Ett Fall For Vera Hero

SVT Play – Filmer, serier och TV

Mest läst senaste veckan

Recensioner

Visa alla

Listor

Visa alla

Nyheter

Visa alla

Välkommen till Filmtopps avdelning för SVT Play

Sättet att konsumera film och TV på har inte varit densamma sedan streamingen gjorde entré. I dag kan användaren välja och vraka fritt i streamingtjänsternas enorma utbud och se vad de vill, när de vill.

Netflix var givetvis först på bollen, åtminstone med att bli synonyma med streaming. De lanserades i Sverige den 18 oktober 2012, men det var först med flaggskeppet House of Cards som de skulle bli giganter. Det har knappt gått 10 år sedan dess och redan nu är det svårt att tänka sig hur det såg ut innan.

Vad som kan vara intressant att veta är att SVT lanserade sin playtjänst redan 2006 alltså sex år före Netflix. Visst, då var inte utbudet eller tekniken långt ifrån lika imponerande som nu, men de var tidiga på bollen.

Filmer, serier och TV helt gratis

Vad som gör SVT Play och andra playtjänster så spännande är att de erbjuder en möjlighet att ta del av TV-kanalernas utbud helt kostnadsfritt. Här i Sverige är SVT Play klart bäst, men även TV4 Play är värt att utforska.

Utbuder på SVT Play består alltså av det som tidigare enbart sändes på linjär-TV. Det består även av filmer och serier, som bara finns att streama direkt i tjänsten. Låt oss definiera dessa som "originalserier".

För några snabba tips spana in vår artikel med de bästa serierna på SVT Play och vår lista De bästa filmerna på SVT Play.

Originalserier på SVT Play

Det är tydligt att SVT Play lägger extra stort fokus på att hitta serier för ungdomar, vilket vi märker på serier som Eagles, Festen och Strula. Det blir ännu mer tydligt när de även producerar serier med svenska influencers, som Hallberg, Trevlig helg! och klassen.

Komediserier på SVT Play

Leif & Billy: Långt uppe i Norrland i den lilla byn Sörbäcken bor bröderna Leif och Billy Öhman. Skuldbreven växer på hög i det lilla huset och deras vardag består av en ständig jakt på att hitta nya sätt att tjäna pengar.

Snart kommer Leif & Billy säsong 6, vilket många ser fram emot.

Sjukt: 26-åriga Alice har varit med om det omöjliga, ett absolut one in a million scenario (eller okej typ över 70% överlevnadschans men ändå): HON HAR ÖVERLEVT CANCER! Synd bara att hon har blivit av med jobbet, dumpad av pojkvännen och tvingas flytta hem till familjen och börja om livet på nytt…

Hallberg: Daniel och vännerna Linn och Tove försöker lösa sina olika i-landsproblem, vilket för det mesta ger gänget större problem. Skapad av ingen mindre än David Hallberg.

Drugdealer: Den svenska humorkungenJonatan Unge tvingas ta över sin svärfars knarkkartell i rollen som Linus och det går väl inte riktigt som planerat. För Linus är ordning och reda A och O och hans planer på hur en kriminell organisation ska styras hör inte vanligheterna till…

Dips: Om tre helt inkompetenta diplomater. Med Sveriges anseende på sina axlar försöker de hopplöst göra raketkarriär på landets finaste och hemligaste arbetsplats: Utrikesdepartementet. Med Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll.

Ungdomsserier på SVT Play

Festen: Intriger, vänskap och hemligheter blandas med kärlek, svek och dramatiska uppgörelser när sju ungdomars väg korsas i Malmö.

Eagles: Dramaserie om fem ungdomar i en svensk småstad där kärlek, rivalitet och vänskap varvas med en stenhård hockeysatsning och drömmar om en annan framtid.

Strula: I Strula får vi följa Ella och Nadia som går i högstadiet. De lär känna olika kompiskretsar, ställs inför olika kärleksdilemman och pressen att kunna stå upp mot grupptryck. I jakten på att hitta sig själv och samtidigt passa in, är valen inte alltid så enkla. Ella och Nadia är tidigare kända från serien Jobbigt.

Dramaserier på SVT Play

Deg: Malous perfekta liv är på väg mot katastrof och hon jagas av kronofogden. När allt ser som mörkast ut hittar hon en nedgrävd väska med 47 miljoner kronor. Samtidigt är Liana jagad av ett kriminellt gäng och försöker desperat hitta sin ex-pojkväns gömda rånbyte. Malous och Lianas vägar korsas på ett bageri när de 47 miljonerna ska tvättas rena.

Snöänglar: Natten före julafton försvinner en fem veckor gammal baby från sitt hem. Polisen misstänker att ett brott kan ligga bakom försvinnandet.

Tunna blå linjen: Svensk dramaserie om några poliser i Malmö, deras slitiga vardag och de ständiga svårigheterna med att hålla isär jobbet och privatlivet.

Tusenbröder: Hoffa drömmer om att bli en Svensson – och helst en lyckad sådan. För att förverkliga drömmen startar han en målerifirma tillsammans med barndomskompisarna Niklas och Hamid. Affärerna går lysande. Men bokföring är inte deras starka sida. Vem orkar tänka på fakturorna när pengarna strömmar in?

Gott om kriminalare

Vad SVT Play också satsar på är bra kriminalare – ofta från Storbritannien. Och är det något vi svenskar inte kan få nog av så är det just brittiska kriminalare. Det behöver inte röra sig om mysiga serier i stil med Morden i Midsomer utan även riktigt tighta kriminalare i stil med Vigil, som nu finns att se.