De bästa skräckfilmerna – Här hittar du kvällens skräcktips!

Vilka är de bästa skräckfilmerna, som man måste ha sett? Ja, den frågan får vi på Filmtopp rätt ofta. försökt skrapa ihop en lista med skräcktips. Kanske ser du någon redan ikväll?

Följande kriterier måste uppfyllas för att vara med på listan över de bästa skräckfilmerna:

  1. Filmen måste ha fått minst 4 ögon i betyg av någon skribent på Filmtopp.
  2. Filmen måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har rankat högst, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

Skräckfilmer: Betyg 4

A Tale of Two Sisters (2003) 

Regi: Jee-woon Kim
Genre: Skräck

Jee-woons tragiska berättelse om två systrar som efter en tids vistelse på mentalsjukhus återvänder hem till deras far och elaka, labila styvmor. I berättelsen finns en tredje kraft – ett spöke som interagerar med tvillingarna under deras tuffa period. Ur en psykologisk aspekt är filmen en triumf och ett skrämmande mästerverk.

2009 gjordes det en amerikansk remake av A Tale of Two Sisters under namnet The Uninvited. Ett helt meningslöst initiativ som resulterade i en trist och förenklad film.

betyg_4

Barnhemmet (2007)

barnhemmet10

Regi: J.A. Bayona
Med: Belén Rueda, Fernando Cayo, Mabel Rivera m.fl.

I vuxen ålder flyttar Laura in i det nedlagda barnhemmet där hon växte upp i med avsikt för att starta ett hem för handikappade barn. När hennes son börjar kommunicera med en skepnad, fumlar hon mellan två världar som fort drabbas samman.

Gillar du spänning, kommer du att älska scenen ”toca la pared”. Den är inte bara den mest spännande skräckscenen på många år, utan också den intelligentaste. Ett lekfullt, ikoniskt stycke som för evigt kommer att eka i filmhistorien.

betyg_4

The Corpse of Anna Fritz (2015)

korp

Manus & Regi: Hèctor Hernández Vicens
Med: Albert Carbó, Alba Ribas, Bernat Saumell, Cristian Valencia m.fl.
Genre: Thriller

Handling: På radion säger de att den spanska skådespelerskan Anna Fritz, känd för sin otroliga skönhet, har dött. Hon hittades i ett badkar på en fest och dödsorsaken är ännu okänd. Efter att sjukhusassistenten Pau, som ensam ansvarar över nattpasset, har kört ner hennes lik till bårhuset tränger sig två av hans vänner på för att se den döda skönhetens kropp. Deras till synes harmlösa nyfikenhet eskalerar och gradvis tar de sig all större frihet med Annas kropp. De har ju trots allt ensamma med världens skönhet, naken och dödförklarad.

Motivation: The Corpse of Anna Fritz är en mörk berättelse som både provocerar och kräver mycket av sin publik. Främst eftersom flera självklara etiska principer lyser med sin frånvaro. Filmens regissör Hèctor Hernández Vicens, att han ville skildra de monster som du och jag har inom oss; den mänskliga ondskan. På många sätt har han lyckats.

betyg_4

”Det” (2017)

Det är en riktigt bra skräckfilm 2017
Produktionsland: USA
Regi:
 Andrés Muschietti
Manus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Stephen King (Roman)
Genre: Skräck

Är du ett fan av Netflix TV-serie ”Stranger Things” kommer du att älska den här filmen. Faktum är att skaparna bakom serien har låtit inspireras av 90-tals versionen av ”Det”. Bill Skarsgård är rena rama mardrömmen och gör sin roll helt lysande. Effekterna är läckra och de handlingsbärande scenerna tillför verkligen något. Dessutom är det stundtals riktigt roligt.

Don’t Breathe (2016)

Regi: Fede Alvarez
Med: Stephen Lang, Jane Levy, Dylan Minnette, Daniel Zovatto m.fl.

Don’t Breathe handlar om tre ungdomar som vill lämna Detroit för Kalifornien. De är inbrottstjuvar och får nys om en möjlighet att få tag på 300 000 dollar som ska vara förvarade i en blind mans hus. Uppdraget visar sig vara svårare än vad de väntat sig
betyg_4

Instängd (2005)

Ihop med några vänner såg jag The Descent, eller Instängd som den heter på svenska, ensam hemma i totalt mörker. Filmen var en av de första jag såg i Blu-Ray vilket – tillsammans med pappas nya ljudanläggning – lyfte skräckupplevelsen till nästa nivå. Vi var så ursinnigt utmattade efter The Descents intensiva katt och råtta lek från helvetet att vi stannade vakna tills natt blev dag.

Än idag upplever jag verket som en riktigt stark skräckfilm som verkligen gör sitt jobb. Marshall sägs ha inspirerats av 70-talets gorefilmer, vilket tillsammans med modern teknologi skapar en tight, nagelbitande och visuellt hänförande blodfest. För blodigt blir det, det sparas inte på krutet när Marshal spänner bågen. Dock känns det aldrig opassande utan helt naturligt i en miljö där monsterna är lösa.

betyg_4

The Killing of a Sacred Deer (2017)

Nicole Kidman och Colin Farrell kollar på varandra genom en glasruta i The Killing of a Sacred Deer.

Handling: Samtidigt som den framstående kirurgen Steven (Colin Ferrell) tycks leva ett gott liv med sin hustru Anna (Nicole Kidman) och deras två barn, umgås han i hemlighet med sextonårige Martin (Barry Keoghan), som tycks ha en viss hållhake på sin äldre vän. Snart börjar den allvarlige tonåringen dyka upp på Steves jobb, i hans hem och bjuder hem honom till sin ensamstående mamma (Alicia Silverstone). Vad Martin egentligen vill är oklart, men Steve har alla anledningar att vara orolig.

Motivation: Med “The Killing of a Sacred Deer” tvingar Yorgos Lanthimos sin publik att acceptera filmens premisser. Vad vi bevittnar är obehagligt, obekvämt och många gånger oförklarligt, men det finns också humor i det bisarra.

betyg_4

The Omen (1976)

Regi: Richard Donner
Med: Gregory Peck, Lee Remick, Harvey Stephens m.fl.

Innan Katherine blir med medveten om att hennes son har dött under förlossningen adopterar maken Robert ett nyfött barn i sonens ställe. Något som han inte berättar för Katherine om. Åren går och allt är frid och fröjd tills att adoptivpojken, Damien, fyller fem år. Plötsligt börjar oförklarliga ondskefulla saker att ske och familjens tidigare okomplicerade liv kantas istället av mord, djävulshundar och demoner.

betyg_4

Paranormal Activity (2007)


Regi: Oren Peli
Med: Katie Featherston, Micah Slot m.fl.
Med en produktionskostnad på 15 000 dollar och intäkter på 193 400 000 dollar är Paranormal Activity en av de mest lönsamma produktionerna genom tiderna.

I filmen får vi se hur det unga paret Katie och Micah blir terroriserade av en aggressiv demon. Här är det små skrämselknep som gäller, gnisslande dörrar, ljud av fotsteg, saker som ramlar av hyllor, o.s.v., och resultatet är otroligt effektivt. Det är få filmer som har satt så djupa spår i mig som denna. I skrämselfaktor är det nog en av de läskigaste spökfilmerna all time!
betyg_4

Raw (2017)

Garance Marillier som veterinär studenten Justine i Raw - bra film från 2016
Garance Marillier som veterinär studenten Justine i Raw.
Manus & Regi: Julia Ducournau
Genre: Skräck

Motivation: Den franska skräckfilmen Raw undviker dagens skräckklyschor och bidrar med originalitet. En visuellt slående historia om systerskap och en hänsynslös studie av en människas allra mörkaste begär.

Handling: Tonåringen Justine färdas med sina föräldrar till veterinärinternatet där hon ska spendera sin tid ett par år framöver. Hela familjen är vegetarianer och mamman understryker hur otroligt viktigt det är att hon fortsätter att förhålla sig till detta. I takt med att Justine blir hemmastadd växer också ett begär för kött inom henne, en djup känsla som hon lönlöst försöker bekämpa. En frigörelse äger rum och hennes inre demoner får fritt spelrum.

betyg_4

The Ring (2002)

Sammantha i The Ring

Regi: Gore Verbinski
Med: Naomi Watts, Martin Hunderson, David Dorfman m.fl.

Två flickor hittas avlidna. Dödsorsaken är oklar, men något är säkert, det som dödade dem var något utöver det vanliga. Ensamstående mamman Rachel Keller börjar gräva i gåtan och har snart blivit mittpunkt i en vansinnig skräckgåta.
Jag tillhör de som håller den amerikanska remaken av japanska Ringu mycket högre än originalet. Gore Verbinskis versionen har ett bättre driv, starkare manus och intressantare karaktärer.

Har du inte sett The Ring så har du missat en av de mest obehagligaste och en av de bästa skräckfilmerna på mycket länge.
betyg_4

Severance (2006)

Regi: Christopher Smith
Med: Danny Dyer, Tim McInnery, Claudie Blakley m.fl.

Nu fortsätter vi på samma spår som Wolf Creek och höjer humorn ytterligare. En team-buildingtripp till landet slutar upp med en panikartad kamp om överlevnad. I ett dassigt England träffar vi alla sorters bittra typer som inte står ut med varandra. Men när deras buss får punka och de måste orientera sig på okänd mark, sätts deras samarbetsförmåga på prov.

Låter det ointressant?

Självklart gör det det! Men när gänget omedvetet befinner sig på annan mark, bryter ett helvete löst för dem. Och precis som i Wolf Creek är det bäst att du håller dig borta från andras mark. En efter en blir de påträffade av en argsint och brutal mördare. Humorn i Severance ligger i att den driver om skräckfilmsstereotyper men också i karaktärernas kemi. Kontrasterna mellan slackern Steve (Danny Dyer) och den optimistiska ledaren Richard (Tim McInnery) får stämningen att hela tiden spänna, men också luckra upp för skratt.

Har du ingen skräckfilm för kvällen så är Severance ett måste!

betyg_4

Shutter (2004)

Regi: Banjong Pisanthanakun & Parkpoom Wongpoom
Med: Ananda Everingham, Natthaweeranuch Thongmee m.fl.

Shutter är en thailändsk skräckfilm som, trots att den amerikaniserades 2008, hamnade i skymundan under 2000-talets asiatiska skräckvåg.

När fotografen Tun och hans flickvän Jane är på väg hem från en fest kör de på en flicka. Chockade tar de beslutet att lämna brottsplatsen. Snart börjar Tun se vita ansikten i alla bilder han fotograferar, Jane misstänker att det är flickan de dödade som har kommit tillbaka för att hemsöka dem.

En spännande spökhistoria med många sköna vändningar och bäst av allt, en hissnande final.

betyg_4

The VVitch: A New-England Folktale (2015)

the witch

Manus & Regi: Robert Eggers
Med: Anya Taylor-­Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw, Ellie Grainger, Lucas Dawson m.fl.
Speltid: 1h 32min

Handling: En familj på sju blir utvisad från sin hemkoloni på grund av att faderns strikt religiösa tro. De beger sig ut i vildmarken och hittar en plats för sitt nya hem, där de kan utöva sin tro på det rätta, kompromisslösa sättet. När det äldsta barnet Thomasin (Anya Taylor­-Joy) vaktar sin yngsta bror försvinner han plötsligt spårlöst. Deras fader William (Ralph Ineson) letar utan resultat efter honom och ger upp när han måste ta in årets skörd för att resten av familjen ska kunna överleva. Detta blir startskottet på en rad problem som tär på familjens redan svaga band.

Motivation: Filmen bygger verkligen upp stämningen under hela speltiden. Musiken, ljuden och skogen den utspelar sig i är själva som filmkaraktärer. Storyn är väldigt enkel och den behöver inte vara mer. Allt utspelar sig på familjens gård, vid en bäck en bit bort och skogen som ligger tätt inpå dem. Skogen, dit barnen inte får gå efter deras bror försvann, är tät och spöklik och är hem för flera av familjens problem.

betyg 4

The Woman In Black (2012)

The Woman in Black

Regi: James Watkins
Med: Daniel Radcliffe, Molly Harmon, Roger Allam m.fl.

Handling: Vi befinner oss i England under tidigt 1900-tal och juristen Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) skickas till en by för att arrangera försäljningen av en död kvinnas hus. I byn håller människor sig borta från huset Kipps ska besöka då snacket går att den döda kvinnans ande vaktar det.

Omdöme: The Woman In Black höll mig på hela tiden på udden av stolsätet och jag minns den som den läskigaste skräckfilm jag sett sedan Omen (1976). I många fall har Watkins film samma problem som The Babadookoch The Conjuring – farorna som bemöts har redan setts, setts och setts!
betyg 4

The Others (2001)

Regi: Alejandro Amenábar
Med: Nicole Kidman, Alakina Mann, James Bentley m.fl.

Det är strax efter att andra världskriget har nått sitt slut. Mamma Grace (Nicole Kidman) bor i ett stort och mörkt, avskilt hus tillsammans med sina två barn som inte tål solljus. En dag när en ny tjänstekvinna dyker upp börjar saker och ting att förändras och snart misstänker mamma Grace att deras hus hemsöks av något ondsint.

Eftersom det mesta redan har gjorts är det sällan som nyare filmer innehåller ikoniska scener. The Others har flera sådana. Även om filmen använder sig av flera klichéer finns här flera starka scener och en stor styrka i Kidmans trovärdiga skådespeleri. Förutom att The Others är en av de bästa skräckfilmerna, eller kanske rysarfilmerna, som gjorts, är filmen även Kidmans bästa.

betyg 4

De bästa skräckfilmerna: Betyg 5

Exorcisten (1973)


Regi: William Friedkin
Med: Max von Sydow, Linda Blair, Ellen Burstyn m.fl.
William Friedklin odödliga skräckpärla behöver knappast någon närmre presentation. Handlingen är enkel. Linda Blair spelar flickan Regan som blir besatt av en ondsint demon, Max von Sydow spelar prästen som tar sig an uppgiften att driva ut den.

Exorcistens stora styrka är dens tidlöshet. Effekterna håller fortfarande och skräcken växer successivt och blir gradvis allt mer påträngande. Regans förvandling från oskyldig flicka till ett bisarrt monster är trovärdigt genomförd och den legendariska spindelgånsscenen är hemsökande…
betyg_5

Get Out (2017)

Get Out är ett bra filmtips på skräckfilmer
Regi: Jordan Peele
Med: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener m.fl.

Efter en mycket effektiv inledning, introduceras vi för Chris (Kaluuya) och hans flickvän Rose (Williams). De är mitt uppe i att packa för sin helgresa till hennes föräldrar. Det är första gången Chris ska träffa dem och han är orolig för att de inte kommer att gilla att deras dotter dejtar en afroamerikan. Rose försäkrar honom dock om att hennes föräldrar är liberaler, och att hennes pappa ’’hade röstat på Obama en tredje gång om han hade kunnat’’.

Mystiken, skräcken, galleriet av färgsprakande karaktärer och den sylvassa satiren gör Get Out till årets filmupplevelse . Det är originellt och mycket begåvat av Jordan Peele att använda sig av skräckgenren för att öppna våra ögon och visa hur djupt rotad rasism kan vara.

Get out är även en av de bästa filmerna från 2017 – spana gärna in listan

Hajen (1975)

Foto: Universal Pictures

Regi: Stephen Spielberg
Med: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss m.fl.

Handling: Ön Amity har fullt upp med sommarturisterna, men polismästare Brody får mer att hantera när en haj plötsligt börjar terrorisera badorten. Värre blir det när borgmästaren vägrar stänga av stränderna i rädsla för att förstöra öns rykte.

Motivation: En av 70-talets filmer som myntade begreppet ”blockbuster” och räddade ett Hollywood i förfall. Det är en spännande och otroligt välgjord skräckfilm, präglad av innovativt kameraarbete och ren skaparglädje.

Lida (1990)

Film: Misery (1990)
Regi: Rob Reiner
Med: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth m.fl.

Under en snöstorm kör författaren Paul Sheldon (James Caan) av vägen och hittas av Annie Wilkes (Kathy Bates) som ger honom husrum under sin återhämtning. Det visar sig att Wilkes är Sheldons största fan och vill hålla honom kvar till varje pris.

Kathy Bates får sällan glänsa i filmer. Istället syns hon ofta i romantiska komedier där hon spelar någons ettriga morsa. Beror det på hennes utseende? Jag tror det. Bates ser inte alltid ut som huvudrollsmaterial, vilket är synd! Men Reiners Stephen King-filmatisering ÄR Bates film. I den spiller hon ut mängder av de skådespelarförmågor hon så ofta får hålla inne, vilken triumf!

Lida fick plats på min lista ”Världens 3 bästa rysare” och har en given plats även här. Stugrysare finns det många av, men Reiners mästerverk sticker ut ur mängden. Jag tänker inte dissekera filmen och berätta varför den är så pass bra som den är, utan det får du ta reda på själv. Och lova mig att du gör det, för Lida är en av de bästa skräckfilmerna baserat på Stephen King bok-universum

 Psycho (1960)

psycho
Regi: Alfred Hitchcock
Med: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles m.fl.

Mary Crane (Janet Leigh), en ung sekreterare, stjäl pengar från sin chef och flyr staden. På vägen stannar hon på ett motell där hon bekantar sig med skötaren Norman Bates (Anthony Perkins) som styrs av sin kontrollerande och svartsjuke mor.

Tidigt in i filmen väcks känslan att Bates Motel bär på ett dystert förflutet. Efter en dispyt Bates har haft med sin mor säger Crane: ”We all go a little mad sometimes.”. Och nog kommer vi att få se på galenskap! Speciellt med filmen är att även den har en detektiv-berättelse, något som ger den en extra dimension och mer spänning.

Psycho osar av klassiker-anda och som en total upplevelse är den oerhört charmig. Den var före sin tid och är därför idag fortfarande en mästerlig skräckfilm i sitt slag.

Med Psycho öppnade Hitchcock publikens ögon för våld på film och TV. Filmen benämns som den allra första i slashergenren och har flera ikoniska scener med unika bildspel. Inför filmen fick Hitchcock svag backning av studiobolag men var fast besluten att göra filmen och lade därmed sina egna besparingar i projektet.

Det är fantastiskt med såna sporadiska, sagolika initiativ och jag vågar påstå att Psycho förmodligen är den mest inflytelserika filmen någonsin. Den är inte bara det, men också världens bästa motellfilm!

betyg_5

Rosemary’s Baby (1968)


Regi: Roman Polanski
Med: Mia Farrow, John Cassavetes m.fl.

Det unga New York-paret Rosemary och Guy vill bilda familj och flyttar in i en gammaldags och mysig lägenhet med trevliga grannar; som det äldre paret Roman och Minnie som gärna tränger sig på och delar med sig av sina livshistorier. Dagen kommer när Rosemary blir gravid och livet känns komplett. Inte blir det sämre av att Minnie och Roman pysslar om henne dagarna i ända med nyttiga örtdrycker och näringsrika efterrätter. Men ju längre hennes graviditet går, desto mer börjar hon misstänka att alla dessa vänliga människor egentligen vill henne ont. Värre än så, att de ville hennes barn något ont.

Manuset bygger på Ira Levins bok Rosemary’s Baby och är ett av filmhistoriens vassaste, alla genrer. Om du varken har sett filmen eller läst boken kanske du undrar vad denna historia har att göra med spöken och demoner att göra, men oroa dig inte, här finns gott av det onda

betyg_5

The Shining (1980)

Regi: Stanley Kubrick
Med: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd m.fl.

Författaren Jack (Jack Nicholson) bestämmer sig för att öka sina inkomster genom att vakta ett enormt ödelagt hotell över vintersäsongen, medan han skriver på sin nya roman. En bra idé om livet var så enkelt. Med sig har han sin fru Wendy (Shelley Duvall) och sin son Danny (Danny Lloyd).

Väl på hotellet börjar märkliga saker hända. Jack blir allt mer och mer introvert och aggressiv, Danny påstår att de inte är ensamma på hotellet och Wendy börjar nästintill krypa längs väggarna på grund av ångesten över hennes makes allt märkligare beteende.

The Shining är för många en av de bästa skräckfilmerna som gjorts. Om du heter efter fler bra filmer baserat på Stephen King kan du läsa mer här

betyg_5

The Thing (1982)

Regi: John Carpenter
Med: Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter m.fl.

Handling: På en forskningsstation på Antarktis börjar ett märkligt väsen ta form av olika deltagare i forskningsteamet. Vem är människa och vem är monster? Vem kan du egentligen lita på?

Motivation: The Thing är en mästerlig studie i paranoia. Få filmer lyckas lika effektivt och säkert porträttera känslan av att inte kunna lita på någon… eller något. Ett givet måste för alla filmälskare!

betyg_5

Denna lista över de bästa skräckfilmerna kommer att fyllas på kontinuerligt, så håll dig uppdaterad!

16 Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.