Norges mest framgångsrika skådespelare internationellt – de är bäst just nu

Norges mest framgångsrika skådespelare internationellt – de är bäst just nu

Sofie Landgren
17 maj 2024 kl. 12:00

Kända stjärnor från Norge

Norges filmindustri har tagit några stora kliv framåt de senaste åren, och följaktligen har ett växande antal framgångsrika norska skådespelare börjat göra karriär i Hollywood. Här är några av de största namnen som slagit internationellt!

De bästa norska skådespelarna i världen just nu

Ingrid Bolsø Berdal, Norsk skådespelare
Foto: Das Erste / NRK

Ingrid Bolsø Berdal

Ingrid Bolsø Berdal, född 2 mars 1980 i Inderøy kommun i Nord-Trøndelag fylke, är en norsk skådespelare som slog igenom 2005 i den norska dramafilmen Gymnaslærer Pedersen. 2007 lyckades hon kamma hem pris i Amandaprisen (ett norskt film- och tv-pris som delas ut årligen i samband med Den norske filmfestivalen i Haugesund) för bästa kvinnliga skådespelare i den omtalade skräckfilmen Fritt Vilt.

Utöver sina norska prestationer har vi även kunnat se henne i storfilmer som Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013), Hercules: The Thracian Wars (2014), skräckfilmen Chernobyl Diaries (2012) och den hyllade sci-fi-/westernseriern Westworld (2016).

Aksel Hennie, norsk skådespelare
Foto: Lionsgate Home Entertainment.

Aksel Hennie

Aksel Hennie, född den 29 oktober 1975 i Oslo, är en norsk skådespelare, regissör och manusförfattare som har ett gediget CV med hela 47 roller i ryggen. Internationellt sett är han mest känd för sina roller i  Sci-Fi filmen The Martian (2015), actionthrillern The Doorman (2020), krigsäventyret Sisu (2022) och skräckfilmen The Cloverfield Paradox (2018). 

En sak som är säker är att vi kommer få se mycket mer av Aksel i fler stora Hollywood-produktioner framöver.

Alisha Boe, norsk skådespelerska
Foto: A24 Fruit Tree / A24.

Alisha Boe

Alisha Ilhaan Bø, född 6 mars 1997 i Oslo, är en norsk-somalisk skådespelare som slog igenom rejält med sin roll som Jessica Davis i Netflix-serien Tretton skäl varför (13 Reasons Why).

Hon gjorde sin skådespelardebut 2008 i rollen som den unga Lisa Swan, i skräckfilmen Amusement. Ett år senare spelade hon Laci i filmen He's On My Mind, och 2012 spelade hon rollen som Tracy i skräckfilmen Paranormal Activity 4. År 2014 gästspelade hon även i två omåttligt populära serier, som Tracy McCoy i Modern Family, och som Brynn Hendry i två avsnitt av Extant.

Pål Sverre Hagen, norsk skådespelare
Foto: Netflix.

Pål Sverre Hagen

Pål Sverre Hagen är inte bara en av Norges främsta skådespelare utan även en av Skandinaviens mest framstående och mångsidiga skådespelare. Han tog hela Norden med storm i rollen som William Bergvik i dramaserien Exit och har över 50 andra roller i ryggen.

Internationellt sett är han mest känd för sina roller i Oscarsnominerade Kon-Tiki, Troubled Water, In Order of Disappearance och Amundsen. Senast har hans roller i Bent Hamers The Middleman och Netflix-serien War Sailor gett honom ännu mer hyllningar i Hollywood.

Norges mest framgångsrika skådespelare internationellt – de är bäst just nu
Foto: Triart Film.

Renate Reinsve

Renate Reinsve blev ett uppmärksammat namn häromåret när hon spelade huvudrollen i Joachim Triers succéfilm Världens värsta människa. Sedan debuten i början på 2010-talet har Reinsve hunnit med att medverka i en rad uppskattade produktioner i sitt hemland, men efter Världens värsta människa har hon börjat etablera sig även utomlands.

Bara under 2024 är Reinsve aktuell med internationella produktioner som A Different Man (med bl.a. Sebastian Stan) och Presumed Innocent (med bl.a. Jake Gyllenhaal). Hon är dessutom anknuten till spännande projekt som The Governesses, där hon kommer att spela mot Lily-Rose Depp och Squid Game-stjärnan Hoyeon.

Kristofer Hivju
Kristofer Hivju. Foto: discovery+/Kanal 5.

Kristofer Hivju

Sist men inte minst måste vi givetvis lyfta fram Kristofer Hivju, hela nordens favorit!

Den norska skådespelaren föddes 7 december 1978 i Oslo och är utbildad vid Ryska akademin för teaterkonst (GITIS) i Århus. 2013 blev han känd över hela världen tack vare rollen som Tormund Giantsbane i den amerikanska TV-serien Game of Thrones. Han vann även en Guldbagge i kategorin Bästa manliga biroll vid Guldbaggegalan 2015 för sin roll som Mats i Ruben Östlunds långfilm Turist. 2016 blev han även en av Sveriges stora favoriter när han klev in i rollen som Steinar Hovland i filmserien Beck.

Han har även medverkat i andra stora Hollywood-produktioner, som till exempel Fast & Furious 8 (2017), Cocaine Bear (2023) och sist men inte minst den hyllade serien The Gentlemen (2024).

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL