Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
You01

Netflix – senaste nytt

Nya Netflix filmer och serier – Ett gediget bibliotek

Världen har inte varit sig lik sedan Netflix dök upp i allas hem med sina serier & filmer. Streamingjätten erbjöd ett nytt sätt att uppleva nya filmer och serier på, och idag kan vi uppleva titlar genom alla våra digitala plattformer. De erbjuder till och med offline-läge, så att vi kan komma åt nedladdade filmer och serier när och var vi vill.

Tjänsten är flitigast av dem alla på att producera originellt material. Tack vare det har vi fått se succéserier som "Stranger Things", "You" och "Bridgerton". Se också vår lista med nya serier på Netflix.

Vi har även fått se riktigt bra filmer på Netflix, inte minst uppmärksammade titlar som "Troll", "Uncut Gems", där Adam Sandler bevisade att han kan vara en superskådis om han vill, "I'm Thinking of Ending Things" och "Annihilation", med Natalie Portman i huvudrollen, och fyrfaldigt Oscarsnominerade "Mudbound". Med dessa titlar har Netflix blivit en stark konkurrent mot illegala streamingtjänster som Dreamfilm och Nyafilmer.

Vad kostar Netflix?

Det finns tre olika typer av abonnemang för att välja mellan: Basic, Standard och Premium. Skillnaden mellan dessa, utöver priset så klart, rör framförallt bildkvalitet och hur många som kan titta på Netflix samtidigt. Själva utbudet varierar alltså inte. Samtliga abonnemang rullar löpande, utan bindningstid.

Låt oss titta närmare på de olika lösningarna:

Netflix Basic – 99 kr/mån (nytt pris från 2021)

HD tillgängligt: Nej
Ultra HD tillgängligt: Nej
Skärmar du kan titta på samtidigt: 1
Titta på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta: Ja

Standard 129 kr/mån (nytt pris från 2021)

HD tillgängligt: Ja
Ultra HD tillgängligt: Nej
Skärmar du kan titta på samtidigt: 2
Titta på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta: Ja

Premium 179 kr/mån (nytt pris från 2021)

HD tillgängligt: Ja
Ultra HD tillgängligt: Ja
Skärmar du kan titta på samtidigt: 4
Titta på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta: Ja

Den som är osäker på om det är värt att skaffa Netflix eller inte kan se några av tjänstens filmer och serier helt kostnadsfritt. Här kan de se Netflix gratis på Netflix, utan att behöva ha ett abonnemang.

Netflix historia

Netflix, Inc. grundades redan 1997 i Scotts Valley, Kalifornien, av Marc Randolph. Den ursprungliga versionen var dock ganska olik dagens Netflix, även om det finns vissa beröringspunkter. Randolph ville nämligen skapa en motsvarighet till Amazons bokhandel men för DVD-upplagor av film och serier.

10 år senare, 2007, började Netflix istället satsa på streaming, om än i begränsad upplaga för en väldigt nischad publik. Men några år senare skulle det rassla till på allvar.

2011 började Netflix planera sin första originalserie, House of Cards, som fick premiär 2013, lagom till att Netflix spridit sig på den globala marknaden.

Sedan dess har Netflix ökat markant i antalet prenumeranter. I oktober 2019 avslöjade bolaget att de hade 158 miljoner användare världen över.

2018 var också ett viktigt år för Netflix, det var nämligen då bolaget skrev in sig i historien och blev den första streamingaktören att plocka hem en Oscar. Priset för Bästa dokumentära långfilm gick nämligen till Icarus en hyllad redogörelse över användandet av doping i cykeltävlingar.

Netflix Sverige

Netflix kom till Sverige 2012. Till skillnad från i USA, där det fortfarande går att beställa hem filmer från Netflix, går inte detta att göra i Sverige, utan här får man ta del av Netflix utbud online till ett fast månadspris.

Netflix katalog består av tusentals titlar och här hittar man filmer och serier från hela världen. Både nya, populära titlar och gamla klassiker. Inte minst är actionfilmer på Netflix väldigt omtyckt.

Sedan framgångarna med den egenproducerade serien House of Cards, har Netflix fortsatt att producera så kallat originalinnehåll. Något som har blivit streamingtjänstens kanske främsta konkurrensmedel. Inte minst sett till hur deras originalfilmer har börjat prisas på stora filmfestivaler och galor världen över.

Undersökningen Svenskarna och internet visade att 58 procent av svenskarna tittade på Netflix och bland dem tittare 20 procent varje dag.

Netflix är idag så pass stort i Sverige att streamingjätten har börjat göra originalinnehåll på svenska. Detta, i kombination med att EU-regler talar för att streamingtjänster ska innehålla 30 procent lokalt innehåll, har resulterat i att vi har fått ta del av en svensk Netflix-serier, Störst av allt.

Extra roligt är det att Netflix Sverige-produktionen anses vara en internationell framgång, vilket har lett till att flera svenska Netflixproduktioner är i arbete. Exempelvis har komikern David Batra fått en egen Netflixspecial och nu håller Lisa Langseth på att göra dramakomedin Kärlek och anarki, som förväntas ha premiär senare i år. Liksom den svenska thrillern Red Dot.

Populära filmer och serier på Netflix

Ovanför kan du se vilka filmer på Netflix och Netflix serier som är mest populära på Netflix just nu. Som du ser rör det sig både om nya filmer och serier, men också en del favoriter. Utöver egenproducerade Netflix filmer och Netflix serier har de köpt in ett minst sagt gediget utbud med populära filmer och serier, som de veckovis uppdaterar.

Netflix Originalfilmer och serier

Under 2018 spenderade Netflix runt 13 miljarder dollar på originalinnehåll. Resultatet blev en enorm mängd filmer och serier. En del grejer var lysande, andra mindre bra. Bland produktionerna såg vi exempelvis Roma, som fick ta emot Oscarn för bästa regi, bästa foto och Bästa icke-engelskspråkiga film på Oscarsgalan 2019.

Spana också in vår lista med de bästa filmerna på Netflix 2023 för att se årets spännande nyheter.

En annan film som gjorde stort avtryck var Bröderna Coens The Ballad of Buster Scruggs, som Oscarsnominerades för Bästa sång skriven för en film, Bästa kostym och Bästa originalmanus. Det gjordes också flera lysande dokumentärer. Trenden ser ut att toppas i år. Bara under 2019 planerar de att släppa 90 originalfilmer vilket alltså är 7-8 filmer i månaden!

På Netflix finns det också en himla många bra dokumentärfilmer och serier att sätta tänderna i. Därför har vi också passat på att lista 15 dokumentärer Netflix du bara måste se!

Många nya Netflix serier och filmer

Netflix seriebibliotek är förtjusande med både klassiska och nya titlar. Bland de äldre hittar vi publikfavoriter som "Homeland", förortskaramellen "Modern Family" och Birmingham-gangster-sagan "Peaky Blinders" där världens kanske mest spännande rockartist Nick Cave står för temamusiken. Här kan du se en lista på nya bra Netflixserier från 2023 med massor av bra tips!

Netflix har en svettig konkurrens av HBO, som i många år har producerat marknadens bästa serier. Längre fram kan vi förvänta oss att även uppåtstigande Amazon kommer att ta upp kampen med dem om att vara den bästa streamingplattformen. Men för tillfället kan vi sammanfattningsvis peka ut Netflix som den mest framträdande plattformen idag när det kommer till att producera nya filmer och serier.

Se Netflix offline

En annan fördel med Netflix är att de låter sina användare ladda hem filmer så väl som serier direkt till plattan eller mobilen. Använder man deras app kan man med andra ord ladda hem material och sedan se det under exempelvis en buss, tåg eller flygresa. Perfekt om man ska åka utomlands men är sugen på att ha lite film och serier att se under resans gång. När du vill. Var du vill. Klockrent med andra ord.

Sedan ska också Netflix ha beröm för sin fantastiska streamingkvalitet. Som det ser ut i dagsläget är de helt klart bäst på den fronten. Deras algoritmer och kompressorer är finslipade till hundra. Filmerna och serierna väger inte mycket, men likväl har de bäst bildkvalitet. Även ljudkvaliteten är bra, trots att den inte riktigt kommer upp till samma nivå som Blu-ray eller DVD.

För fler tips, spana in vår lista med 11 Netflix-inställningar alla borde känna till!

Netflix Games

Utöver filmer, serier och reality fokuserar nu Netflix på att erbjuda spel till sina användare. Satsningen kallas för Netflix Games och är än så länge i ett tidigt skede.

Vad som är bra att veta är att spelen inte kostar någonting utöver ens vanliga abonnemangskostnad, utan ingår i ens paket. Sedan lanseringen nådde Sverige den 3 november 2021 har fem stycken spel släppts:

  1. Stranger Things 3: The Games
  2. Stranger Things: 1984
  3. Shooting Hoops
  4. Card Blast
  5. Teeter Up

Vi vet sedan tidigare att Netflix Games även kommer att släppa ett Squid Game-spel, men har än så länge inget lanseringsdatum. Sett till hur snabbt streamingtjänsten brukar arbete, lär det inte dröja länge.

För att använda Netflix Games behöver man i dagsläget en Android-enhet. Snart kommer det att dyka upp en ny flik i Netflix-appen som heter "spel" men tills dess får man ladda hem spelen manuellt i Google Play, eller i motsvarande app.

Som det ser ut nu finns det alltså ingen möjlighet att ta del av Netflix Games på iPhone, men detta är något som plattformen håller på att åtgärda.