De 15 bästa dokumentärerna på Netflix just nu

De 15 bästa dokumentärerna på Netflix just nu

Nathalie Leth
Uppdaterad 18 september 2021 kl. 10:09 | Publicerad 10 april 2021 kl. 15:04

Vi har samlat det bästa Netflix har att erbjuda av dokumentärer.

Vem älskar inte att grotta ned sig i en bra dokumentär och höra om ett mysterium eller en spännande berättelse om ett fenomen. Här har vi samlat de 15 bästa dokumentärerna just nu på Netflix. Enjoy!

I en strålande tid när det finns lika många streamingtjänster som det finns sandkorn (eller nja, inte riktigt men nästan!) finns det otroligt många dokumentärer att ta del av. En av våra favorittjänster för detta är Netflix, som hela tiden håller sig up to date med nya och spännande alternativ.

I den här listan passar vi därför på att lista de 15 bästa dokumentärerna på Netflix just nu!

Pelé (2021)

Oavsett hur stort eller litet ditt fotbollsintresse är så har du med största sannolikhet hört namnet Pelé. Kanske har du till och med sett något av alla hans klassiska mål till och med. Men för många är det bara så långt som kunskapen om denne bolltrollande man från Brasilien går. I Netflix nya dokumentär får vi ta del av fotbollsstjärnans väg till legendstatus.

13th (2016)

Foto: Netflix.

Dokumentären beräknar att 25 % av jordklotets befolkning som sitter i fängelse, gör det i U.S.A. fast amerikanarna bara utger 5 procent av världsbefolkningen. Antalet män och kvinnor i finkan har vuxit från 200 000 personer till 2 miljoner på mindre än 50 år! Dessutom är svarta ständigt överrepresenterade bakom galler...

Detta är en fördjupning i det amerikanska rättsystemet och dess tydliga brister. Solklart en av de bästa dokumentärerna på Netflix just nu.

Missa inte att spana in dessa dokumentärer som du kan se på FIlmtopp.

Crip Camp (2020)

Foto: Netflix.

Under 70-talets energiska dagar i solen möter vi ett gäng ungdomar med olika handikapp som tillsammans möts under ett av de mest festliga sommarlägren man kan föreställa sig. Här röker deltagarna på med sina sommarledare, hittar sin flört, och lever sina bästa liv, fritt från samhällets diskriminering.

Dokumentären är producerad av bland annat före detta presidentparet Barack och Michelle Obama.

My Octopus Teacher (2020)

Foto: Netflix. En av de bästa dokumentärerna på Netflix just nu.

Efter att ha följt en bläckfisk i flera år så lyckas filmskaparen Craig Foster, vinna det lilla marina djurets förtroende vilket skapar en osannolik vänskap. Följ med under ytan när denna bläckfisken skolar oss sånt som bara bläckfiskar kan lära oss.

Två av tre av Filmtopps poddpratade på Cinema Celsius rankade denna dokumentären som en av de fem bästa filmerna från år 2020!

The Last Dance (2020)

Foto: Netflix.

Denna sportdokumentären handlar om 90-talets Chicago Bulls och hur deras största regent, basketproffset Michael Jordan, gjorde sig till en odödlig ikon i såväl laget som i historien om sport som stort. Hör gnisslet av gummisulor mot den polerade träytan, och studset från spända basketbollar när vi får följa dessa oförglömliga tjurar!

Tiger King (2020)

Foto: Netflix.

Har du någonsin velat posera på ett foto med en randig kattunge eller dess betydligt större och livsfarliga tigermamma? Det lär du åtminstone inte känna något större drag till efter den här dokumentärserien! Bland ett galleri av fullkomligt uppåt väggarna tokiga amerikaner ser vi jakten på nästa kassako, eller kassatiger i det här fallet, och de stackars djuren som kommer i kläm när nästa dollar ska håvas in.

Vem kan spela en galenpanna bättre än Nicholas Cage? Herr Cage kommer att spela rollen som tigerkungen John Reinke, AKA Joe Exotic, i dramatiseringen av händelserna. Tiger King är inte bara en galen upplevelse det är också en av de bästa dokumentärerna på Netflix just nu.

They’ll Love Me When I’m Dead (2018)

Foto: Netflix.

Den gamla Hollywood-legenden, regissören Orson Wells, hoppas på comeback med filmen The Other Side of the Wind, en film om en en gammal regissör som vill göra comeback…

Orson Welles film släpptes inte förrän hela 33 år efter hans död, då på Netflix! I denna dokumentären kan man se in bakom kulisserna under tiden den som filmen skapades på 70-talet.

Jim & Andy (2017)

Foto: Netlifx. Jim Carrey skiner i en av de bästa dokumentärerna på Netflix just nu.

För alla fans av Jim Carrys roll som Andy Kaufman i biografin Man on the Moon (1999) så kan vi här följa Jim på sin vansinnesfärd genom film och rike som den omtalade komikern Kaufman, en man som många både hatade och älskade. Lyckas Jim skapa lika många fans och fiender som mannen han spelar?

Icarus (2017)

Foto: Netflix.

Bryan Fogel stöter av en slump ihop med en rysk forskare och tillsammans sprider de ljus över dopingskandaler i sportvärlden. Död och skandal susar kring de olympiska spelen och som ni nog kan gissa så leker Fogel med elden i den olympiska facklan…

David Attenborough: A Life on Our Planet (2020)

Foto: Netflix.

Få har sett så mycket av jordens tusentals arter och deras liv så mycket som David Attenborough, känd för filmer som Planet Earth, Frozen Planet, Blue Planet m.fl. I denna dokumentär reflekterar han över allt han har fått uppleva, båda av allt det vackra men även de katastrofala förändringarna han har sett i vår natur, på den enda planeten vi har. Gripande och fascinerande i en av de bästa dokumentärerna på Netflix

History of Swear Words (2021)

Foto: Netflix.

Var kommer våra svordomar ifrån? Det kanske inte är en fråga som vi någonsin har ställt oss men Nicholas Cage står likväl redo att ge oss svar! Genom forskning av vår världs fantastiska kultur tar han oss på en jäkligt svordomsrik tripp till de censurerade ordens ursprung.

Strong Island (2017)

Foto: Netflix.

Filmskaparen Yance Ford nystar i sin egen brors mordhistoria, en smärtsam tragedi som slutade med att mördaren fick gå fri. Vi får följa alla de orättvisor och brister i rättssystemet som gjorde detta möjligt. Dokumentären är ett högt rop på hopp om förändring. Ännu en lysande och viktig dokumentär, som utan tvivel kvalar in bland de bästa dokumentärerna på Netflix just nu.

Period. End of Sentence (2018)

Foto: Netflix.

Denna Oscarsvinnande dokumentären på 26 minuter handlar om tabun i Indien när det kommer till mensskydd. Vi får följa flera kvinnor och deras kamp mot stigmat som på sikt leder till allvarliga hälsoproblem och utebliven undervisning för de indiska kvinnorna. Med lite hjälp på vägen lyckas de ta saken i egna händer och producerar egna mensskydd!

Three Identical Strangers (2018)

Foto: Netflix.

Vid födseln separeras tre identiska trillingar för att ta del av ett absurt experiment, mot sin egen vilja och utan deras vetskap om sina bröder. När dessa vuxit upp till tonåringar möter de varandra för första gången av en slump, vilket leder till flera frågor. Varför separerades dem? Och vad händer nu när de återförenats? Detta får vi svar på i en av historiens mest otänkbara och mörka mysterier.

Seaspiracy (2021)

Foto: Netflix.

Passionerade filmskaparen Ali Tabrizi vill gå till botten med all skada fiskeindustrin orsakar våra hav, hem åt tusentals arter, nödvändiga för vårt ekosystem. Hans granskning ger oss en inblick av de förödande konsekvenser fiskeindustrin har på livet under ytan.

Detta var alltså vår lista med de bästa dokumentärerna på Netflix just nu. Missa inte vår lista med de bästa spelfilmerna på Netflix!

NÄSTA ARTIKEL