att människor är födda med en halv promille alkohol för lite i kroppen, därav är alltså en ständig konsumtion av alkohol en förnuftigt manöver för starkare professionell- och social prestation. Med hjälp av alkoholmätare, vattenflaskor fyllda med vodka och starka cocktails startar livet på nytt för kvartetten, men allt går givetvis inte helt som planerat.

"En runda till är spritt språngande galen, välarbetad, fantastiskt rolig (aldrig flamsig) och snäppet till förbjuden i sin gestaltning av hur konstant berusning av fyra vuxna män gör dem mer öppensinniga och livliga. Men även den potentiella risken med alkoholism. Experimentet med dess följder är verkets bultande hjärta, som karaktärerna på ett vackert sätt får dansa kring. Samspelet som finns mellan skådespelarna gör att dramat fungerar oförskämt väl, med dialoger som aldrig känns onödiga utan som istället flyter på naturligt och lekfullt överraskar." – Edward Langert Wikström.

Betyg 5 av 5

The Last Bath – Komplicerat relationsdrama om att läka sina sår

Detta drama börjar med att Josefinas far, som även varit en fadersfigur åt hennes systerson Alexandre, plötsligt går bort och Josefina ställs inför det svåra valet att överge sitt kall i kyrkan eller att överge Alexandre. Ett val som dock förstärks och blir mer självklart dagen då Alexandres försvunna, struliga mamma plötsligt kommer tillbaka.

"The Last Bath är en tragisk berättelse om trauman, och Josefinas och Alexandres starka behov och vilja att plåstra om varandras ytliga och själsliga sår. En ge och ta-relation som bevisar att "konventionellt" inte alltid är det som ger oss det stöd och den närhet som vi som unika individer alltid behöver. Det är godhjärtad påminnelse att öppna våra sinnen för alla möjligheter som finns." – Nathalie Leth.

The Father – Anthony Hopkins briljerar i omskakande demensdrama

The Father handlar om den åldrande mannen Anthony (Anthony Hopkins). Det är tydligt för alla i hans närhet, förutom möjligen han själv, att hans allmäntillstånd försämras. Dock vägrar han bestämt att ta emot hjälp, trots påtryckning från dottern Annes (Olivia Colman). Sakta men säkert bjuds tittaren in i Anthonys värld, där det som faller fullt naturligt för honom ses som vanvettigt för andra. Men från sin lägenhet i London (är det ens hans lägenhet?) början också Anthony snart inse att allting inte är som varit.

"Olivia Colman är otrolig i birollen som Anne, men The Father är helt klart Hopkins show. Han är enastående rakt igenom, där speciellt en lång sekvens mot slutet cementerar insatsen som en av hans bästa i karriären. Dessutom kan jag, efter fyra år som vårdbiträde på ett demensboende, intyga att det är den mest trovärdiga gestaltningen av demens som jag någonsin har sett på film." – Rasmus Torstensson.

Betyg 5 av 5

Slalom – Lysande persondynamik i gripande drama

15-åriga Lyz vill bli bäst i världen på att åka slalom. Hon bor någonstans i alperna där hon försöker balansera den intensiva träning i den franska skidakademin och sitt skolarbete. Den före detta mästaren Fred drillar ungdomarna hårt, särskilt Lyz som han ser stor potential i. Likt många andra i hans position anser han sig rätt till att emotionellt trycka ner sina unga talanger och spetsa dem mot varandra. Dagarna går och sakta men säkert blir han allt mer besatt av Lyzs ambition och ungdom. Hans begär blir en tickande bomb.

"Som filmkritiker blir jag alltid glad när en film utmanar mig och det gör Slalom. Filmens emotionella ambivalens stärks ännu mer av de skickliga skådespelarinsatserna där framförallt Noée Abita briljerar i rollen som Lyz. Naiv, utmanande, barnslig, allvarlig, osäker, bestämd, svag. Många kan nog känna igen sig i hennes tonårsporträtt." – Eric Diedrichs

Tigrar – Mardrömslik coming of age-historia

I centrum står den verkliga historien om Martin Bengtsson, en ung supertalang från Örebro som vid 16 års ålder blir signad av fotbollslaget Inter. Kort efter att hans dröm har gått i uppfyllelse får han erfara att sportindustrin inte riktigt är så glamorös som han tänkt sig. Tillsammans med andra talanger låses han in i ett hus i Milano där en sak genast står tydligt – vinna eller försvinna.

"Erik Enge är utmärkt i huvudrollen och gör det mesta med små medel. Skickligt förmedlar han den återhållsamme Martins beslutsamhet och våndor med subtilt minspel där blickar får sköta mesta talan. Jag vill även lyfta fram Frida Gustavsson som spelar Martins flickvän." – Eric Diedrichs.

Aalto – Fascinerande historia

Virpi SuutariAalto får vi genom en rad brev mellan Alvar och frun Aino följa deras kärleksresa och skapande av en arkitektur som aldrig slutade att provocera. Dokumentärfilmen visar en intim bild av det skapande paret och en sida av den ikoniska arkitekturen som i alla fall inte jag kände till, nämligen den kvinnliga.

"Aalto är en välkomponerad dokumentärfilm som egentligen passar vem som helst, på samma sätt som arkitekturen designades utifrån människan och vad som fanns tillgängligt. Det är oerhört fascinerande att höra historien bakom och samtidigt se mängder med fantastisk arkitektur." – Ebba Pettersson.

The Killing of Two Lovers – Briljant separationsdrama

En av de klart bästa filmerna på Göteborgs Filmfestival 2021 är The Killing of Two Lovers som berättas från Davids perspektiv. Han är en medelålders familjefar i den amerikanska delstaten Utah, som desperat kämpar för att hålla samman sin familj. Kan han lära sig acceptera att hans fru Nikki gått vidare?

"Clayne Crawford bär filmen på sina axlar och i dess klimax mot är han Casey Affleck i Manchester By The Sea-bra. Alltså otrolig. David är en karaktär som håller inne sina känslor, men när det väl brister, då brister det rejält. Dessa små nyanser skildrar Crawford på ett fläckfritt sätt. Det vore konstigt om han inte erbjöds mer prominenta roller efter det här." – Rasmus Torstensson.

Gagarine – Drömsk förortskildring

I ett stort hyreshuskomplex i en av Paris förorter bor Yuri (Alseni Bathily), en 16-åring med drömmar om rymden men också om sin mamma. Hon har nyligen stuckit iväg med en pojkvän och Yuri bor i princip ensam i lägenheten. Helt ensam är han som tur är inte. Hyreshuskomplexet är fullt av människor som alla är en del av Yuris vardag. Tyvärr hotar faran vid horisonten i form av att byggnaden troligtvis kommer rivas. Yuri och hans två bästa vänner tvingas därför göra sitt bästa för att rusta upp den, men de undkommer inte domen: allt ska bort, pulveriseras.

"Gagarine är en originell och kreativt smygförälskelse som förtjänar att ses av er som inte hinner se den på Göteborgs filmfestival. Förhoppningsvis hittar den ut till stugorna under våren." – Sebastian Hansson.

Tove – Förtrollande biografi

Kärlek, ensamhet, konstnärlig integritet, och Mumin. Det är nord, syd, öst och väst över hela världskartan som är filmen om Tove Janssons liv. En kvinna som få kanske känner till lika väl som hennes vita och rundnosade skapelse.

"Alma Pöysti fullkomligt förkroppsligar Tove Jansson. Energin smittar av sig och det spritter i min kropp ända ut i fingertopparna. Jag vill inget mer än att också kasta mig upp och svänga runt med armarna och fötterna med en drink i handen i någons cigarettrökiga vardagsrum." – Nathalie Leth.

Mer läsning om Göteborg Filmfestival hittar du här. 

För fler listor och tips --> Scrolla vidare!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL