Nu på bio

Det senaste på biofronten!

10 mysiga filmpappor

10 mysiga filmpappor

Filmtopp
Ebba Pettersson | Lista
03 januari 2022
Filmtopp
Ebba Pettersson | Lista
03 januari 2022

Filmpapporna har funnits där när våra egna pappor inte gjort det och format oss till de filmälskare vi är idag.

Clark Griswold (Ett päron till farsa)

Ett päron till farsa firar jul
Foto: Sandrew Metronome.

Den mysigaste filmpappan måste vara Clark Griswold. Den mängd tokigheter som sker i Ett päron till farsa-filmerna får en att både skämmas för honom och skratta åt honom. Chevy Chase porträtterar på ett fantastiskt sätt den töntiga och roliga pappan, som gör allt för familjen.

Mufasa (Lejonkungen)

Lejonkungen
Foto: Disney.

Too soon? Även om det fortfarande gör ont att tänka på när Mufasa faller ner för klippväggen i Lejonkungen, så förtjänar han en plats på den här listan. Han skänker även en tanke till alla de, som likt Simba, förlorat en förälder. Mufasa är en vis kung som med en rättvis tass styr sitt rike, men han är även en mysig pappa som inte har något emot att leka. 

Rudolf Andersson (Sune)

Peter Haber i Sune
Foto: SF Studios.

Pappa-Rudolf är en stressad medelåldersman som kör en Volvo och är oerhört snål. Han är sinnebilden av en svenne-pappa och har tagit alla med storm. Rudolf Andersson är nog den mysigaste pappan vi har i Sverige och med nya Sune-filmerna lever han vidare hos generationer av barn, men hjärtat klappar nog lite extra för Peter Habers Rudolf.

Bob Parr/Mr. Incredible (Superhjältarna)

Superhjältarna
Foto: Disney.

Bob Parr är inte bara en pappa som kallas för en superhjälte, han är en superhjälte på riktigt. Men trots det är han en pappa som alla andra pappor. Han är trött på sitt tråkiga jobb, somnar i soffan efter tio minuter och drömmer sig tillbaka till ungdomen. Men det är mysigt att se honom rädda världen tillsammans med sin familj.

Marvin (Hitta Nemo)

Marvin i Hitta Nemo
Foto: Disney.

En pappa som färdas 2040 kilometer för att hämta sin son och nästan dör på kuppen, det är en pappa som bryr sig. Marvin framstår inte som den modigaste fisken i havet, men han gör minsann allt för sonen Nemo, och de är väldigt mysigt att se.

MER LÄSNING: 

Alla Pixars filmer rankade – från sämst till bäst

Bryan Mills (Taken)

Taken
Foto: Scanbox Entertainment.

Den pensionerade CIA-agenten Bryan Mills skulle lätt ta en kula för sin familj eller döda otaliga människor för att rädda dem. ”I will find you, and I will kill you” sägs mer än en gång, och det kanske inte gör honom till den mysigaste pappan, men Liam Neesons mysiga röst ger honom en plats på listan.

Damon Macready/Big Daddy (Kick-Ass)

Nicolas Cage i "Kick-Ass"
Foto: Nordisk Film.

En annan tvivelaktig pappa är Damon Macready, spelad av Nicolas Cage. Han lär dottern Mindy att slåss med knivar och att bli skjuten i magen. Men de mysigare stunderna med varmchoklad visar trots det en fin far- och dotter-relation, och den bästa pappan kanske ändå är den som lär sin dotter att försvara sig själv istället för att endast skydda henne? 

Jack (Pretty in Pink)

Pretty in Pink
Foto: Paramount Pictures.

Den deprimerade och arbetslöse Jack är kanske inte den bästa pappan, men trots arbetslöshet är förhållandet mellan honom och dottern Andie inte kärlekslöst. Harry Dean Stanton och Molly Ringwald gestaltar en mysig far- och dotter-relation i klassikern Pretty in Pink från 1986. 

Dill Penderghast (Easy A)

Stanley Tucci i Easy A
Foto: Screen Gems.

Olive Penderghast hade inte tagit sig igenom High School-djungeln utan pappa Dill. Hans förstående och icke-dömande stöd gör det lite lättare. Stanley Tucci spelar en av de mysigaste papporna i modern tid, och den kärleksfulla stämningen får en att vilja bli en del av familjen Penderghast.

”Man” (The Road)

The Road
Foto: Dimension Films.

Den mest seriösa pappan på listan är Viggo Mortensen i The Road. Han är en pappa som skyddar sin son längst vägen genom en karg och postapokalyptisk värld, där det enda som värmer är deras kärlek gentemot varandra. Deras far- och son-förhållande är det enda mysiga i den annars mörka och dystra värld.

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL