Nya skräckfilmer 2023

Recension: Cocaine Bear (2023)

 • 1 tim 35 min
 • Thriller, Komedi, Skräck
Nathalie Leth
17 februari 2023 kl. 18:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Roligt och blodigt i nya biofilmen

Snart är det premiär för "Cocaine Bear" på landets biografer. Filmtopps Nathalie Leth har sett Elizabeth Banks nya film och roas av flygande lemmar.

 • Regi:
  Elizabeth Banks
 • Manus:
  Jimmy Warden
 • I rollerna:
  Keri Russell, Kristofer Hivju, Alden Ehrenreich, Ray Liotta m.fl.

Året är 1985 och kilovis med kokain kastas ur ett flygplan för att senare plockas upp och langas vidare på amerikansk mark. Kokset hamnar i tassarna på en nyfiken svartbjörn som med en numera vitpudrad snok går ”bear-särk” i jakten på nästa fix, och det är bäst att du inte står i vägen för Laddingtons galna framfart!

Från första stund är Cocaine Bear medveten om vad den är för film. Den stoltserar kvickt och högljutt med sina två starkaste element: tramsig humor och litervis med blod. ”Tramsig humor” må inte låta som den kvalitetstid du är ute efter om du tummar på huruvida du ska köpa biobiljetter eller ej för dina surt förvärvade ören, särskilt i dagens ekonomi, men det är precis den sortens humor som klär Cocaine Bear så bra. Jag skäms nästan över mig själv då jag flertalet gånger skrattar rakt ut åt skämt som vanligtvis hade fått mig att rynka på näsan, men premissen förtjänar sitt trams.

Cocaine Bear
Foto: Universal Pictures

Kroppsdelar flyger kors och tvärs

Den blodkänsliga må rygga tillbaka då kroppsdelar bokstavligen flyger kors och tvärs över bioduken, men för splatterentusiasten är detta en ren helgedom. Även om det för det mesta är i en pöl av blod som underhållningsvärdet ligger lyckas den hålla sig från att bjuda på för mycket av det goda. Karaktärerna är majoritetsmässigt välspelade och deras unika berättelser är var för sig hyfsat intressanta mellansekvenser inför nästa karneval av inälvskonfetti.

Något som slår mig är faktiskt hur snygg filmen är. Jag hade nog aldrig föreställt mig att jag så djupt skulle uppskatta så snygga kameravinklar i USA:s vackra skogar, samt alla fantastiska effekter, i en film som heter Cocaine Bear. Björnen växlar mellan att vara riktigt gullig och på sin höjd hög på socker, till ett ursinnigt mördarmonster med blodblandat saliv dinglande i mungiporna. Denna björnanimation är ett mästerligt, digitalt hantverk med så mycket personlighet att alla som jobbat med detta förtjänar en stor björnkram!

Underhållningsvärdet är lika högt som ett hus och ett måste för den som vill få sig ett gott skratt.

"Cocaine Bear" har svensk biopremiär den 22 februari.

NÄSTA ARTIKEL