Bästa serierna på SVT Play 2020

Bästa serierna på SVT Play

Filmtopp
Uppdaterad 06 december 2022 kl. 18:12 | Publicerad 02 april 2020 kl. 14:04

Filmtopp listar de bästa serierna på SVT Play

Sveriges Televisions streamingtjänst göder oss med massvis av sevärda dramaproduktioner. Vi har tagit oss an den gedigna uppgiften att lista deras allra bästa serietitlar!

Spelskandalen (2022)

Spelskandalen – en av de bästa serierna på SVT Play
Foto: SVT.

SVT:s Spelskandalen är inspirerad av verkliga händelser som skedde på 90-talet, då en spelhärva ägde rum av sällan skådat slag. Matchfixning och dylikt är ett välkänt fenomen i dag, men så såg det inte ut då. Serien handlar om spel- och sportentusiasten Bosse – en Piteåbo och siffervirtuos som låter sig fullständigt slukas av spelvärldens alla lockelser och fällor. Det här är en fascinerande och välgjord serie som förtjänar att ses.

Tunna blå linjen (säsong 2, 2022)

Extremsuccén Tunna blå linjen är tillbaka med sin andra säsong – och den är riktigt, riktigt bra. Säsong 2 fortsätter på samma övertygande sätt som den första och ger oss en intim och fängslande inblick i polisernas vardagsliv. Utöver den fascinerande handlingen bjuds vi också på flertalet imponerande skådespelarinsatser. Bland annat från välkända namn som Gizem Erdogan och Oscar Töringe.

Allt som blir kvar (2022)

En av de bästa serierna 2022, Allt som blir kvar, hittar du på SVT. Serien handlar om Mathilda (Madeleine Ferraud) som blir dumpad av sin pojkvän och blir fullständigt hjärtekrossad. Vännen Miron (Oscar Zia) tar sig an uppdraget att få henne på andra tankar, vilket leder till en sommar av droger och festande – en på ytan sorglös tillvaro som omöjligen kan hålla i längden. 

Serien är skapad av Sandra Beijer och baserad på hennes bok med samma namn från 2016. I seriens tre huvudroller ser vi Madeleine Ferraud, Oscar Zia och Erik Enge.

En kunglig affär (2021)

Det finns ett gäng vittnesmål om att kung Gustaf V hade ihop det med olika män, men ingen berättelse är lika känd som Haijbyaffären, som sedermera skulle utvecklas till en av de största rättsskandalerna i svensk historia. Källmästare Kurt Haijby menade inte bara att han hade en romantisk relation med kungen utan också att det svenska rättsväsendet gjorde allt för att förstöra hans liv och på så vis begrava kungens hemlighet. SVT:s dramatisering av händelserna släpps på juldagen under namnet En kunglig affär. Det är en dramaserie i fyra delar som presenterar historien ur Kurt Haijbys synvinkel.

Vigil (2021)

Det brittiska kriminaldramat Vigil är en serien som utspelar sig på en ubåt. Efter att en skotsk trålare mystiskt försvinner och en i besättningen på atomubåten Vigil hittas mördad tas en kriminalkommisarie in för att klargöra vad som faktiskt har hänt. Hennes arbete blir inte lättare av att det är ubåten och jobbet som kommer i första hand för den obehjälpliga besättningen på Vigil. Upptäckter leder till att friktion mellan Flottan och underrättelsetjänsten i Storbritannien och det blir allt otydligare vilka makthavare som det går att lita på.

Deg (2021)

Malous perfekta liv är på väg mot katastrof och hon jagas av kronofogden. När allt ser som mörkast ut hittar hon en nedgrävd väska med 47 miljoner kronor. Samtidigt är Liana jagad av ett kriminellt gäng och försöker desperat hitta sin ex-pojkväns gömda rånbyte. Malous och Lianas vägar korsas på ett bageri när de 47 miljonerna ska tvättas rena.

Den första säsongen består av åtta avsnitt och är utan tvekan en av de bästa serierna på SVT Play just nu.

Sjukt (2021)

"Sjukt" är en sjukt bra dramakomediserie på SVT Play som berör det extremt tunga ämnet som är cancer – men på ett fantastiskt roligt sätt! I serien får vi följa Alice (Carla Sehn) som har överlevt livmoderhalscancer. Trots det monumentala hinder som hon har tagit sig över är livet allt annat än en dans på rosor och hon tvingas flytta hem och dela rum med sin nattuggla till bror. Sjukt är skapad av stjärnskottet Lisa Ambjörn, som även ligger bakom den kommande Netflix-serien Young Royals.

Samtliga avsnitt av "Sjukt" finns på SVT Play.

Snöänglar (2021)

Dramathrillern "Snöänglar" är ännu en framgångsrik serie på SVT Play – denna gången på temat föräldraskap. Serien handlar om en fem veckor gammal bebis som försvinner från sitt hem natten före julafton. I avsnittet får vi sedan se vad som ledde fram till försvinnandet, parallellt med efterdyningarna av det.

Hela den första säsongen finns att streama på SVT Play.

Trevlig helg (2021)

"Trevlig helg" är en sketchbaserad humorserie som är skapad av Johanna Nordström och Hampus Nessvold. I serien får vi följa med till det lilla samhället Västerköping, där vi får träffa skruvade och roliga karaktärer som på löpande band. Serien för tankarna till tidigare SVT-succéer som Kvarteret skatan och Mia och Klara.

Det finns åtta härliga avsnitt av "Trevlig helg" på SVT Play.

Allt vi döljer (2020)

Allt vi döljer – en av de bästa serierna på SVT Play
Foto: SVT Play

"Allt vi döljer" är en brittisk dramaserie, skapad av den prisbelönte författaren Mike Bartlett (Doctor Foster), om ett hus i Manchester där fyra familjer bor. Tittarna får följa med bakom stängda dörrar och ta del av de boendes kriser och hemligheter. Huvudrollerna spelas av bland andra Adrian Lester, Alison Steadman, Victoria Hamilton och Peter Davison.

De sex avsnitten av "Allt vi döljer" finns på SVT Play.

Premiärdatum oklart (2020)

Premiärdatum oklart – en av de bästa serierna på SVT Play
Foto: SVT.

Den här mockumentärserien skildrar vår samtid där en teatergrupp håller på att repetera en revy under coronapandemin. Det är ett gediget projekt att få allt att klaffa, från superskraja Johan Ulveson till pretentiösa Vanna Rosenberg. Något som förstås också ställer till det för gänget är att de inte har en aning om när de kommer att kunna ha den stora premiären. I huvudrollerna ser vi också Henrik Dorsin och Michael Lindgren. Premiär oklart är relaterbar och relevant samtidigt som den lockar till skratt. En av de bästa serierna på SVT Play.

Dips (2018)

I SVT:s komediserie Dips följer vi tre klantiga diplomater på utrikesdepartementet som i hopp om att göra raketkarriär utgör ett ständigt hot mot världsfreden. 

I denna sköna komediserie som än så länge bara har en säsong, ser vi bland andra Jesper RönndahlMarie AgerhällMoa Lundqvist och Kristian Luuk

Eagles (2019- )

Ungdomsserien Eagles är inspelad och utspelar sig i den småländska staden Oskarshamn, dit en familj flyttat från USA. Med en pappa som varit NHL-stjärna, dras uppmärksamheten genast till dem. Dottern Felicia är influencer och sonen Elias, som även han är aspirerande hockeyproffs, möts av stor rivalitet på isen. 

Precis som de största serierna på SVT har Eagles flera hundratusen tittare per avsnitt. Den andra säsongen har rullat och en tredje ser ut att vara på väg. Stort nöje för den som gillar serier i stil med One Tree Hill och The O.C.

Exit (2019- )

Poster för Exit – en av de bästa serierna på SVT Play

Det finns gott om kvalitativa serier på SVT Play där flera av dem tillhör våra nordiska grannländer. Den norska serien Exit är en av dem. Storyn är hämtad från sanna händelser på Norges finansmarknad, och vi följer fyra narcissistiska vänner som tappar fotfästet i ett jonglerande av makt, pengar och lögner. En verklighet som finns framför oss, men som vi sällan ser. 

Exit är utan tvekan en av de bästa serierna på SVT Play 2020. I huvudrollen ser vi svenske Simon J. Berger

Kalifat (2020)

Kalifat är SVT:s senaste riktiga dramahöjdare. Handlingen kretsar kring Säpo-agenten Fatima som följer upp ett tips om att ett stort terrordåd är planerat i Sverige. Samtidigt följer vi en grupp unga kvinnor som får sina vägar korsade i en fängslande berättelse om religiös fundamentalism.

De åtta avsnitten som första säsongen av Kalifat består av är bland det mer drabbande vi sett inom svensk TV de senaste åren. Har du ännu inte sett serien? Skäms! 

Vår tid är nu (2017- )

Denna hyllade politiska dramaserie tar avstamp i Stockholm 1945 på Europas fredsdag, där en spontan kyss mellan två främlingar kommer att få allvarliga konsekvenser. Serien följer en familj genom flera årtionden där viktiga politiska scenarion äger rum. 

Vår tid är nu pryds av en fin rollista med stora namn som Suzanne Reuter, Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren och Josefine Neldén. Senare i år släpper serien sin fjärde säsong. Den tredje säsongen kretsade kring stora kommunistiska rörelser under slutet av 60-talet. 

Har du slukat dessa serier och istället tips på sevärda svenska filmer så läs här!

Bästa serierna i öppet arkiv – Humor för hela slanten

Hipp Hipp!

SVT Play hittar vi massvis med klassiska humorserier. Denna egendomliga sketchserie är förmodligen det roligaste som sänts på svensk TV. Åtminstone säsong 2 som är helt utan svagheter. Trots att serien snart fyller 20  borde vi prata mer om Anders Jansson och Johan Wester än vad vi gör. De är legender. Ikoner. Två av Sveriges främsta komiker.

Kvarteret skatan

En annan underbar sketchserie som finns att hitta i Öppet arkiv är Kvarteret skatan med Johan GlansDavid BatraVanna RosenbergRachel Molin och Anna blomberg. Serien är alltid bra, men framförallt är vi svaga för säsong tre där det känns som att alla, från manusförfattare till skådisar, steppat upp sitt game ännu en nivå. Kanske visste de på förhand att den tredje säsongen skulle bli den sista? 

Nilecity 105,6

NileCity 105,6 – en av de bästa serierna på SVT Play
"NileCity 105,6" Foto: SVT.

Killinggänget slog genom med detta udda stycke svensk komedihistoria, som kretsar kring en radiostation där den ena gästen är knäppare än den andra. I rollerna ser vi framförallt Robert GustafssonHenrik Schyffert och Johan Rheborg. Ett urval av karaktärer vi får bekanta oss med: den pengagirige radiochefen Percy Nilegård, Weyron i Ottan, Kåtaste mannen i Kungsängen och porrtokige Greger. Alla karaktärer är kul, men här visar Gustafsson sin unika humorstil som så många gånger gett honom titeln som Sveriges roligaste person. 

Svensson Svensson

Det görs väldigt sällan renodlade svenska sitcoms. Men vi kan alltid välja att gå tillbaka till Svensson Svensson med Allan Svensson och Suzanne Reuter är en fantastisk sådan. Dialogen är rapp, fräck och den stolte familjefadern Allan tycks alltid sluta upp som husets stora förlorare. Serien förtjänar ett kärt återseende. 

Bubblare bland de bästa serierna på SVT Play: Falkenberg Forever, Filip och Mona, Dejta, Leif & Billy.

För mer läsning --> Se vår lista med SVT Play filmer!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL