Exit

"Exit" (säsong 1)

  • 8 x 30 min
  • Drama
Uppdaterad 04 januari 2020 kl. 12:01 | Publicerad 15 december 2019 kl. 20:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Exit” är ”The Wolf of Wall Street” fast i Norge.

Det må vara en lite väl enkel liknelse. Men ingen som har sett Martin Scorseses ”The Wolf of Wall Street” kan se den norska finansserien ”Exit” utan att känna igen Leonardo DiCaprio-karaktärens livsstil i de fyra ”Exit”-huvudrollerna.

  • Skapare:
    Øystein Karlsen
  • I rollerna:
    Simon J. Berger, Agnes Kittelsen, Pål Sverre Hagen m.fl.
"Exit".
"Exit". Foto: SVT Play

Exit blir givetvis utklassad när det kommer till allt från foto, regi och skådespel, men den första säsongen är trots det sannolikt en av de bästa norsk tv-serierna på väldigt länge.

"Exit".
"Exit". Foto: SVT Play

Varje avsnitt inleds med att vi får veta att man har skapat serien efter intervjuer med fyra finansmän bosatta i Norge. Huruvida detta är sant eller en falsk ”Fargo-sanning” är oklart, men det som följer är många gånger nästan för ”bra” för att vara sant.

Handlingen fokuserar på fyra män, tre från Norge och en svensk (spelad av Simon J. Berger) vid namn Adam Veile. Alla fyra har hustru och barn, förutom Adam som bara är gift. Männen tillhör alla det absoluta toppskiktet i den norska finansvärlden och kan kasta pengar på allt från bilar, hela uppsättningar av prostituerade och mängder av droger.

"Exit".
Simon J. Berger i "Exit". Foto: SVT Play

De äger gemensamt en festlägenhet, som fruarna inte vet om, där det allra första avsnittet inleds med en minst sagt stark scen mellan två av männen och en prostituerad, som slutar med ett avskuret öra. Här sätts tonen för en säsong som inte vänder bort blicken från något, på gott och ont.

Under säsongens första halva håller sig storyn förhållandevis ytlig, fast för den som håller ut så bygger detta upp grunden för en väldigt stark avslutning. Där framför allt Simon J. Berger får bjuda på en smått fantastisk skådespelarprestation, som visserligen får oss att hata karaktären men utan tvekan älska skådespelaren.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL