7 svenska underhållningsprogram som borde komma tillbaka i TV-rutan

7 svenska underhållningsprogram som borde komma tillbaka i TV-rutan

Sofie Landgren
17 juni 2024 kl. 20:00

Nostalgitripp i TV-världen

Uttrycket "det var bättre förr" är extra lämpligt när det kommer till gamla härliga underhållningsprogram. Här är programmen från förr som Filmtopp saknar i TV-rutan.

Stadskampen var ett direktsänt program på TV4
Foto: Youtube / Jarowskij / TV4.

Stadskampen

Vi alla minns väl ändå Stadskampen som var ett direktsänt TV-program som sändes i TV4. Programmet blev den ultimata folkfesten mitt i den svenska sommaren när hela produktionen turnerade runt genom Sverige. I varje avsnitt tävlade två lag som representerade en av de städer som Stadskampen turnerade genom. Båda lagen tävlade i ett flertal olika grenar och före finalgrenen sammanställdes poängen och räknades om till sekunder. Det lag med mest poäng fick under finalgrenen ett försprång. Vinnaren av finalgrenen vann Stadskampen i programmet.

Programserien sändes först mellan 1997-2001 och då under ledning av Sofia Wistam och Staffan Ling. Efter det tog folkfesten en paus och återvände år 2005 med Peter Magnusson och David Hellenius som programledare.

Småstjärnorna i TV4
Foto: Youtube / TV4.

Småstjärnorna

Mellan åren 1995 - 2001, samt 2003 bänkade sig alla barnfamiljer runt om i landet framför Tv:n varje fredag för att förgylla kvällen med TV4:s succéprogram Småstjärnorna. Kvinnan som är mest ihågkommen som seriens programledare är ingen mindre än Agneta Sjödin som var som klippt och skuren för rollen.

Programmet gick ut på att barn mellan fem och tio år skulle klä ut sig till sin favoritartist och mima till en av deras största låtar.

Sikta mot stjärnorna i TV4
Foto: Youtube / TV4.

Sikta mot stjärnorna

Givetvis saknar vi även förlagan till Småstjärnorna, programformatet för de vuxna, Sikta mot stjärnorna. Under mitten av 90-talet var denna talangtävling Sveriges mest populära underhållningsprogram som även det sändes i TV4 på fredagar under prime-time.

Programmet sändes mellan 1994 till 2002 och gick ut på att tävlande sångare imiterade kända artister, och den bästa i varje program gick vidare till final. Vinnaren i själva finalen gick sedan till en Europafinal. 1994-1997 var Lasse Holm programledare som också skrev den legendariska vinjettlåten Sikta mot stjärnorna. Programmet tog en paus under 1998 men kom tillbaka 1999 med Agneta Sjödin som programledare. Under 2002 hade hon även assistans av Paul Tilly.

En stark resa med Morgan och Ola-Conny
Foto: Kanal 5 / discovery+ / Warner Bros. Discovery.

En stark resa med Morgan & Ola-Conny

Dunderduon Morgan och Ola-Conny, kända från TV-serien Ullared, fick välförtjänt nog ett helt eget program i Kanal 5 som hade premiär våren 2012.  I TV-serien fick tittarna följa Morgan Karlsson och Ola-Conny Wallgren som med sin knackiga engelska gav sig ut på äventyrliga resor världen över. Under sex säsonger kunde man bland annat se dem åka alla världens mest farliga bergochdalbanor, testa sumobrottning, bungyjump, ormtjusning och äta främmande maträtter.

I den första säsongen åker de jorden runt, i den andra säsongen besöker de tio delstater i USA, i säsong tre tar de en bilsemester i Europa och i fjärde säsongen gör de en spännande äventyrsresa tillsammans. Femte säsongen av En stark resa åker duon till Norge för att utforska hur det egentligen står till med svennarnas och norrbaggarnas olikheter och likheter. I sjätte och senaste säsongen av åker de ut i världen för att hitta världens häftigaste åkattraktion.

Blåsningen (TV-program)
Foto: Youtube / TV3 / Viaplay.

Blåsningen

"Blåsningen" var ett vasst humorprogram som visades i olika omgångar på TV3. Programmet är baserat på den franska serien Surprise sur prise och är i stort sett en variant på Dolda kameran, där kända svenskar utsätts för practical jokes via vänner som var så kallade "mullvadar".

Lennart Swahn var seriens första programledare 1995-1998. Han efterträddes av Birgitte Söndergaard och Ulf Larsson. Även en senare säsong med Renée Nyberg som programledare intog TV-rutan 2010.

Några av de pranks som är mest ihågkomna är när de fick Peter Settman att tro att han har släckt ner Expressen-skrapan, när de fick fotbollsspelaren Anders Limpar att tro att han hade hamnat 2 år framåt i tiden och när Bert Karlsson blev lurad att en gorilla från Borås Djurpark hade tagit sig in i hans hem i Skara.

100 höjdare
Foto: Kanal 5 / discovery+ / Warner Bros. Discovery..

100 höjdare

Ett annat programformat från en annan dunderduo som vi saknar är Kanal 5:s 100 höjdare med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson från 2004. I de första tre säsongerna fick tittarna se när programledarna visade upp 100 roliga filmklipp, där alla klipp är tagna från verkliga filmer snarare än manusbundna, som är fallet i Dolda kameran.  Vissa inslag illustrerades med hjälp av animeringar, där den legendariske sportkommentatorn Bo Hansson hade berättarrösten.

Från säsong fyra gick programmet över till att lista Sveriges skönaste människor, under säsong fem riktade de sig in på Nordens skönaste människor, och under säsong sex gick de över till att lista USA:s skönaste människor. En programserie som bjöd på fina möten, en hel del knasiga situationer och underhållning på ett perfekt "feel good-sätt".

Erik och Mackan: 99 Saker Man Måste Göra Innan Man Dör
Foto: TV6.

Erik och Mackan: 99 Saker Man Måste Göra Innan Man Dör

Ett annat radarpar vi saknar i TV-rutan är programledarduon Erik Ekstrand och Mackan Edlund och deras bucketlist-program från 2011. Under tio avsnitt kunde man följa med när Erik och Mackan gav sig ut i världen för att testa 99 olika konstiga, livsfarliga och alldeles underbart roliga saker som de anser att man borde testa på innan man dör. De utsatte bland annat varandra för att få en golfboll bortslagen ur munnen och likt Jesus knäckte de nöten till att på vatten.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL