Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Unforgivable

The Unforgivable (2021)

 • 1 tim 52 min
 • Drama
 • Netflix
Mimi Dahlén | Recension
10 december 2021
Mimi Dahlén | Recension
10 december 2021

20 år kan förändra mycket - både innanför och utanför fängelseväggarna

Sandra Bullock har skinit med sin frånvaro sedan dunderhiten 'Birdbox' exploderade på Netflix. Men allt är förlåtet med det minst lika gripande dramat 'The Unforgivable'.

 • Regi:
  Nora Fingscheidt
 • Manus:
  Peter Craig, Hillary Seitz, Courtenay Miles
 • I rollerna:
  Sandra Bullock, Viola Davis, Jon Bernthal

The Unforgivable tar en högaktuell debatt och vänder och vrider på det tills man inte vet vilken sida man står på längre. De senaste åren har polisen och auktoriteter stått i centrum, kanske allra mest i USA, som både offer och förövare. I 112 minuter djupdyker vi in i en liten småstad som drabbats hårt av mordet på deras sheriff, men vem är egentligen den äkta boven i dramat?

20 år efter polismordet släpps den skyldige ut på fri fot - Ruth Slater (Sandra Bullock). Genom hopp i dåtid och nutid nystas sakteligen en tragedi upp som förstört flera människors liv. Men Ruth vill lämna det bakom sig och fokusera endast på det som verkligen spelar roll - att hitta sin lillasyster som försvann i systemet efter Ruth fängslades.

Jag kanske är den enda som fortfarande kopplar Bullock till tramsiga romcoms. Hon har bevisat sig själv gång på gång som en mångsidig och framförallt orädd skådespelerska i krävande roller som exempelvis Leigh i The Blind Side som belönade henne med en Oscar. Även om jag inte tror att hennes roll som Ruth kommer räcka hela vägen till den gyllene statyetten så ska hennes insats som Ruth ha beröm. Det är svårt att tolka en roll så hård och med sådan moraliskt grå bakgrund och lyckas göra henne sympatisk, men på något vänster lyckas hon.

Ruth är fängslande nog att följa och en del av de andra sidokaraktärernas öden hade berättelsen klarat sig utan. Poängen var förmodligen att visa hur ett fel beslut kan sätta igång en kedjereaktion som påverkar flera människoliv men för måttlighetens skull och framförallt fokuset på den sanna kärnan så hade det räckt med huvudberättelsen. Om författarna så gärna ville väva in fler personer så kunde de ha skinit lite mer ljus på Ruths lillasyster (Aisling Franciosi). Hon om någon hade en hel del att reda ut som kanske inte hann nå fram.

Gräver djupare och djupare

Det magiska med The Unforgivable är hur mattan rycks undan ens fötter gång på gång. Här är en film som förstod uppgiften och gräver ett djupare och djupare hål ner i avgrunden. Tror du att du har klurat ut hur allt hänger ihop? Tveksamt. Det är lätt favorisera den till synes "goda" sidan men allt är inte som det verkar.

The Unforgivable är intensiv på ett förtjusande lågmält vis. Den utgör även ett smakprov på författaren Peter Craigs mörka hjärna som står bakom den redan hett omtalade The Batman. Om du är på humör för ett förvridet, oförutsägbart drama i grå småstadskultur så finns The Unforgivable att finna på Netflix.

Mer läsning: 

The Prize of Silence (säsong 1)

 

NÄSTA ARTIKEL