Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Peanut Butter Falcon (2019).

The Peanut Butter Falcon (2019)

 • 1 tim 37 min
 • Komedi, Drama
August Klittmar | Recension
03 februari 2020
August Klittmar | Recension
03 februari 2020

''The Peanut Butter Falcon'' bjuder på lättsam och härlig feel-good.

När en lösdrivande krabbfiskare och en ung grabb som rymt från sitt vårdhem korsar varandras vägar, växer en varm vänskap fram. Regissörsduon Tyler Nilson och Michael Schwartz berättar lättsamt och härligt om två män på drift.

 • Regi:
  Tyler Nilson, Michael Schwartz
 • Manus:
  Tyler Nilson, Michael Schwartz
 • I rollerna:
  Shia LaBeouf, Zack Gottsagen, Dakota Johnson, Bruce Dern m.fl.

Som jag upplever det, finns det inget som är särskilt originellt med The Peanut Butter Falcon. Filmen levererar just det den avser, nämligen en lättsam och härlig historia om två män på drift. Med bra resultat, ska tilläggas. Detta är klassisk feel-good/kompiskomedi i samma anda som En oväntad vänskap (2011) och Green Book (2018). Skådespelet från Shia LaBeouf och Zack Gottsagen är utmärkt. Det växer fram en njutbar dynamik mellan dessa killar när de tar sig fram längs USA:s utmarker, på väg mot sina respektive destinationer. 

Zak (Zack Gottsagen) vill inget hellre än att leta upp en gammal wrestlingstjärna och lära sig allt om sporten. På ett gammalt videoband som han återkommande tittar på, görs det reklam för en wrestlingskola i småstaden Ayden. Och det är inget snack - Zak ska dit. Med lite hjälp av sin rumskamrat (Bruce Dern i en humoristisk biroll) rymmer han från sitt vårdhem för att hitta skolan. 

Ganska snart träffar han på krabbfiskaren och lösdrivaren Tyler (Shia LaBeouf), som är på rymmen från ilskna konkurrenter för att ha tänt eld på deras tinor. Tyler har bestämt sig för att ta sig till Florida, men eftersom Zaks destination är i samma riktning, går han med på att hjälpa honom dit.

Så börjar en fin vänskap att växa fram. Visst skär det sig lite i början - det hör till - men det dröjer inte länge förrän de är mer eller mindre oskiljaktiga. LaBeouf och Gottsagen är övertygande i sina respektive roller. De känns faktiskt som två riktiga kompisar, som delar ett äventyr ute på vischan. Jag gillar framförallt vilken roll karaktärernas trassliga familjeförflutna spelar för deras relation. Zaks familj verkar inte ha brytt sig om honom överhuvudtaget, och Tyler plågas av dåligt samvete för att ha orsakat en olycka som drabbade hans bror. Omständigheterna kring varför Zaks familj lämnande honom på vårdhem och Tylers incident, är inte viktiga. Det viktiga - och fina - är hur deras förflutna, på ett subtilt sätt, gör dem mer sammansvetsade. 

Något som delvis bidrar till filmens framåtdriv, är att Zak och Tyler jagas. Den ömsinta och charmiga vårdnadshavaren Eleanor (Dakota Johnson) måste hitta Zak och eskortera honom tillbaka till vårdhemmet, medan Tyler jagas av de fiskare som han har lyckats att förarga. Vad denna jakt utmynnar i avslöjar jag inte här (det händer dock inget som får en att tappa hakan).

Regissörsduon Tyler Nilson och Michael Schwartz (de har även skrivit manus) spelar på säkra kort och välbekanta känslosträngar. The Peanut Butter Falcon är ingen film som jag upplever siktar på att göra något storartat. Nilson och Schwartz berättar helt enkelt en fin och lättsam kompishistoria utan krusiduller. Och det lyckas de bra med. 

NÄSTA ARTIKEL