A Beautiful Day in the Neighborhood

A Beautiful Day in the Neighborhood (2019)

 • 1 tim 49 min
 • Drama
Sebastian Ahokas
Uppdaterad kl. 20:01 | Publicerad 30 januari 2020 kl. 20:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tom Hanks i centrum i film om barnprogramledare

Även om Mister Rogers inte är ett välkänt namn i Sverige så var han ett tag en del av hela Amerikas barndom. I filmen ”A Beautiful Day in the Neighborhood” porträtterar Tom Hanks den legendariska barnprogramledaren.

 • Regi:
  Marielle Heller

 • Manus:
  Tom Junod, Noah Harpster

 • I rollerna:
  Tom Hanks, Matthew Rhys, Chris Cooper m.fl
.

Den prisbelönte och grävande skribenten Lloyd Vogel får en dag i uppgift av sin redaktör att göra ett portätt om hjältar i USA. Hans första porträtt blir inte vilken hjälte som helst utan den legendariska programledaren Fred Rogers. Vogel vägrar först och vill inte alls skriva något porträtt, men går sedan med på det.

Under tiden som Vogel intervjuar Rogers och träffar honom under inspelningar utvecklas en vänskap mellan skribenten och programledaren. En vänskap som får Vogel att tänka över sitt levnadssätt och sina relationer till sina nära.

Personligen hade jag innan filmen ingen som helst aning om vem denne Mr. Rogers var eller om hans program. Men det gör inget när Tom Hanks porträtterar, och transformeras till honom. Hanks som tidigare spelat betydligt - vad ska man säga? - tuffare karaktärer gör rollen som den trevlige och gemytlige programledaren alldeles utmärkt.

Även om filmens övriga skådespelare hamnar i Hanks skuggan, tack vare hans utmärkta insats, så ska man inte förkasta deras roller. Matthew Rhys som Lloyd Vogel bidrar med ett mörker och cynism som väger fint mot Hanks kärleksfulla och genomgoda programledarroll.

Förutom utmärkta skådespelarinsatser är filmens dialoger och manus något som bör nämnas. Det varierar mellan cyniskt mörker och ljus humor. Filmen är ett paket fyllt med känslor, personlighet och knyts ihop med en ypperlig avslutningsscen.

Tom Hanks har gjort många fina och starka insatser, men ”A Beautiful Day in the Neighborhood” kan nog vara hans bästa på länge. Även om han är det stora ljuset i filmen har filmen så mycket, mycket mer.

NÄSTA ARTIKEL