Johan Rheborg fyller år – här är hans bästa roller

Johan Rheborg fyller år – här är hans bästa roller

Sofie Landgren
05 juni 2024 kl. 10:30

Johan Rheborg mest minnesvärda roller – Filmtopp tipsar

En av Sveriges mest uppskattade skådespelare fyller 61 år och dagen till ära vill vi på Filmtopp lyfta fram hans bästa roller. Här är 5 roller där Johan Rheborg fullständigt briljerar!

Johan Rheborgs 5 bästa roller i karriären

Johan Rheborg i rollen som Percy Nilegård
Foto: SVT.

Johan Rheborg i rollen som Percy Nilegård

Först och främst måste vi lyfta fram Johans fantastiska karaktär Percy Nilegård. Percy är komikergruppen Killinggängets kanske mest kända och mest uppskattade figur, som dök upp i rutan första gången i början av 1990-talet. Percys personlighet är oerhört bufflig, självgod, egoistisk och han beskriver sina egna affärsmetoder som bland annat "management by fear", "management by kicking butt" och "marketing by not asking any questions first", karaktärsdrag som ingen annan än Johan kan gestalta på ett så perfekt humoristiskt sätt.

Karaktären kan du bl.a. se i I manegen med Glenn Killing, NileCity 105,6 och Percy tårar.

Här kan du streama: Percy tårar

Johan Rheborg i Solsidan
Foto: SF Studios.

Johan Rheborg i rollen som Fredde Schiller i Solsidan

Januari 2010 hade det allra första avsnittet av Felix Herngren, Ulf Kvensler, Pontus Edgren och Jacob Seth Franssons Solsidan premiär, och vad de inte visste då är att serien skulle bli en enorm hit bland hela svenska folket. En så pass stor hit att det i dagsläget finns hela 8 säsonger att avnjuta och 2017 släpptes även långfilmen Solsidan. Solsidans storhet är mycket tack vare Johans klockrena porträttering av rikemansprofilen Fredde Schiller.

Både filmen och serien handlar om paren Alex och Anna och Fredde och Mickan som bor i Alex och Freddes barndomsområde Saltsjöbaden i Stockholm. Grannen och gamla klasskompisen Ove Sundberg finns också med genom att ständigt dyka upp vid fel tillfällen.

Här kan du streama: Solsidan

Agatha Christies Hjerson (2021)
Foto: TV4 / C More.

Johan Rheborg i rollen som Sven Hjerson i Agatha Christies Hjerson

År 2021 tog sig Johan an en ny utmaning i att spela mordlösaren Sven Hjerson i Agatha Christies Hjerson. En utmaning han klarar med bravur. Serien ser till en början ut att vara som vilken nordisk deckarserie som helst, tills Johan lyfter det hela till att bli ett extremt underhållande mordmysterium med en underfundig och lättsam dialog.

Vi får följa före detta brottsutredaren Sven Hjerson som varit med och löst några av Sveriges svåraste fall genom tiderna. Sedan några år har han dragit sig tillbaka från rampljuset och lever nu långt utanför radarn. Ett liv kantat av dagliga rutiner, vegansk kosthållning, dedikerat vinylsamlande och en helt oerhörd kärlek till skvaller.

Här kan du streama: Agatha Christies Hjerson

Kenny Starfighter (1997)
Foto: SF Video, SVT.

Johan Rheborg i rollen som Kenny Starfighter

Första gången rymdhjälten Kenny Starfighter dök upp i rutan var 1997, serien fick direkt kultstatus! I sex avsnitt fick tittarna se Johan Rheborg bemästra rollen som en självgod "galaxhjälte" i hockeyfrisyr och med löständer, när han tog hjälp av ett gäng barn för att slåss mot den ondskefulla fienden Doktor Deo. Efter hela 12 års uppehåll kom till slut den efterlängtade långfilmen Kenny Begins 2009 och den 16 september 2022 släpptes en ny serie med Kenny Starfighter, Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka.

Här kan du streama: Kenny Starfighter

Morran och Tobias (2014)
Foto: Nordisk Film AB, SF Video.

Johan Rheborg i rollen som Morran i Morran och Tobias

Vad som började som en minisketchserie i programmet Svensk humor 2013 växte till att bli ett av Sveriges mest älskade humorserier. Den självständiga humorserien Morran och Tobias hade premiär 2014 och 2016 kom långfilmen Morran och Tobias - Som en skänk från ovan. I mars tidigare i år återuppstod den dysfunktionella mor-och-son-duon i den nya tv-serien Morran och Tobias - Pengarna eller livet. Nog att Johans insats i rollen som Morran är helt fenomenal så hade inte serien nått sina framgångar utan det fantastiska samspelet med Robert Gustafsson i rollen som Tobias.

Här kan du streama: Morran och Tobias - Som en skänk från ovan

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL