Bästa serierna på SVT Play 2020

Bästa serierna på SVT Play 2020

Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 april 2020

Filmtopp listar de bästa serierna på SVT Play 2020

Svensk Televisions streamingtjänst göder oss med massvis av sevärda dramaproduktioner. Vi har tagit oss an den gedigna uppgiften att lista deras allra bästa serietitlar!

Jakten på en mördare

Jakten på en mördare – en av de bästa serierna på SVT Play 2020
Foto: SVT.

Bland de bästa serierna på SVT Play 2020 hittar vi den fängslande dramathrillern Jakten på en mördare. När 10 år gamla Helén Nilsson försvinner under en kylig kväll påsken 1989 i lilla Hörby undrar folk var hon tagit vägen. Några dagar senare hittas hon brutalt mördad och kriminalkommissare Pelle Åkesson svär till hennes mor att hitta mördaren. Och så inleds en snårig och laddad utredning med stora påfrestningar. Den första säsongen består av sex delar med nya avsnitt på söndagar.

Utredningen

Utredningen
Foto: SVT.

Den nya dramaserien på SVT Play berättar om den mycket komplexa utredningen av det våldsamma fallet med Kim Wall, den svenska journalisten som försvann ute till havs för att senare hittas brutalt mördad. Serien har skapats i nära samarbete med Walls föräldrar och ger oss en närmast dokumentär inblick i händelsen. På rollistan ser vi bland annat Pernilla August och Rolf Lassgård.

The Sinner

The Sinner
Foto: SVT.

I en av de bästa serierna på SVT Play 2020 ser vi ingen mindre än Bill Pullman i huvudrollen. Denna antologi är inte en klassisk Whodunnit?, utan en Whydunnit?. Med ett spännande bildspråk och starka skådespelarprestationer undersöker den hur och varför vanligt folk begår otänkbara brott. I den andra säsongen ser vi ett fantastiskt inhopp av Jessica Biel som nominerades till både en Emmy och en Golden Globe för sin insats. 

White Wall

Efter en hemsk olycka nere i ett gruvschakt i norra Sverige hittar en grupp aktivister en mystisk vit vägg gjord av okänt material. Vera Vitali spelar Helen, en av teamets överlevare, som nu har mycket att lista ut. 

"Mysteriet i White Wall lyckas stå ut i mängden på ett uppfriskande och spännande sätt.", skriver Filmtopps Jonatan Blomberg i sin recension av serien.

Sommaren 85

Sommaren 85 – en av de bästa serierna på SVT Play 2020
Foto: SVT.

Sommaren 1985 står inför dörren i Västra Götaland och SVT bjuder på en inblick i livet under en tid där Bruce Springsteen spelar på Ullevi och Gorbatjov blivit ledare i Sovjet. Som om inte det är nog så har den lilla orten Braxinge snart korvfestival.

Das Boot

Das Boot
Foto: SVT.

Du som gillade den klassiska filmen från 1981 bör ge serien Das Boot en chans. Här följer vi en oerfaren besättning ombord på en U-båt som måste klara av ett hemligt uppdrag. Parallellt följer vi en tysk kvinna på land som slits mellan sin kärlek för sitt hemland och den franska motståndsrörelsen under Andra världskriget. I dagsläget finns bara den andra säsongen på SVT Play. Den första hittar du på Viaplay.

Premiärdatum oklart

Premiärdatum oklart
Foto: SVT.

Den här mockumentärserien skildrar vår samtid där en teatergrupp håller på att repetera en revy under coronapandemin. Det är ett gediget projekt att få allt att klaffa, från superskraja Johan Ulveson till pretentiösa Vanna Rosenberg. Något som förstås också ställer till det för gänget är att de inte har en aning om när de kommer att kunna ha den stora premiären. I huvudrollerna ser vi också Henrik Dorsin och Michael Lindgren. Premiär oklart är relaterbar och relevant samtidigt som den lockar till skratt. En av de bästa serierna på SVT Play 2020.

Bonusfamiljen

Konceptbild för Bonusfamiljen.
Foto: SVT.

Bonusfamiljen är en av Svensk Televisions mest älskade serier de senaste åren. Dramakomedin är skapad av syskonen Felix, Måns och Moa Herngren och är hämtad ur deras erfarenheter från att leva i en bonusfamilj. På rollistan ser vi storheter som Erik "Jerka" JohanssonVera VitaliPetra Mede och Fredrik Hallgren. Än så länge finns det tre säsonger att ta del av, där den senaste var lika stark som vanligt. 

En fjärde säsong av Bonusfamiljen är nu på väg och förväntas ha premiär under 2021.

Dips

I SVT:s komediserie Dips följer vi tre klantiga diplomater på utrikesdepartementet som i hopp om att göra raketkarriär utgör ett ständigt hot mot världsfreden. 

I denna sköna komediserie som än så länge bara har en säsong, ser vi bland andra Jesper RönndahlMarie AgerhällMoa Lundqvist och Kristian Luuk

Eagles

Ungdomsserien Eagles är inspelad och utspelar sig i den småländska staden Oskarshamn, dit en familj flyttat från USA. Med en pappa som varit NHL-stjärna, dras uppmärksamheten genast till dem. Dottern Felicia är influencer och sonen Elias, som även han är aspirerande hockeyproffs, möts av stor rivalitet på isen. 

Precis som de största serierna på SVT har Eagles flera hundratusen tittare per avsnitt. Den andra säsongen har rullat och en tredje ser ut att vara på väg. Stort nöje för den som gillar serier i stil med One Tree Hill och The O.C.

En engelsk skandal

Den alltid så underbare Hugh Grant är stjärnan i En engelsk skandal och det är frågan ifall han någonsin varit bättre. Här spelar han liberalernas partiledare Jeremy Thorpe som anklagas för mordet på sin homosexuella älskare. Serien är i första hand en komedi, men den hettar gärna till och blir riktigt spännande. Kort och gott underbar. 

Grant blev själv nominerad till en Golden Globe men det var hans motspelare Ben Whishaw som vann på prisgalan. 

Exit

Poster för Exit.

Det finns gott om kvalitativa serier på SVT Play där flera av dem tillhör våra nordiska grannländer. Den norska serien Exit är en av dem. Storyn är hämtad från sanna händelser på Norges finansmarknad, och vi följer fyra narcissistiska vänner som tappar fotfästet i ett jonglerande av makt, pengar och lögner. En verklighet som finns framför oss, men som vi sällan ser. 

Exit är utan tvekan en av de bästa serierna på SVT Play 2020. I huvudrollen ser vi svenske Simon J. Berger

Kalifat

Kalifat är SVT:s senaste riktiga dramahöjdare. Handlingen kretsar kring Säpo-agenten Fatima som följer upp ett tips om att ett stort terrordåd är planerat i Sverige. Samtidigt följer vi en grupp unga kvinnor som får sina vägar korsade i en fängslande berättelse om religiös fundamentalism.

De åtta avsnitten som första säsongen av Kalifat består av är bland det mer drabbande vi sett inom svensk TV de senaste åren. Har du ännu inte sett serien? Skäms! 

Vår tid är nu

Denna hyllade politiska dramaserie tar avstamp i Stockholm 1945 på Europas fredsdag, där en spontan kyss mellan två främlingar kommer att få allvarliga konsekvenser. Serien följer en familj genom flera årtionden där viktiga politiska scenarion äger rum. 

Vår tid är nu pryds av en fin rollista med stora namn som Suzanne Reuter, Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren och Josefine Neldén. Senare i år släpper serien sin fjärde säsong. Den tredje säsongen kretsade kring stora kommunistiska rörelser under slutet av 60-talet. 

Har du slukat dessa serier och istället tips på sevärda svenska filmer så läs här!

Bästa serierna i öppet arkiv – Humor för hela slanten

Hipp Hipp!

SVT Play hittar vi massvis med klassiska humorserier. Denna egendomliga sketchserie är förmodligen det roligaste som sänts på svensk TV. Åtminstone säsong 2 som är helt utan svagheter. Trots att serien snart fyller 20  borde vi prata mer om Anders Jansson och Johan Wester än vad vi gör. De är legender. Ikoner. Två av Sveriges främsta komiker.

Kvarteret skatan

En annan underbar sketchserie som finns att hitta i Öppet arkiv är Kvarteret skatan med Johan GlansDavid BatraVanna RosenbergRachel Molin och Anna blomberg. Serien är alltid bra, men framförallt är vi svaga för säsong tre där det känns som att alla, från manusförfattare till skådisar, steppat upp sitt game ännu en nivå. Kanske visste de på förhand att den tredje säsongen skulle bli den sista? 

Nilecity 105,6

NileCity 105,6
"NileCity 105,6" Foto: SVT.

Killinggänget slog genom med detta udda stycke svensk komedihistoria, som kretsar kring en radiostation där den ena gästen är knäppare än den andra. I rollerna ser vi framförallt Robert GustafssonHenrik Schyffert och Johan Rheborg. Ett urval av karaktärer vi får bekanta oss med: den pengagirige radiochefen Percy Nilegård, Weyron i Ottan, Kåtaste mannen i Kungsängen och porrtokige Greger. Alla karaktärer är kul, men här visar Gustafsson sin unika humorstil som så många gånger gett honom titeln som Sveriges roligaste person. 

Svensson Svensson

Det görs väldigt sällan renodlade svenska sitcoms. Men vi kan alltid välja att gå tillbaka till Svensson Svensson med Allan Svensson och Suzanne Reuter är en fantastisk sådan. Dialogen är rapp, fräck och den stolte familjefadern Allan tycks alltid sluta upp som husets stora förlorare. Serien förtjänar ett kärt återseende. 

Bubblare bland de bästa serierna på SVT Play 2020: Falkenberg Forever, Filip och Mona, Dejta, Leif & Billy.

För mer läsning --> Se vår lista med SVT Play filmer!