Agatha Christies Hjerson. Foto: Cmore/tv4

Agatha Christies Hjerson (säsong 1)

  • 8 x 42 min
  • Deckare
  • C More
Sebastian Ahokas
Uppdaterad 18 september 2021 kl. 10:09 | Publicerad 16 augusti 2021 kl. 19:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Underhållande mordmysterier med Rheborg i spetsen

Egentligen är Agatha Christies figur en liten bisats bland alla hennes karaktärer och mord. Men i Cmores spinoff-serie får Hjerson allt rampljus när Johan Rheborg spelar mordlösaren.

  • Skapare:
    Patrik Gyllström
  • I rollerna:
    Johan Rheborg, Hanna Alström, Maria Lundqvist, Livia Millhagen, Jonas Malmsjö m.fl

Det hela börjar med att en kvinna blir mördad på en Ålandsfärja. Strax innan kvinnan hittas död blir hela skeppet plötsligt nedsläckt och ingen förstår någonting. Ingen förutom den före detta nationellt erkände polismannen Hjerson (Johan Rheborg) som också är ombord på färjan. Detta blir starten på en deckarserie där flera separata mysterier måste lösas.

Vid sidan av Hjerson hittar vi tv-producenten Klara (Hanna Alström) som ser Hjerson som huvudpersonen i vad som kan bli nästa stora grej på tv, speciellt då hon tröttnat på alla dåliga idéer som hennes produktionsbolag kommer med. En omaka och smått oväntad duo i en värld av mysterier.

Rheborg både bär och lyfter serien.

Man får snabbt en känsla vad för sorts serie Agatha Christies Hjerson är när seriens inledande scener avlöser varande. Åtminstone tror man att man vet, innan serien motbevisar en. Det ser till en början ut att vara som vilken nordisk mordserie som helst. Men efter ett tag visar sig serien inte alls vara en typisk nordic noir-serie, utan en relativt underhållande och stundtals rätt trevlig upplevelse med en hel del mord och intressanta mysterier. Då och då bjuder den överraskande nog till och med på ett par skratt. Man har helt enkelt lyckats bevara en bit av Agatha Christie-andan.

Frågan är dock om skratten alltid är menade. För det mesta är nog skämten både menade och planerade, men ibland misstänker jag att skratten tyvärr kommer av ett stundtals rätt svagt manus och halvimponerande skådespeleri. Dessa minus är ändå inte tillräckligt påtagliga för att sänka skeppet, utan man lyckas ändå bibehålla en viss nivå och underhållningsvärde. Även om aldrig riktigt lyckas imponera helt, trots en del intressanta mysterier.

Någon som imponerar och lyfter serien är dess huvudrollsinnehavare och kanske mest kända ansikte - Johan Rheborg. Även om Rheborg har imponerat i flera roller den senaste tiden så känns det ändå som att just rollen som Hjerson är som klippt och skuren för honom. Här kommer hans vassa tunga och ibland smått excentriska uttryck till sin rätt.

Även om det är en deckare från norden så är det inte en typisk nordisk deckare. Den kan snarare ses som en sorts svensk variant av Morden i Midsomer med en del humor. Det är inte det bästa som C More kommit med, men det är tillräckligt bra för att det ska kunna bli en till säsong. Mycket tack vare Johan Rheborg i huvudrollen.

Spana också in vår samlingssida med allt om svensk film!

NÄSTA ARTIKEL