EXTRA: Morran och Tobias är tillbaka med ny säsong – 10 år efter debuten

Recension: Morran och Tobias – Pengarna eller livet (2024)

  • 10 x 13 min
  • komedi
  • TV4 Play
Johan Samuelsson Krantz
19 mars 2024 kl. 21:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kultfigurerna är ännu en gång tillbaka

Efter ett decenium är "Morran och Tobias" tillbaka på TV. Tobias frisläpps från fängelset medan Morran kämpar med ett förorenat hus.

  • Skapare:
    Robert Gustafsson, Mats Lindberg, Johan Rheborg, Stefan Wiik
  • I rollerna:
    Robert Gustafsson, Johan Rheborg

Nu är Robert Gustafsson och Johan Rheborg tillbaka som missförhållandenas prins och drottning i rutan på nytt, fast i en ny kanal.

Det har gått 10 år sedan vi såg Morran och Tobias första gångenSVT. Nu, när vi återförenas med dem, har det gått några år till. Tobias har nyligen släppts från fängelset efter att ha avtjänat tid för förskingring (eller skingring som Morran säger) och återvänder hem för att återförenas med sin mamma.

Morran har fått ett nytt hus från kommunen efter att deras tidigare hus brann ner, men marken runt det är förorenad med miljögifter som måste saneras för att det ska vara säkert att bo där. Morran har fått pengar för saneringen, men det finns en tidsfrist för när det måste vara klart.

Recension: Morran och Tobias – Pengarna eller livet
Foto: TV4.

Lever serien på gamla meriter?

Hur står sigMorran och Tobias efter att ha varit borta från rutan under snart tio års tid? Framgångskonceptet med den skruvade situationskomiken som kännetecknar serien finns såklart ingen anledning att ändra på. Detta är både något som bitvis är väldigt skojigt men samtidigt känns lite trött och avdankat.

I början hade serien såklart rejält momentum till följd av att det kändes nytt och fräscht. Det är nog svårt att hitta tillräckligt många nya vinklar för att ständigt vitalisera karaktärerna och historien.

Morran och Tobias är troligtvis lite låsta inom de ramar som tittarna förknippar med karaktärerna. Att ständigt ösa idéer ur samma hink med dysfunktionella familjeförhållanden i en socioekonomisk misär gör att det snabbt tar slut. Många av momenten man förväntar sig, exempelvis "förstörelsehumorn" där saker och ting ska demoleras på olika vis känns tradigt. Det gäller även med slapstick-humorn som kännas lite fånigt efter ett tag. 

När kultstatus gör nyskapande överflödigt

Däremot får man en större behållning av Robert Gustafsson och Johan Rheborgs rolltolkningar. Karaktärerna i sig är roliga och många repliker kommer få många att skratta. Mycket av den skruvade situationskomiken håller givetvis en bra nivå på sina ställen.

Trots att formatet till serien inte har ändrats något så kanske detta inte gör så mycket. Karaktärerna har trots allt en stor fanbase och har mer eller mindre blivit kultförklarade här hemma. Detta är nog säkerligen något man kan luta sig tillbaka på när man blåser nytt liv i Morran och Tobias

"Morran och Tobias – Pengarna eller livet" har premiär på TV4 och TV4 Play den 22 mars.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL