Recension: Triangle of Sadness (2022)

Ranking: Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst

Uppdaterad kl. 08:04 | Publicerad 13 april 2024 kl. 08:04

Östlunds filmer rankade – håller du med om ordningen?

Den svenska regissören Ruben Östlund har gång på gång fått oss att känna oss obekväma framför filmduken. Hans unika vision har uppmärksammats runt om i världen och etablerat honom som en av vår tids bästa regissörer. Men vilken är egentligen hans bästa film?

Ruben Östlund är en av Sveriges hetaste regissörer och ett respekterat namn både innanför och utanför landets gränser. Trots att han bara har gjort sex filmer har ändå lyckats kamma hem en Oscarsnominering och två Guldpalmer. Imponerande!

I dag fyller den svenska succéregissören 50 år – det firar vi med en ranking över hans filmer.

Alla Ruben Östlunds filmer rankade

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst
Foto:Hinden, Länna Ateljéerna AB

6. Gitarrmongot (2004)

Trots att Östlunds debutfilm inte håller samma klass som resterande så är det ändå början på hans unika stil. Filmen bjuder på långa scener i helbild utan klipp, något som vi i dag förknippar starkt med Östlund. Tyvärr har inte Gitarrmongot lika minnesvärda karaktärer eller scener som regissörens andra filmer.

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst
Foto: Plattform Produktion

5. Play (2011)

Helt klart den mest kontroversiella filmen på listan. I Play följer vi en grupp pojkar som rånar några andra i samma ålder genom ett psykologiskt spel. En film som är fruktansvärt svår att ta sig igenom, där den enda scenen känns mer ångestladdad än den andra. Barnskådespelarna bidrar till stor del till detta mästerverk. Filmen har väckt stor debatt. Bland annat har den kritiserats för att vara rasistisk. För mig handlar filmen om barn, hur elaka de kan vara mot varandra och hur osynliga de kan vara för vuxna.

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst
Foto: Plattform Produktion

4. Turist (2014)

Turist blev rättvist kritikerrosad och vann juryns pris på Cannes Filmfestival 2014.  Filmen handlar om en familj som åker till Alperna på skidsemester. Efter att pappan överger familjen då han tror att en lavin kommer sluka dem börjar både han själv och frun att ifrågasätta hans roll i familjen.

I Turist har Östlund gått över till ett litet mer traditionellt filmskapande. Det bjuds än en gång på ett vackert foto, denna gång i skidortsmiljö. Skådespelarna är fantastiska, speciellt Johannes Khunke som spelar den ostabila pappan. Troligtvis Östlunds roligaste film.

Recension: Triangle of Sadness (2022)
Foto: Plattform Produktion.

3. Triangle of Sadness

i Triangle of Sadness sätter Ruben Östlund modevärlden och rika knösar under luppen på en lyxkryssare. Med fullt fokus på sociala hierarkier är detta en lysande satir som likt filmen han gjorde precis innan, The Square, belönades med Guldpalmen. En unik, tragikomisk historia där Woody Harrelson briljerar som försupen, marxistisk kapten.

Terry Notary i filmen "The Square"
Foto: Triart Film

2. The Square (2017)

Filmen som gav Ruben Östlund hans först Guldpalm och Oscarsnominering. I den maffiga filmen The Square följer vi museichefen Christian som en dag blir rånad lagom till att museets nya utställning ska lanserats.

Handlingen är udda och bjuder på både skratt, spänning och total obekvämhet för tittaren. I en scen får vi se hur en perfomance artist imiterar en apa samtidigt som han terroriserar människor på en finmiddag. En scen som jag troligtvis skulle ranka som Östlunds absolut bäst regisserade scen.

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst
Foto: Svensk Filmindustri

1. De ofrivilliga (2008)

De ofrivilliga blev Östlund genombrott både i Sverige och resten av världen. Filmen, som följer fem parallella historier, har lyckats fånga en del av Sverige på ett väldigt otillfredsställande sätt. De ofrivlliga är likt Play en riktigt tuff film att ta sig igenom, men på ett helt annat sätt. Det är egentligen små händelser i karaktärernas vardag som Östlund lyckas göra riktigt betydelsefulla. Alla historier känns lika viktiga och bidrar i slutändan till ett riktigt mästerverk.

Detta var alltså vår ranking av Ruben Östlunds filmer. Alla är klart sevärda och förtjänar din tid.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL