Inställningar Netflix

11 Netflix-inställningar alla borde känna till!

  • Netflix
Filmtopp
16 oktober 2021 kl. 14:10
ANNONS
ANNONS

Ta del av streamingjättens olika funktionaliteter

De flesta av oss ruvar på ett Netflixkonto eller snyltar på någon annans. Oavsett vilket är det en fördel att känna till dessa inställningar som förbättrar ens streamande.

Hur gör du när du har köpt en ny pryl, läser manualen eller kickar igång direkt och kör "trial-and-error"-metoden? Oavsett vilket har vi inte mycket till val när det kommer till Netflix. Streamingtjänsten bjuder varken på någon snabbmanual eller tutorial.

Visst, det finns ett hjälpcentrum där det går att söka på de frågetecken som dyker upp under ens användning, men då måste du ju veta vad du ska leta efter för att hitta det.

Därför tänkte vi passa på att dela med oss av några schyssta inställningar och funktionaliteter som är bra att känna till, även om man först inte vet om att man behöver dem!

1. Bygg din egen watchlist

Netflix

De flesta är bekanta med att det går att skapa sin egna watchlist inne i Netflix, men för de som inte har testat denna tacksamma funktion tidigare är det bara att klicka på plustecknet på en titel för att spara den till senare. Du hittar din watchlist under fliken "min lista" högst upp på sajten.

För att ta bort titlar från sin watchlist är det bara att gå in på en titel och klicka på bock-ikonen.

2. Rensa din "fortsätt titta"-lista

Netflix

En av de absolut mest frustrerande grejerna med Netflix är alla filmer som staplas på hög i ens "fortsätt titta"-snurra på startsidan. Sjukt stressande och det finns ingen snabbknapp för att rensa skräpet – eller?

Det gör faktiskt det, men för att komma åt den gäller följande kedja: Profiler --> Konto --> Din profil --> Streamingaktivitet. Där kan du sen klicka "hide" på alla titlar du vill dölja från snurran.

3. Använd smarta nedladdningar

Netflix

Varför ladda ner korkat när du kan ladda ner smart? Många av oss använder Netflix när pendlar till jobb eller plugg, med andra ord blir det en hel del streaming utan ens trygga hamn kallad wifi. Här är funktionaliteten med smarta nedladdningar en räddare i nöden. 

När smarta nedladdningar är aktiverad, kommer din enhet automatiskt radera sedda avsnitt och ersätta dem med nästa avsnitt så fort du har wifi. På så vis har du alltid ett avsnitt preppat för nästa busstur!

Du aktiverar den här Netflixinställningen genom Profil --> App Settings --> Smarta nedladdningar. Funkar lika bra på iPhone som Android.

4. Upplev bästa Netflix-bilden

Netflix

En anledning till att Netflix har blivit synonymt med streaming är hur enkelt det alltid är att få igång strömmen trots dåligt internet. Medan andra streamingtjänster kan krångla vid sämre anslutning, fungerar Netflix i princip alltid – så fort något nät finns i närheten. Det är helt enkelt löjligt enkelt att komma igång med sitt tittande.

Med det sagt är det ingen garanti att man får uppleva den bästa kvalitén. För att göra detta, måste man nämligen först byta till hög upplösning inne hos streamingtjänsten. Och visst vore det en skam att se en ny flashig serie i 720p när du betalar för 4K?

För att acceptera högre upplösning måste du gå in på Ditt konto --> Profil --> Uppspelningsiställningar --> Hög. När du ser med hög kvalitet dras däremot mer på din mobila data, vilket är bra att vara medveten om.

5. Stäng av att Netflix spelar nästa avsnitt/film automatiskt

Netflix

Att Netflix sätter på nästa avsnitt direkt när eftertexterna rullar råder det delade meningar om. Vår skribent Sebastian Hansson HATAR denna funktionalitet, som han menar inte get honom någon som helst chans att få landa i vad han har sett.

Om du känner samma stress över att slängas in i nästa avsnitt innan det första har fått ta slut, eller till och med en ny film, finns det alla möjligheter i världen att stänga av denna funktionalitet.

Ditt konto --> Profil --> Uppspelningsinställningar --> Se till att rutan "Spela upp nästa avsnitt automatiskt" inte är markerad.

6. Stäng av automatiska förhandsvisningar vid bläddring

Netflix

Vi känner alla igen stressen när Netflix smashar igång en trailer på högsta ljudvolym så fort man scrollar i utbudet. TACK OCH LOV är det enkelt att rädda sig från denna jumpscare.

På samma ställe som du stänger av att Netflix startar nästa avsnitt/film automatiskt kan du stänga av denna inställning.

Ditt konto --> Profil --> Uppspelningsinställningar --> Se till att rutan "Spela upp förhandsvisningar automatiskt" inte är markerad.

7. Skräddarsy Netflix undertexter

Netflix

Svårt att läsa textremsan på en film eller en serie? Oroa dig inte. Numera är det fullt möjligt att skräddarsy texten ordentligt. Du kan till och med välja storlek, färg, skuggning, bakgrundsfärg och typsnitt!

Ditt konto --> Profil --> Undertextutseende.

8. What's the deal with Netflix ständiga dubbning?

Netflix

Som många nog har märkt finns en stor del av Netflix utbud dubbat på flera olika språk. Inget fel med det, men visst är det irriterande när detta rullar igång automatiskt utan att man själv bett om det? Inte minst när det är internationella titlar som dubbas till engelska, och så märker man inte det förrän efter en stund… Ännu värre är det när de dubbar dramaserier till svenska.

Tyvärr finns det än så länge inget enkelt sätt att stänga av Netflix dubbningsförslag, men det är enkelt att byta språk om man anar att något är fel. Det är bara att trycka på ljud och undertexter och sedan i spalten ljud välja originalspråk.

9. Lås din Netflix-profil

Netflix

Om du delar konto med familj eller vänner finns det stor risk att någon går in på din profil och börja störa dina rekommenderade videos, lägga till titlar i fortsätt titta-listningen och störa din watchlist. Ett enkelt sätt att förhindra detta är att aktivera en pinkod.

Detta gör du genom att gå in på Profil --> konto --> Profillås.

10. Omfamna slumpen

Netflix

Sedan en tid tillbaka har Netflix en spännande funktion för den som vill utmana ödet. I appen finns numera en shuffle-symbol längst ner i högra hörnet som du kan klicka på när du har beslutsångest. Baserat på vad du har sett tidigare tar då Netflix fram en film eller en serie som borde passa din smak.

11. Se filmer helt gratis

Vissa av Netflix dokumentärer har blivit tillgängliga för alla att se, och då menar vi även den Oscarsnomninerade sorten! Du hittar flera av dem i vår avdelning för dokumentärfilm.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL