Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Carolina Sandvik

Intervju: Carolina Sandvik, vinnare av Startsladden

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Intervju
05 februari 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Intervju
05 februari 2021

Ett av världens största filmpriser.

Med skräckfilmen "The Expected" vann Carolina Sandvik Startsladden på Göteborg Film Festival 2021. Skräckfilmsregissören berättar om sin kärlek till "body horror" och avslöjar sitt nästa projekt.

Kortfilmspriset Startsladden har delats ut under Göteborg Film Festival. Priset är ett av världens största med ett värde av 350 000 kronor i bland annat filmutrustning. Vinnare blev Carolina Sandvik för sin kortfilm "The Expected".

– När jag hörde att jag vunnit Startsladden blev jag ganska förvånad men inte lika förvånad som min mamma som aldrig kunde tänka sig att en så konstig film kunde vinna!

Den konstiga filmen som Carolinas mamma talar om är en skräckfilm om ett par där en gravid kvinna börjar förblöda i badkaret. Mannen i förhållandet hinkar upp det blodblandade badvattnet i parets akvarium. Hans liv fortsätter i den instängda vardagen alltmedan han upptäcker tecken på ett liv under den rubinfärgade ytan mellan glasväggarna i det upplysta akvariet. 

Mannen i kortfilmen The Expected inspekterar det röda vattnet i sitt akvarium
Bild ur kortfilmen "The Expected".

– Det var första gången jag gjorde en film om två personer som har någon slags kommunikation. Tidigare har det varit väldigt ensamma karaktärer, om det finns någon annan med i bilden så är det ganska hotfullt. Det var en utmaning faktiskt.

Skräck är något som både fascinerar och inspirerar kortfilmsskaparen. 

– I den här filmen var jag inne på “body horror”, som till exempel Cronenberg. Men sen när det kommer till den här instängda situationen i lägenheten så tänkte jag på Polanski. Filmen jag gjorde innan den här, Paracusia (2019) påminner om filmer som Polanskis Repulsion (1965) och The Tenant (1976).

För skräckfilmsfantasten Caroline är det lätt att få kreativa, och mörka, idéer till hennes nästa storverk.

– Det ligger nära mina egna fantasier och mardrömmar, det är i den tankevärlden jag befinner mig. Jag behöver inte anstränga mig särskilt mycket för att hamna där.

Filmen Shivers (1975), regisserad av David Cronenberg. En regissör som inspirerat Carolina Sandvik
Filmen "Shivers "(1975), regisserad av David Cronenberg. En regissör som inspirerat Carolina Sandvik. 
Foto: Cinépix Film Properties Inc.

Varför väljer då Carolina Sandvik att ständigt återkomma till skräck, nu med sin tredje film i raden inom genren? 

– Med The Expected vill jag inte främst skrämmas eller äcklas, utan det är på nåt sätt det psykologiska relationsdramat som är fokus. Då tycker jag att det funkar väldigt bra med skräckfilmsspråket. Det är väldigt tacksamt att använda den typen av bilder för att berätta.

– Det som är fascinerande med just skräckfilm är att det skiljer sig från andra genrer. Det talar till det mer primitiva eller fysiska, alltså kroppsliga reaktioner.

Som skräckfilmskapare kan det var svårt att veta hur publiken ska uppfatta resultatet av ens kreativa resa.

– Efter premiärvisningen var det en kille som kom fram till mig och sa “ja, den var inte dålig men den var alldeles för jobbig”. Och det är väldigt intressant för mig att höra. För mig är det inte helt självklart att det faktiskt är obehagligt bara för att det är lite blod.

Startsladdsvinnaren tar bara en kort paus för att fira vinsten eftersom hon har redan påbörjat nästa projekt.

– Jag har börjat på en ny film som fortsätter i relationsdrama- och body horror-spåret. Alla mina filmer tar lång tid att göra och halvvägs in vet jag redan vad jag vill göra härnäst. Med största sannolikhet kommer nästa film att handla om ett förhållande där ena parten blir förvandlad till ett skelett.

Kortfilmen "The Expected" finns tillgänglig på Draken Film fram till slutet av Göteborg Film Festival den 8:e februari, 2021.

Carolina Sandvik, vinnare av Startsladden 2021
Carolina Sandvik, vinnare av Startsladden år 2021.

MER LÄSNING: De bästa långfilmerna på Göteborg Film Festival 2021!

NÄSTA ARTIKEL