Affisch till Finch med Tom Hanks, en hund och en robot. Foto: Apple TV+

Finch (2021)

  • 1 tim 55 min
  • Sci-fi, Drama
  • Apple TV+
Andreas Ziegler
Uppdaterad kl. 18:11 | Publicerad 03 november 2021 kl. 18:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sista timmen är riktigt bra

Finch är lite som en barntillåten kombination av ”Mad Max” och ”Wall-E”. Filmen har en rätt lång startsträcka, men sista timmen är riktigt bra.

  • Regi:
    Miguel Sapochnik
  • Manus:
    Craig Luck, Ivor Powell
  • I rollerna:
    Tom Hanks, Caleb Landry Jones m.fl.

I en postapokalyptisk framtid har den gamle mannen Finch (Tom Hanks) en liten hund och en nybyggd robot (Caleb Landry Jones) som enda sällskap. Rådande omständigheter gör att de måste lämna sitt hem i Saint Louis och bege sig mot San Fransisco. Vägen dit är kantad av faror. Utöver elementen måste de akta sig för andra människor. Det hjälper inte att den nybyggda roboten har ett litet barns förståelse av världen.

Finch är lite som en barntillåten kombination av Mad Max och Wall-E. Det blir spännande ett par gånger i filmen, men det är aldrig fråga om grafiskt våld, vilket gör att filmen går att se med hela familjen.

Science fiction är en av mina favoritgenrer. Visserligen har jag varit ett fan av exempelvis Star Wars sedan jag var liten, men det är inte i första hand krig i rymden som gör att jag återvänder till denna genre gång på gång. Jag tänker mer på de filosofiska aspekterna av genren. Om science fiction görs rätt, kan genren både ifrågasätta och belysa vad det innebär att vara mänsklig.

LÄS OCKSÅ: Bästa filmerna på Apple TV+

Bästa filmroboten på länge

Roboten får lära sig köra bil... ett par dagar efter han lärde sig gå. Foto: Apple TV+
Roboten får lära sig köra bil... ett par dagar efter han lärde sig gå. Foto: Apple TV+.

Sett ur det perspektivet är "Finch" en rätt bra science fiction-film. Finch har levt i rädsla så länge att han överlever mer än faktiskt lever livet. Han har glömt vad det innebär att lita på någon och ha en faktisk konversation med en annan person. Det är här roboten kommer in. För även om det är en robot, är han (jag slutar tänka på roboten som ”den” rätt snabbt), likt ett barn, nyfiken och mån om att bli omtyckt redan från början.

Hans personlighet fortsätter utvecklas under filmens gång. Jag vet inte hur mycket av detta som är tack vare Caleb Landry Jones, som spelar roboten, och hur mycket som är tack vare regissören, Miguel Sapochnik, men jag vet att det är en av de bättre filmrobotarna jag har sett på senare år. Under sista timmen bjuder roboten och skådespelar-esset Tom Hanks på ett antal finstämda scener.

Sista timmen är riktigt bra

Dessvärre kommer "Finch" inte igång förrän just under sista timmen, som är riktigt bra. Första timmen används till att etablera att Finch är en rädd och grinig gammal gubbe. Det hade räckt med en halvtimme för att etablera detta, tycker jag.

Regissören Martin Scorsese sa en gång att bra filmer koms ihåg för sina bästa scener, snarare än för handlingen. Detta citat är passande för att beskriva Finch, vars sista timme innehåller ett par små guldkorn. Dessvärre måste vi ju sitta igenom den första timmen först.

LÄS OCKSÅ: De bästa filmerna 2021

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL