The Harder They Fall (2021)

The Harder They Fall (2021)

 • 2 tim 19 min
 • Western, Action, Drama
 • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
03 november 2021 kl. 16:30
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inspirerad långfilmsdebut om vilda västerns bortglömda profiler

Med sin långfilmsdebut bjuder regissören Jeymes Samuel oss på en lekfull och inspirerad western, som kommer att passa perfekt som fredagsunderhållning. "The Harder They Fall" kunde varit mer fokuserad, men innehållet är paketerat i tillräckligt fint omslagspapper för att det trots allt ska bli en riktigt njutbar filmupplevelse.

 • Regi:
  Jeymes Samuel
 • Manus:
  Jeymes Samuel, Boaz Yakin
 • I rollerna:
  Jonathan Majors, Zazie Beetz, Regina King, Idris Elba, LaKeith Stanfield, Danielle Deadwyler m.fl.

Vid det här laget måste det väl har gjorts filmer om alla westernkaraktärer som fanns i verkligheten? Inte då, finns det något vi kan lita på så är det att Hollywood historiskt har förbisett det mesta som inte riktar strålkastaren på vita män.

Detta har Jeymes Samuel utnyttjat genom att göra en western, som visserligen är helt fiktiv, baserad på några verkliga individer från eran som de flesta av oss inte känner till.

Handlingen i filmen kretsar kring Nat Love (Jonathan Majors), en brottsling som enbart rånar andra rövare och som har levt sitt liv genom att hämnas på dem som mördade hans föräldrar. När Love får reda på att den värsta av förövarna har kommit ut ur fängelse är det dags att utkräva den sista hämnden.

LÄS OCKSÅ: De bästa westernfilmerna som gjorts

En ljus framtid väntar Jeymes Samuel

Du kommer inte att tro det när du ser The Harder They Fall, men faktum är att Jeymes Samuel – som regisserat och skrivit filmen – inte har någon annan långfilm på sin meritlista.

Sedan tidigare är de märkvärdigaste titlarna på hans regi-CV den tio minuter långa Jay-Z: Legacy (2017) och den 51 minuter långa filmen The Die by Dawn (2013). Trots det känns inte The Harder They Fall på något sätt som en långfilmsdebut. Innehållet är stilsäkert och inspirerat från första bildruta och det sprudlar av berättarglädje.

Känner du inte igen Samuels namn är det alltså inte så konstigt, men somliga känner eventuellt igenom honom vid artistnamnet The Bullitts. Multitalangen Samuel är nämligen även musikproducent och singer-songwriter (samt bror till Seal), och han arbetade med musiken på Den store Gatsby (2013).

Samuels koppling till musiken kunde inte vara tydligare i The Harder They Fall. Soundtracket är exemplariskt och stämningshöjande, och sång är dessutom ett återkommande inslag i världen för filmen. Tempot i filmen känns nästan melodisk i vissa partier och att Samuels tidigare jobbat mycket med rörlig bild till sin musik har sannolikt adderat en extra dimension till The Harder They Fall.

LÄS OCKSÅ: 20 anledningar till varför du måste se Unforgiven

Ibland är Quentin Tarantino-inspirationen lite väl tydlig (åtminstone inledningsvis), men den går aldrig över gränsen. Allt som allt har Samuels skapat något riktigt imponerande och jag tror han har en ljus framtid framför sig som regissör.

Utöver den kreativitet som genomsyrar filmen, är dess främsta styrka skådespelet. Samuels och hans medförfattare Boaz Yakin har lyckats skapa imponerande många karaktärer som känns unika och mångfacetterade, och den imponerande skådespelarensemblen förser dem med ännu mer djup.

Jonathan Majors övertygar i huvudrollen, Regina King och Idris Elba är som alltid självklara i allt som de tar för sig, och det finns nog inte någon som kan blunda för LaKeith Stanfields talang längre. Även Zazie Beets, RJ Cyler, Edi Gathegi, Danielle Deadwyler och Delroy Lindo står för gedigna insatser.

Längre än nödvändigt

The Harder They Fall
Regina King och LaKeith Stanfield. Foto: Netflix.

Jag tycker bevisligen att Jeymes Samuel förtjänar all beundran för vad han lyckats skapa i The Harder They Fall. Det enda han eventuellt kan klandras för är att han kanske ville lite väl mycket. Filmen hade nämligen kunnat vara en halvtimme kortare utan att handlingen hade skadats – som helhet hade filmen snarare mått väldigt bra av att trimmas en gnutta.

Ibland trycks det helt enkelt in lite väl mycket med publikfrieri som syfte, vilket tar fokus från berättelsen och gör att det tar väldigt lång tid innan vi närmar oss någon faktisk uppgörelse. Tyvärr tar filmen en hel del skada av överflödet, då intensiteten sällan känns så närvarande som den borde. Scener och sekvenser som hade kunnat bli genuint spännande i mer komprimerad form uppleves istället – allt för ofta – som transportsträckor. 

Det i sin tur leder till att The Harder They Fall antagligen inte kommer att vara en film vars handling jag kommer att bära med mig en längre tid, men samtidigt gör det den till en film som passar perfekt när du bara vill underhållas.

Något som jag däremot kommer att ta med mig är med vilken självsäkerhet och stilsäkerhet som Samuel har skapat sin film. Wow!

"The Harder They Fall" är en bra, modern westernrulle som då och då får en att haja till ordentligt. Som helhet kanske den inte räcker riktigt hela vägen, men det gör egentligen inte så mycket – det här är en stark trea som kommer att funka alldeles utmärkt en fredagskväll när chipsen står på bordet och det är dags att låta hjärnan vila efter en lång arbetsvecka.

LÄS OCKSÅ: Den kompletta guiden till westernfilm

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL