Bästa filmerna på Apple TV+

Trettondedag jul – filmtips för kvällen

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 13 april 2022 kl. 10:04 | Publicerad 06 januari 2022 kl. 14:01

13 streamingtips till din lediga dag.

Finns det något härligare än en röd dag mitt i veckan? När man får chansen att pusta ut lite extra passar det utmärkt att luta sig tillbaka på soffan för att avnjuta en film eller två. Filmtopp tipsar om 13 filmer du kan streama under din lediga trettondedag jul!

LÄS OCKSÅ:

1. Dont't Look Up (Netflix) – Komedi/Drama

Don't Look Up
Foto: Netflix.

Två astronomer upptäcker en enorm komet, en så kallad "planetdödare", som är på väg mot jorden. De varnar presidenten och ser till att allmänheten får reda på faran som bara är sex månader bort – men att få någon att agera eller förstå allvaret i situationen visar sig vara betydligt svårare än de trodde.

Har du mot all förmodan inte hunnit se denna härliga satir som nyligen hittade till Netflix, så är din lediga dag det perfekta tillfället!

Recension: Don't Look Up

2. Judas and the Black Messiah (HBO Max) – Drama/Biografi

Judas and the Black Messiah
Foto: Warner Bros.

FBI-informatören William O'Neal infiltrerar Illinois Black Panther Party och har till uppgift att hålla koll på dess karismatiske ledare, Fred Hampton. O'Neal är en yrkesbrottsling som helt förlorar sig i risken det innebär att manipulera både sina kamrater och sin hanterare, specialagent Roy Mitchell på FBI.

Denna lysande rulle med bl.a. Daniel Kaluuya, Lakeith Stanfield och Jesse Plemons ledde till att Kaluuya vann en Oscar för bästa manliga biroll.

3. Being the Ricardos (Amazon Prime Video) – Drama/Komedi

Being the Ricardos
Foto: Prime Video.

Under en produktionsvecka av klassiska I Love Lucy – från måndagens manusläsning till inspelningen inför publik på fredagen – står Lucille Ball (Nicole Kidman) och Desi Arnaz (Javier Bardem) inför en rad personliga och professionella kriser som hotar deras show, deras karriärer och deras äktenskap.

Denna nya film som släpptes på Amazon Prime Video i december är både skriven och regisserad av Aaron Sorkin. Stjärnspäckade Being the Ricardos är perfekt för dig som är sugen på lite Hollywoodhistoria och gillar Sorkins filmer.

Recension: Being the Ricardos

4. The Harder They Fall (Netflix) – Western/Action

The Harder They Fall
Foto: Netflix.

Nat Love, en brottsling som enbart rånar andra brottslingar, har varit ute efter hämnd hela sitt liv. Tillsammans med sitt gäng ger han sig ut på jakt efter Rufus Buck – en hänsynslös brottsling som precis fritagits ur fängelset – för att utkräva den sista hämnden.

Är du ute efter något fartfyllt och inspirerat, så är denna western ett utmärkt alternativ. Jeymes Samuels regidebut är lekfull, har vibbar av Quentin Tarantino och är underhållande från start till mål.

Recension: The Harder They Fall

5. Cry Macho (HBO Max) – Western/Drama

Cry Macho
Foto: Warner Bros.

En före detta hästuppfödare och rodeostjärna tar ett jobb för att hämta en mans unga son från hans alkoholiserade mamma. På resan finner han upprättelse genom att lära pojken vad det innebär att vara en bra man.

Det slår aldrig fel med en film från Clintan, eller hur? Det här är kanske inte den bästa film som evigt unge Clint Eastwood har regisserat, men den har trots allt en hel del fina element. Tycker du dessutom om Eastwoods filmer så är den givetvis ett självklart val för kvällen.

6. Swan Song (Apple TV+) – Drama

Swan Song
Foto: Apple TV+

I en nära framtid får Cameron Turner veta att han har en dödlig sjukdom. Med en experimentell lösning kan han möjligtvis bespara sin fru och son sorg, men vill han ändra deras öden?

Mycket som kommer ut på Apple TV+ tenderar att glida lite under radarn, men har du ett konto på tjänsten bör du verkligen ge Swan Song en chans. Filmtopps Mimi Dahlén beskriver filmen som "Ex Machina möter Never Let Me Go" i sin recension. Det låter väl hur bra som helst?

Recension: Swan Song

7. The Unforgivable (Netflix) – Drama

The Unforgivable
Foto: Netflix.

En kvinna släpps från fängelset efter att ha avtjänat ett straff för ett våldsbrott och hon återgår till ett samhälle som vägrar att förlåta hennes förflutna. Kvinnan riktar sitt fokus på det enda som egentligen betyder något för henne – att hitta sin lillasyster som hon lämnade bakom sig när hon blev fängslad.

Sandra Bullock i Netflix-filmer har visat sig vara ett riktigt framgångskoncept. Efter succén med Bird Box har Bullock gjort en ännu bättre film (ganska mycket bättre faktiskt) tillsammans med streamingtjänsten. Är du sugen på ett gripande drama, så är det här valet för dig.

Recension: The Unforgivable

8. Late Night (HBO Max) – Komedi

Late Night
Foto: Lucky Dogs.

Den legendariska programledare Katherine Newbury har haft en egen talkshow i över 25 år när den hotas läggas ner av tv-bolaget, som vill byta ut henne mot en yngre förmåga. Katherines producent får henne att inse att hon inte har en enda kvinna i sitt författarteam, vilket givetvis måste åtgärdas. Som från ingenstans dyker plötsligt Molly upp. Hon älskar showen, men har ingen erfarenhet av att jobba med tv. Trots det kan det vara hon som är nyckeln till att rädda showen.

HBO Max la nyligen till denna film, skriven av Mindy Kaling (som spelar en av huvudrollerna tillsammans med Emma Thompson), från 2019. Den sticker ut aningen bland de nyare filmerna på listan, men den är trots det ett utmärkt filmval för den som är ute efter en lättsam komedi till kvällen.

9. Encanto (Disney+) – Familjefilm/Komedi

Encanto
Foto: Disney+

Högt upp i bergen i Colombia finns en förtrollad by kallad Encanto. Där, i ett magiskt hus, bor den extraordinära familjen Madrigal, där alla bär på fantastiska förmågor. Det vill säga alla förutom vår huvudperson, Mirabel, som är den enda som inte fått någon kraft.

Härliga Encanto kom nyligen till Disney+ och är du ute efter en fin film som hela familjen kan titta på, så är det här valet för dig.

Recension: Encanto

10. Tick, Tick... Boom! (Netflix) – Musikal/Drama

Tick, Tick... Boom!
Foto: Netflix.

En lovande kompositör som närmar sig sin 30-årsdag hanterar kärlek, vänskap och pressen att skapa något stort innan tiden rinner ut.

Tick, Tick... Boom! är den ultimata filmen för alla som älskar musikaler. Det är nämligen en musikalfilm om att skriva en musikal, med skaparen av Rent, Jonathan Larson, i fokus. Larson spelas dessutom av en Andrew Garfield i högform.

Recension: Tick, Tick... Boom!

11. Dune (HBO Max) – Drama/Sci-Fi

Dune
Foto: Warner Bros.

Paul Atreides är en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde. Han måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När Atreides-familjen kastas in i en konflikt om tillgången till planetens mest värdefulla råvara sätts allas framtid på spel.

Har du inte sett Dune ännu? Har du missat att den finns på HBO Max? Då vet du vad du ska göra i kväll. Det här är en av de mest storslagna filmerna från 2021 och den förtjänar helt klart din tid.

Recension: Dune

12. Antlers (Disney+) – Drama/Skräck

Antlers
Foto: Disney+

I en småstad i Oregon upptäcker en lärare och hennes bror, den lokale sheriffen, att en ung elev bär på en farlig hemlighet med skrämmande konsekvenser.

Är det en rysare du är sugen på, så har Antlers, med Jesse Plemons och Keri Russell i huvudrollerna, nyligen kommit till Disney+. Det kommer inte vara den bästa skräckfilmen du har sett, men skådespelet är gediget och filmen är faktiskt riktigt snygg.

Recension: Antlers

13. Finch (Apple TV+) – Sci-Fi/Drama

Finch
Foto: Apple TV+

Tom Hanks spelar Finch, en man som ger sig ut på en riskabel resa för att finna ett nytt hem åt sin ovanliga familj – hans älskade hund och nybyggda robot – i en farlig och härjad värld.

Finch är ett perfekt val för dig som vill ha något äventyrsfyllt som också är anpassat till de lite yngre.

Recension: Finch

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL