Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Johan Rheborg ville desperat spela Ove i filmen: "Gjorde allt jag kunde"

Johan Rheborg ville desperat spela Ove i filmen: "Gjorde allt jag kunde"

Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Nyhet
05 juni 2023
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Nyhet
05 juni 2023

Blev sur när rollen gick vidare

Johan Rheborg gjorde allt han kunde för att få rollen som Ove i "En man som heter Ove". Istället gick den till Rolf Lassgård. I en ny intervju sorterar han sina tankar om den förlorade möjligheten.

En man som heter Ove är en av de största svenska biosuccéerna någonsin, och titelkaraktären är starkt förknippad med Rolf Lassgård. Men saker och ting kunde ha sett annorlunda ut, åtminstone om John Rheborg fått bestämma. I en ny intervju med Aftonbladet i samband med sin 60-årsdag berättar skådespelaren om hur han gjorde allt i sin makt för att landa rollen innan han förstod att den skulle gå vidare till någon annan. 

Johan Rheborg ville desperat spela Ove i filmen: "Gjorde allt jag kunde"
Foto: Linnea Rheborg. Pressbild.

Johan Rheborg berättar han desperat ville spela Ove i filmen: "Gjorde allt jag kunde"

När Aftonbladet intervjuar Johan Rheborg för att blicka tillbaka på hans framgångsrika karriär berättar han att han ansträngde sig hårt för att få spela Ove i filmen En man som heter Ove. Han hade redan innan dess spelat karaktären i en superhyllad pjäs.

– Jag pitchade mig själv och gjorde allt jag kunde för att få rollen, men jag fick den inte. Men i backspegeln kanske det hade varit konstigt eftersom jag hade min Ove. Jag gjorde ju pjäsen, jag vet inte hur jag tänkte, säger Johan Rheborg till Aftonbladet

Han medger att det sved att inte landa rollen: 

– Men jag försökte, det ska jag erkänna, och blev lite sur. Jag blir alltid sur när jag inte får roller, men jag har kommit över det nu.

Filmen som kom ut 2015 blev nominerad till två Oscars. På svensk mark vann den tre guldbaggar, bland annat för just Bästa manliga huvudroll. 

Så vad sker på filmfronten för John Rheborg nu? I fjol fick vi se honom tillbaka med sin legendariska roll som Kenny Starfighter på SVT. I höst får vi se Rheborg i en ny säsong av "Solsidan" som regisserats av Henrik Schyffert. Han uppges även ha ett hemligt projekt på gång, men om det är filmrelaterat eller inte lämnas för stunden osagt.

NÄSTA ARTIKEL