Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Westworld

Westworld (Avsnitt 1, 2016)

  • Drama, Sci-Fi, Western
Jonatan Blomberg | Recension
09 oktober 2016
Jonatan Blomberg | Recension
09 oktober 2016

En av årets mest emotsedda TV-serier är äntligen här!

  • I rollerna:
    Anthony Hopkins, Evan Rachel Wood, Ed Harris, James Marsden m.fl.
Anthony Hopkins som Dr. Robert Ford. Foto: HBO Nordic.
Sir Anthony Hopkins som Dr. Robert Ford i Westworld. Foto: HBO Nordic.

Baserad på Michael Crichtons film med samma namn, från 1973, har Jonathan Nolan och Lisa Joy Nolan tagit sig an det enorma projektet att föra över formatet från film till framgångsrik kvalitéts-TV. Redan i januari delade jag med mig av en lista över de serier som på förhand verkade mest intressanta under det kommande året. Jag grundade min självklara Westworld-pepp på:

  • HBO har definitivt förmågan att skapa serier av allra högsta kvalité och de är i behov av en ny storserie i och med att Game of Thrones sjunger på sista versen.
  • Sir Anthony Hopkins, Ed Harris och Evan Rachel Wood i några av seriens största roller.
  • Blandningen av sci-fi och vilda västerns råhet.

Två avsnitt in på säsongen har mina förhoppningar hittills överträffats. Varje bildruta är ett kvitto på de otaliga miljoner dollar som har pumpats in i produktionen. Det förföriskt vackra introt är ett av flera bevis på detta.

Westworld är nöjesparken för vuxna där du är menad att finna svaret på frågan om vem du verkligen är. När det inte finns några regler och endast din fantasi sätter gränserna ska ditt verkliga jag våga sig fram. Som besökare tas du omhand av robotar [i serien kallade "hosts"] så avancerade och välutvecklade att det är i princip omöjligt att skilja dem åt från verkliga människor.

Bakom kulisserna arbetar olika team med att ta fram nya robotar och skriva historier som de ska följa för att verka så naturliga som möjligt. Första säsongen utspelas i parkens vilda västern-del. Varje kväll återställs dem för att vara nollställda inför nya besökare.

Det är här vi tittare träder in i bilden. En uppdatering av robotarnas mjukvara har börjat rullas ut och det dröjer inte länge innan deras beteenden börjar avvika från det normala.

Under säsongens två första avsnitt bekantar vi oss med forskarna, robotarna och besökarna i den enorma parken och det står redan klart att det här omöjligt kan komma att sluta väl. Med ett hittills övertygande skådespel, manus och med ett bländande vackert foto är ett av de högsta betygen givna.

Du hittar nya avsnitt hos HBO varje måndag i några veckor framöver! Har du sett Westworlds första avsnitt? Vad tycker du om blandningen av vilda västern och sci-fi?

NÄSTA ARTIKEL