Robert Gustafsson ”hedrad och skraj” över att spela Sickan i Jönssonligan

KLART: Robert Gustafsson tillbaka i sitt barnprogram efter 30 år: ”Har panik”

  • SVT Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 04 maj 2024 kl. 09:05 | Publicerad 02 maj 2024 kl. 10:05

Vill höja nivån på svenska barnprogram

Efter drygt trettio år står det klart att komikern Robert Gustafsson väcker nytt liv i sitt älskade barnprogram "Felix och Fenix" från 1991 på SVT.

Efter att han hade gått klart scenskolan gjorde Robert Gustafsson sitt första professionella arbete på SVT, då som programledare över Felix och Fenix. Sedan dess skulle karriären fortsätta att gå spikrakt uppåt med stora framgånger både framför kameran och på scenen. I december fyller Gustafsson 60 år, och bestämmer sig nu för att sluta cirkeln genom att ta tillbaka programmet. Motiveringen verkar vara att han vill höja nivån på barnprogram. I en skriftlig kommentar säger han följande

– Efter att ha tittat på vad som erbjuds till de minsta barnen på alla tv-kanaler så får jag lite panik. Det verkar som om man ville uppmuntra barnen att bli rastlösa och okoncentrerade. Det behövs ett lugnt och spännande berättande som ger trygghet och fantasi.

KLART: Robert Gustafsson tillbaka i sitt barnprogram efter 30 år: ”Har panik”
Foto: Björn Edergren / SVT.

”Felix och Fenix godnattsaga” med Robert Gustafsson har premiär på SVT i höst

I det klassiska programmet spelar Gustafsson båda titelrollerna. Formatet följer Felix som berättar historier för sin papegoja Fenix. I sitt uttalande beskriver Gustafsson barnprogram som starten och nyckeln till hela sin karriär, "från Björnes magasin till Felix & Fenix och nu till nyversionen 33 år senare". I originalet skrev Gustafsson dessutom manuset, vilket han kommer att göra även den här gången.

Den nya versionen som heter Felix och Fenix godnattsaga har premiär på SVT senare i höst. I samma veva är Gustafsson aktuell med Jönssonligan kommer tillbaka, biofilmen där han spelar den ikoniska rollen som Charles Ingvar "Sickan" Jönsson. I filmen ser vi även Anders Jansson, Jonas Karlsson och Beck-stjärnan Jennie Silfverhjelm vid hans sida i rollerna som Dynamit-Harry, Vanheden och Doris.

Filmtopp håller dig uppdaterad om Gustafssons projekt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL