Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Adam Sandler i Uncut Gems.

Göteborgs Film Festival 2020

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
24 januari 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
24 januari 2020

Många spännande titlar på årets festival.

Nu pågår den 43:e upplagan av Göteborg Film Festival. Filmtopp är på plats och vi delar i den här artikeln med oss av våra tips.

Det nya året har knappt hunnit börja förrän det är dags för Skandinaviens största filmfestival. Ja, Göteborg Film Festival går av stapeln idag (den 24 januari) och pågår fram till den 3 februari.

Under festivalen kommer 400 filmer att visas för de 160 000 besökare som har tagit sig till Sveriges näst största stad. Filmtopp är givetvis på plats och i den här artikeln kommer vi att samla samla alla artiklar som produceras under dessa dagar filmens tecken. 

Vi kommer att se film, film, film och mera film, samt samtala med några av de stjärnor som är på plats. Nedan presenterar vi en handfull av de titlar vi är extra glada över att äntligen få se. Filmbeskrivningarna är hämtade direkt ur Göteborg Film Festivals fantastiska program, som du hittar i sin helhet här.

Uncut Gems (Josh Safdie & Ben Safdie)

En skuldtyngd spelmissbrukande juvelerare smugglar in en fryst fisk med en miljonvärderad oslipad opal i magen, men hans räddning från skumma lånehajar blir bara en uppskruvad mardröm när en vidskeplig basketstjärna kliver in i juvelbutiken. Plötsligt befinner sig Adam Sandlers blingkung naken i en baklucka på dotterns skolgård, mitt i ett kokain-spetsat kaos av svikna löften, obetalda skulder, otrogna älskarinnor, skarpa dödshot och diamantfurbies.

FIlmtopp gav Uncut Gems högsta betyg!

Unga kvinnor (Gerta Gerwig)

”Bara för att mina drömmar är annorlunda från dina betyder inte det att de inte är viktiga.” Denna mening som sägs av Meg March sätter tonen för hela Greta Gerwigs fascinerande tolkning av Alcotts ”Unga kvinnor”. Systrarna kunde inte vara mer annorlunda från varandra och ändå har de så mycket gemensamt i sina drömmar och ambitioner att vara precis vad de vill.

Filmtopp imponerades av filmen och belönade den med ett högt betyg. Läs vår recension av Unga kvinnor.

Proxima (Alice Winocour)

"Eva Green övertygar i rollen som briljant astronaut i full förberedelse inför en ettårig resa till den internationella rymdstationen. ''Proxima'' av den franska regissören Alice Winocour är ett sevärt drama om moderskap och uppoffringar.

Läs vår recension av Proxima här.

Psykos i Stockholm (Maria Bäck)

För tjugo år sedan åkte Maria Bäck på semester till Stockholm med sin mor. Det slutade med att modern fick ett psykiskt sammanbrott, och den 14-åriga Maria fick vandra omkring ensam i huvudstaden. Med hjälp av skådespelarna Josefin Neldén och Josefine Stofkoper har hon nu bearbetat erfarenheten till sin spelfilmsdebu.

Filmtopp imponerades av Psykos i Stockholm, spana in vår recension!

The Painted Bird (Václav Marhoul)

Flera av årets vackraste filmbilder återfinns i Václav Marhouls poetiska, fascinerande och stundtals grymma film. Några av dem är också väldigt obehagliga, för det är inga trevliga upplevelser som möter den judiska pojken som går till fots genom Östeuropa efter att ha skilts från sina föräldrar. Han vandrar mellan byarna och möter många människor (bland annat Stellan Skarsgårds nazisoldat, Harvey Keitels präst och Udo Kiers svartsjuka mjölnare) under sitt försök att överleva kriget.

Filmtopp tyckte att The Painted Bird var en lika delar makaber som vacker film. Läs om våra blandade känslor i vår recension av The Painted Bird.

Spring Uje, spring (Henrik Schyffert)

Diffusa, men påtagliga besvär får Uje att uppsöka läkare. Utan att först förstå dess innebörd får han reda på att han drabbats av den obotliga Parkinsons sjukdom. Det omtumlande beskedet håller han hemligt för sin familj, alltmedan ångesten driver honom att ifrågasätta sitt liv och sin tillvaro. Spring Uje spring är en intelligent, varm och driven berättelse, förlagd i vardagens komplexa, men till synes enkla, slentrian.

Filmtopp belönade Spring Uje spring med 4 av 5.

The Average Color of the Universe (Alexandra-Therese Keining)

I en stuga i naturen ligger någon på sängen. Jennie Silverhjelm spelar den ensamma kvinnan som har förlorat allt, och använder desperata metoder för att få tillbaka något. Kvinnan är isolerad, hennes läkare har fått nog och hela hennes verklighet håller på att rämna.

Filmtopp tyckte detta var en modig och annorlunda film, läs hela vår recension av The Average Color of the Universe!

Min pappa Marianne (Mårten Klingberg)

Hur känns det när ens pappa visar sig vara en kvinna? För den aspirerande journalisten Hanna (Hedda Stiernstedt) är det inte så lätt. Hon är frustrerad, självupptagen och även om hon påstår sig vara öppensinnad vet hon inte hur hon ska hantera att hennes trygga prästpappa köper klänningar och vill kallas Marianne.

Filmtopp tyckte att Rolf Lassgård var enastående i huvudrollen. Spana in hela vår recension av Min Pappa Marianne.

Charter (Amanda Kerdell)

Alice (Ane Dahl Torp) får ett samtal från sin son en sen kväll. Han är upprörd men hinner knappt säga något innan samtalet bryts. När Alice kommer upp till Norrbotten slås hon av hur väl hennes bittra ex-man (Sverrir Gudnason) har lyckats vända hela byn och barnen mot henne. I skräck för att förlora vårdnaden fattar Alice ett desperat beslut och för med sig barnen från pappan på en charterresa till Kanarieöarna.

Filmtopp golvades denna fantastiska film. I vår recension av Charter skriver vi att det mycket väl kan vara årets bästa film.

A Hidden Life (Terrence Malick)

När Tredje rikets trupper tågar in i Österrike och genomför Anschluss förändras stämningen bland byborna i paret Franz och Fanis avlägsna alpby. De flesta sveps med i retoriken, men Franz tro och samvete leder honom till att göra ett allt mer aktivt motstånd. Hans vägran att skriva under en lojalitetsförklaring efter att ha blivit inkallad till militärtjänst landar honom i fängelse, och snart hotas han med avrättning för landsförräderi.

I sin recension av A Hidden life skriver recensent August Klittmar att det är Terrence Malicks bästa film på evigheter.

En vit, vit dag (Hlynur Pálmason)

Svenska fotografen Maria von Hausswolff står för årets vackraste inledningsbilder, när hon i mästerlig Cezanne-stil skildrar ett avsides hus under olika årstider och olika ljusförhållanden. I huset bor polisen Ingimunder (Ingvar Sigurdsson är lysande!), som grubblar över misstankar om att hans döda fru hade en affär med grannen.

En vit, vit dag är den tredje filmen på Göeborg Film Festival att belönas med 5 av 5 av Filmtopp. Se vår recension för vårt fullständiga utlåtande.

Barn (Dag Johan Haugerud)

Under ett skolgårdsgräl råkar 13-åriga Lykke döda klasskamraten Jamie. Båda barnens pappor är politiker: Lykke är dotter till en framstående socialdemokratisk politiker, medan Jamies far är en berömd företrädare för det högerpopulistiska Fremskrittspartiet.

För mer läsning, spana in vår recension av Barn.

A Beautiful Day in the Neighborhood (Marielle Heller)

Även om Mister Rogers inte är ett välkänt namn i Sverige så var han ett tag en del av hela Amerikas barndom. I filmen A Beautiful Day in the Neighborhood porträtterar Tom Hanks den legendariska barnprogramledaren.

Spana in vår recension av A Beautiful Day in the Neighborhood för mer läsning.

The Peanut Butter Falcon (Tyler Nilson och Michael Schwartz)

När en lösdrivande krabbfiskare och en ung grabb som rymt från sitt vårdhem korsar varandras vägar, växer en varm vänskap fram. Regissörsduon Tyler Nilson och Michael Schwartz berättar lättsamt och härligt om två män på drift.

Här kan du läsa vad vi tyckte om filmen med Shia LaBeouf i huvudrollen.

Waves (Trey Edward Shults)

I detta drama får vi följa en afroamerikansk familj i södra Florida. Sonen, som ständigt pressas av fadern, ser ut att ha mycket gott framför sig, men när han bryter armen ställs hans brottarkarriär på sin spets. Ett drama om förlåtelse och förening.

För mer läsning, se vår recension av Waves.

Håll dig uppdaterad på Filmtopp.se för våra reportage om Göteborg Film Festival.